Olga Pashchenko

klavecimbel

Olga Pashchenko werd in 1986 geboren in Moskou, waar ze haar muzikale studies aanving toen ze zes jaar was. Vanaf zeven jaar studeerde ze aan de Gnessin School (Moskou) en twee jaar later gaf ze reeds haar eerste pianorecital in New York. In 2005 studeerde ze af en vervolgde ze haar studies aan het Conservatorium van Moskou, waar ze fortepiano en moderne piano volgde bij Alexei Lubimov, klavecimbel bij Olga Martynova en orgel bij Alexei Schmitov. In 2010 studeerde ze hier cum laude af. Nadien volgde ze een postgraduaat bij Lubimov (historische klavieren) en Konstantin Zenkin (over de interpretatie van klaviermuziek van de vijftiende tot negentiende eeuw). Ze volgde ook nog lessen fortepiano en klavecimbel bij Richard Egarr aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze afstudeerde in 2013 (fortepiano) en 2014 (klavecimbel). Sinds kort geeft ze zelf les als professor fortepiano aan het Amsterdams conservatorium. 

Pashchenko nam vaak deel aan internationale competities. Ze won vele prijzen, waaronder op het Festival of Romantic Music, de Russian National Competition ‘Young Talents of Russia’, de International Organ Competition ‘Soli Deo Gloria’ en twee keer op de Early Music Competition in Brugge. Momenteel beleeft Pashchenko een drukke carrière als solist en kamermuzikant. Ze is geregeld te gast bij oude en nieuwe muziekfestivals zoals het Utrecht Oude Muziek Festival (waar ze artist-in-residence was in 2016), de fortepianofestivals van Amsterdam, Zaandijk en Zuthpen en Maggio Musicale in Firenze. Sinds 2012 is Pashchenko Hausmusikerin bij het Beethoven-Haus in Bonn. Als orkestsolist speelde ze reeds met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Music Aeterna Perm onder Teodor Currentzis, de Meininger Hofkapelle en Collegium 1704 onder Vaclav Luks. 

In 2013 kwam Pashchenko’s debuutalbum ‘Transitions’ uit met muziek van Dussek, Beethoven en Mendelssohn op het platenlabel Fuga Libera. Een tweede album, met sonates en variaties van Beethoven, verscheen in 2014 onder het label Alpha.