Björn Comhaire

Jenna Vergeynst

Harpiste en bio-ingenieur Jenna Vergeynst is Gangmaker ecologie. Ze wil kunnen herdenken wat onze plaats is als mens tussen de andere organismen, op zoek naar hoe muziek en ecologie elkaar kunnen versterken.

Ook jij zal het onderzoek op de voet kunnen volgen. Samen met de Gangmakers gaan we op zoek naar manieren om jou erbij te betrekken. In de loop van het seizoen trekken we dus mogelijk nog aan je mouw voor een project. Hou alvast zondag 11 mei 2025 vrij voor hun boeiende panelgesprekken in ons Café.

Wat je nu al kan ontdekken, zijn de vitrinekasten, symbolisch in de gang tussen Café en Concertzaal. De Gangmakers vullen elk in de loop van dit en volgend seizoen hun kast aan met voorwerpen, documenten, filmpjes die hen bezighouden of hun onderzoek illustreren. Hun eerste voorwerp hebben de Gangmakers al gekozen, dus kom snel eens op bezoek! 

“Ik vond gangmakers terug in een stukje van een boomstam: houtwormen (eigenlijk larven van klopkevers) graven gangen onder de schors van dood hout. Ze verteren het hout tot molm en voeden zich met de suikers die vrijkomen. Zo zorgen ze ervoor dat de voedingsstoffen uit het hout in de bodem opgenomen kunnen worden, en creëren ze broedplaatsen voor ander klein leven. Ik hoop dat ik met mijn werk als Gangmaker stukjes antropocentrisch wereldbeeld tot molm kan vermalen, en dat in de vrijgekomen ruimte verwondering en betovering kunnen ontkiemen die aan het publiek blijven kleven tot ver buiten de concertzaal.”