Antwerp Symphony Orchestra

Simon Van Boxtel

Het Antwerp Symphony Orchestra (‘The Royal Philharmonic Orchestra of Flanders’) is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden, en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland.

Karakteristiek warme klank
Sinds de oprichting in 1955 belichaamt het orkest de klank van mode-, haven- en diamantstad Antwerpen. Door een jarenlange samenwerking met Philippe Herreweghe onderscheidt het orkest zich door zijn historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk en solide orkestklank, die verder werd ontwikkeld onder leiding van chef-dirigenten als Jaap Van Zweden, Edo De Waart en Elim Chan.

In de uitzonderlijke akoestiek van de Koningin Elisabethzaal bouwt het Antwerp Symphony Orchestra verder aan de ontwikkeling en verfijning van zijn karakteristieke warme klank. Het gevarieerde programma strekt zich uit van de barokmuziek en de romantiek tot het hedendaagse repertoire, met bijzondere aandacht voor Vlaams muzikaal erfgoed en het symfonisch repertoire van de 19e en 20e eeuw. Hiervoor wordt samengewerkt met solisten en dirigenten van wereldfaam.

Het Antwerp Symphony Orchestra maakt regelmatig opnames voor gerenommeerde klassieke labels als Phi, Alpha, Pentatone en BIS Records, waarin het focust op het grote symfonische orkestrepertoire, Belgische muziek en hedendaags klassiek.

Flanders ambassador
Dankzij eigen concertreeksen in Concertgebouw (Brugge), Muziekcentrum De Bijloke (Gent), Bozar (Brussel) en CC HA (Hasselt) bekleedt het orkest een unieke positie in Vlaanderen. Het Antwerp Symphony Orchestra is daarnaast trots op een structurele internationale verankering, waarbij het elk seizoen te gast is op meerdere podia in de buurlanden. Daarnaast organiseert het orkest elk jaar een buitenlandse tournee, recent naar Spanje (2023) en de Baltische staten (2020).

Met zijn thuisbasis in de Koningin Elisabethzaal versterkt het orkest de internationale uitstraling van Antwerpen als concert- en cultuurstad. Sinds 2017 ontving het verschillende internationale toporkesten zoals het London Symphony Orchestra, het New York Philharmonic en het Sydney Symphony Orchestra in zijn residentie.

Educatie
Naast zijn reguliere concerten bouwt het Antwerp Symphony Orchestra steeds verder aan een uitgebreid aanbod aan educatieve en sociale projecten, waarmee het orkest kinderen, jongeren en mensen met verschillende achtergronden doorheen de symfonische klankenwereld gidst. Deze projecten geven het orkest een unieke positie binnen het Belgische cultuurlandschap, als het eerste orkest dat de brede impact van klassieke muziek een belangrijke plaats gaf in haar werking. Een andere focus ligt op het koesteren van jong talent, waarbij (zeer) jonge musici kunnen evolueren binnen een jongerenorkest, jeugdorkest, of de orkestacademie. Het orkest vult deze educatieve werking aan met een unieke outreach-ambitie, waarbij de drempels die een concertbezoek belemmeren actief worden weggewerkt, onder andere bij Antwerpse kinderen in kwetsbare posities.

website