Geschiedenis

De gebouwencomplex waarin vandaag het Muziekcentrum huist kent een lange geschiedenis. Een beknopte chronologie:

1228

Oprichting van het Bijlokehospitaal. Het Mariahospitaal van de Cisterciënzerzusters verhuist van de buurt van de Sint-Michielskerk naar de Bijlokemeersen. Het gebouw dat we vandaag kennen als de concertzaal was oorspronkelijk een ziekenzaal met 40 bedden, veelal met meer dan één persoon per bed.

Tussen 1251 en 1255

Voor het dakgebinte werd tussen 1251 en 1255 in Zuid-België een heel bos eiken omgehakt. Van daar reisden de boomstammen, wellicht vlottend, over Luik en Dordrecht, en over de Zwinhaven van Damme naar Gent.1511

Historici zijn het oneens over het Craekhuys, dat in het begin van de 16de eeuw gebouwd werd als kleine ziekenzaal, naast de grote uit de 13de eeuw. "Craecken" betekent ernstig ziek zijn of sterven, en zou verwijzen naar een zaal waar mensen de laatste zorgen kregen. Anderen denken aan het Duitse 'Krankenhaus', zij zien het als een aparte zaal voor de rijkere burgers van Gent.


18de eeuw

Tijdens de Franse revolutie wordt de Bijloke een burgerhospitaal. De Cisterciënzers laten het bestuur over, maar blijven wel werkzaam in het ziekenhuis tot de 20e eeuw.

19de eeuw

In 1817 gaat de Gentse universiteit open. Het Bijlokecomplex wordt gevoelig uitgebreid met Adolphe Pauli als architect, in functie van de opleiding geneeskunde. Naast de ziekenzaal verrijst een nieuwe vleugel, dat het Anatomisch Instituut en een auditorium zal herbergen.

1996 - 1999

De duiven worden verjaagd uit de in onbruik geraakte ziekenzaal om ze in gebruik te nemen als concertzaal. In 1999 ziet "Stedelijke Concertzaal De Bijloke" het levenslicht.

2000 - 2006

De Bijloke wordt grondig gerestaureerd en gemoderniseerd met veel respect voor het monument. In de concertzaal wordt een moderne infrastructuur ingepast als een gigantisch meubel, dat ten allen tijde weer verwijderd kan worden. De middeleeuwse en 19de-eeuwse vleugels worden aan elkaar gelinkt met een moderne aanbouw, die naast de bistro o.a. een aantal foyers en artiestenloges herbergt.

2007 - 2008

De grote verbouwingen worden afgerond met drie nieuwe zalen: het Kraakhuis, de Bibliotheek en het Auditorium. Elk bieden ze dankzij hun eigen karakter, plaats voor een veelheid aan muziekgenres.

2011

Het Kraakhuis ondergaat een paar ingrijpende akoestische aanpassingen en er worden inschuifbare tribunes geinstalleerd. Zo wordt deze zaal een droomplek voor intieme en akoestische concerten.