Ontmoet onze Gangmakers

Muziekcentrum De Bijloke brengt mensen in verbinding door hen de rijkdom van muziek te laten beleven. Als concertzaal die midden in de actualiteit van het (muziek)leven staat, kunnen we die missie niet zomaar op ons eentje volbrengen. Vanaf 2023-2024 stellen we elk seizoen drie talenten aan om ons daarbij te helpen. Maak hier kennis met de Gangmakers en het thema dat ze onderzoeken.

Wat is een Gangmaker?

Om de vinger aan de pols te houden en onszelf een kritische spiegel voor te houden, stellen we vanaf 2023-2024 elk seizoen drie jonge talenten aan. We geven hen de opdracht om - twee seizoenen lang - te werken rond een afgebakend thema dat nauw verwant is met hun eigen praktijk en relevant is voor het Muziekcentrum.

Hun observaties, experimenten en bevindingen zullen ons team achter de schermen uitdagen en prikkelen en ook bij ons denkwerk in gang zetten. Daarom noemen we hen de Gangmakers. Door een vraagstuk uit te diepen worden beide partijen gevoed. Op het einde van de rit zullen de Gangmakers aanbevelingen formuleren voor een concertzaal van de 21e eeuw. 

Gespreksavond & Carte Blanche

De kruisbestuiving tussen de Gangmakers en ons Bijloke-team gebeurt grotendeels achter de schermen. Toch vinden we het belangrijk dat ook jij, ons publiek, het onderzoek kan volgen en gaan we op zoek naar manieren om jou erbij te betrekken. 

Op zondag 11 mei 2025 gaan de drie Gangmakers in ons Café in gesprek met experten uit hun veld. Het wordt sowieso een boeiende discussie met bevriende makers, denkers, artiesten over zijn of haar thema.

De Gangmakers van seizoen 2023-2024 krijgen doorheen het seizoen een avond Carte Blanche in ons Café. Ontdek hun plannen via deze link.

Vitrinekasten in de gang

Wat je nu al kan ontdekken, zijn de vitrinekasten, symbolisch in de gang tussen Café en Concertzaal. Elke Gangmaker vult zijn kast in de loop van dit en volgend seizoen aan met voorwerpen, documenten, filmpjes die hem of haar bezighouden of zijn of haar onderzoek illustreren. Hun eerste voorwerp hebben de Gangmakers al gekozen, dus kom snel eens op bezoek!