Mozarts Requiem

Symfonieorkest Vlaanderen
Za 24.02.2024

Tõnu Kõrvits
Kreek’s Notebook

Het is misschien verrassend, maar Estland is een écht muziekland, vol grote componisten. Tõnu Kõrvits, geboren in 1969, is daar een van. In 2007 verwerft hij een sterke reputatie met zijn werk 'Kreek’s Notebook'.

'Kreek’s Notebook' is geïnspireerd op een verzameling van Ests volkshymnes opgetekend door Cyrillus Kreek (1889- 1962). Kreek trok door de verschillende regio’s van Estland om deze hymnes op te tekenen. De liederen vonden hun oorsprong in lutherse hymnen uit de 18e eeuw en runenmelodieën uit de middeleeuwen. Kõrvits beschrijft ze als een verzameling die “perfect de ziel van de Esten weerspiegelt".

Het werk bestaat uit acht delen die een contrastrijk geheel vormen. In tegenstelling tot Mozarts 'Requiem' is het religieuze sentiment hier kalm, vredig en veerkrachtig. Spits je oren voor het puur instrumentale derde deel, het koor in het vierde lied, de ontroerende sopraansolo in het vijfde lied en vooral de indrukwekkende finale: een grandioze hymne waarin de strijkers en het koor het werk tot een hoogtepunt stuwen.

"Kõrvits beschouwt Kreeks verzameling van volkshymnes als iets dat “perfect de ziel van de Esten weerspiegelt".

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem, KV 626 (Süssmayr)

Wolfgang Amadeus Mozart begon in 1791 met het componeren van zijn 'Requiem 'in opdracht van graaf Walsegg voor zijn jonge vrouw. Mozart stierf op 5 december 1791, voordat hij zijn Requiem kon voltooien. Slechts enkele delen ('Introitus' en 'Kyrie') waren volledig afgewerkt, andere delen waren slechts schetsen. De mysterieuze omstandigheden rondom de compositie en Mozarts dood hebben bijgedragen tot de mythische status die het werk vandaag heeft.

Mozarts ex-leerling en componist Franz Xaver Süssmayr voltooide het 'Requiem' op basis van Mozarts schetsen en aanwijzingen. Hij werkte het Lacrimosa af en componeerde uit het niets Sanctus, Benedictus en Angus Dei. Süssmayr beweerde dat hij die delen voor Mozarts dood met hem had besproken.

Het werk staat bekend om zijn indrukwekkende en emotionele diepte. Hoewel we niet precies weten hoeveel van het werk aan Mozart te danken is, het blijft een tastbare getuige van de laatste uren van de componist. Het Requiem heeft een blijvende invloed gehad op de klassieke muziek en wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt in Mozarts oeuvre.

 

Mozarts Requiem

Estonian Philharmonic Chamber Choir & Symfonieorkest Vlaanderen

za 24 feb 20:00 - 22:00