(Her)beleef onze concerten door de ogen van anderen!

Recensies door beeldend kunstenaars en andere creatievelingen

 

Missie

Als podiumkunstenhuis zoekt Muziekcentrum De Bijloke graag verbinding met andere kunsten. Daarom stellen we sinds 2017 de vraag aan beeldende kunstenaars en andere creatievelingen om een concert in De Bijloke bij te wonen, en er op eigenzinnige wijze een belevingsrecensie van te maken.

Deze recensies zijn een persoonlijke interpretatie van een concert, in een kunstvorm naar keuze. Ze kunnen vele vormen aannemen: foto's en tekst liggen voor de hand, maar ook tekeningen, collages, filmopnames, podcasts en poëzie behoren tot de mogelijkheden.

Resultaat: creatieve verslaggeving

In seizoen 16-17 gingen we van start met een tiental recensies.

Voor seizoen 17-18 boden we van elk concert een creatief verslag aan:
> september - oktober 17
> november - december 17
> januari - februari 18
> maart - april 18
> mei - juni 18

En in seizoen 18-19 gaan we verder op dit elan!
 

We zijn blij dat zij in ons team zitten:

> Aike Roodenburg

De Hollandse Aike Roodenburg is muziekdocent en als freelancer ook actief in de korenwereld (dirigeren, arrangeren en zingen). Sinds september 2017 studeert zij Kunstwetenschappen aan de UGent. Bovendien is de verhuizing naar Gent een prachtige stap geweest: een mogelijkheid om haar horizon te verbreden en te genieten van de culturele sector in een prikkelende stad. Al schrijvende is zij zich aan het ontwikkelen - ook gedichten en slam poetry staan sinds kort in haar opschrijfboekjes.
 

> Alison Souffreau

Alison Souffreau studeerde in 2017 af aan LUCA School Of Arts. Ze laat zich graag inspireren door films, verhalen of banale situaties. In haar tekeningen zoekt ze naar een manier om mensen intenser of anders te laten kijken naar hun omgeving. Het liefst tekent ze heel intuïtief; zo worden plaatsen of momenten eerder een weergave van een gevoel of sensatie. Zie Tumblr of Instagram voor meer werk van haar.
 

> Anaïs Van Goethem

Anaïs Van Goethem is een Gentse kunstenares. Vluchtige, zintuiglijke indrukken uit haar omgeving inspireren haar. Door deze te vereenvoudigen streeft ze ernaar om tot de essentie te komen. Anaïs werkt met inkt, aquarel en potlood op papier en karton. Werk van haar is te vinden op haar website en facebookpagina.


> Bastijn Steelandt

Bastijn Steelandt studeerde in 2016 af als Master in de Musicologie (KULeuven) en bouwt sindsdien aan een carrière in de culturele sector. Vanuit zijn muziekwetenschappelijke achtergrond springt hij op verschillende manieren creatief om met zijn grote passie, klassieke muziek. Een groot deel van zijn vrije tijd spendeert hij dan ook aan muziek: Bastijn is actief als dirigent, zit graag met z'n neus tussen muziekpartituren, en tracht in het algemeen een groot publiek voor (klassieke) muziek warm te maken.


> Bea Vanelslander

Ook buiten haar job als communicatieverantwoordelijke speelt Bea Vanelslander met woord en beeld, met pen en papier, prenten en stof. Ze zingt en geniet het liefst van al van de natuur.


> Benoit Vermaele

Onder het pseudoniem Pampludex maakt Benoit Vermaele surrealistische lijntekeningen in zwart-wit. Aangezien hij direct met zwarte stift op papier begint, zonder een tussenstap met potlood, maakt hij in het proces kleine foutjes, die dan meteen gemaskeerd worden door nieuwe, vaak onverwachte, elementen. Door deze manier van werken komen soms vergezochte of ronduit absurde beelden tot stand. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden op zijn Instagrampagina.


> Bram Verlinde

Bram Verlinde, professioneel werkzaam in de culturele sector, reist met wekelijkse schrijfsels op zijn blog langs inspirerende kunstenaars, boeiende plekken, culturele vondsten en intrigerende verhalen uit de wereld.


> Carlo Siau

Carlo Siau is Master in de Taal- & Letterkunde en studeert nu Kunstwetenschappen. Daarnaast verzorgt hij af en toe het algemeen onthaal in De Bijloke en schrijft hij voor Urgent.fm. Carlo volgt sinds kort ook het vak Literaire Creatie aan de Academie van Deinze. In zijn poëzie combineert hij uiteenlopende beelen met het ritme en klanken van de Nederlandse taal.

> Carolien Vandersteene

Carolien Vandersteene is geboeid door verhalen en gefascineerd door beeld en beweging. Dans, theater, film en fotografie zijn allen vormen waarin ze actief is.


> Celine Vandeweghe

Celine Vandeweghe tekent en schildert al van toen ze heel klein was. Vanuit deze passie volgde ze Vrije Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Kunsthumaniora Gent. Aangezien Celine haar passie graag wil doorgeven aan jongeren is ze nu leerkracht in een secundaire school. In haar vrije tijd is ze heel vaak bezig met tekenen en schilderen, waarbij ze voornamelijk inspiratie haalt uit mensen en vormen rondom haar, die ze transformeert tot iets abstracts dan wel iets figuratiefs. 


> Christina Vanderhaeghe

Christina Vanderhaeghe is menswetenschapper en was professioneel actief in het begeleiden van gezinnen in moeilijkheden, alsook het schrijven van artikels en het ontwikkelen van nieuwe ideeën en werkvormen in de sociale sector. Als freelancer is Christina momenteel o.m. actief bij vzw Creatief Schrijven, waar ze een opleiding als docent volgde. Haar mooie motto: muziek, literatuur en musea zijn plaatsen om thuis te komen.


> Deborah Vanden Brande

Deborah Vanden Brande studeerde architectuur en werkte jarenlang als architect. In 2016 besloot ze haar hart te volgen en richtte ze haar eigen grafisch bureau op: City of Color. Ze volgde een opleiding illustratieve vormgeving aan het SASK in Sint-Niklaas. Deborah heeft een voorliefde voor affichekunst en album cover art, maar is sterk geïnteresseerd in alles wat vormgeving betreft ( architectuur, interieur, design... ).


> Elina Špura

Elīna Špura is 29 jaar en audiovisueel kunstenares. Ze maakt animatiefilms, doet camerawerk en regie. Elina komt uit Letland maar ze woont ondertussen al 4 jaar in Gent. Haar levensmotto is: "We work hard, so we can play harder". Werk van haar is te vinden op haar Vimeo- en Instagrampagina.


> Elien Ronse

Elien Ronse behaalde een Master in de schilderkunst maar haar werk is multidisciplinair. Door middel van fotografie, video en tekst documenteert ze huiselijke omgevingen, overal ter wereld. Meer info en werk van haar is te vinden op haar website.


> Frederik Mouton

Frederik Mouton studeerde fotografie aan het KASK in Gent. Persoonlijk werk van hem is onder andere te vinden op zijn Tumblrpagina.


> Geert Vandepoele

Geert Vandepoele heeft een brede interesse in cultuur. Zowel theater, film als tentoonstellingen kunnen hem boeien, maar bovenal heeft hij een uitgesproken passie voor muziek, en fotografie. Naast zijn dagelijkse job, vind je hem dan ook regelmatig met zijn camera in de buurt van één of ander podium, pogend de vluchtige muzikale schoonheid te vangen in een beeld dat (bij)blijft. Foto's van hem zijn onder andere hier en hier te vinden.


> Guy Verstraete

Guy Verstraete kan niet zonder tekenen. Alle kleine en grote momenten uit het leven worden verwerkt met potlood (of fototoestel). Met zijn snelle schetsen vangt hij de binnenkant van personages en raakt hun essentie.


> Irmine Remue

Irmine Remue studeerde Grafiek aan Sint-Lucas Gent en was er nadien jarenlang docent Tekenen. Ze exposeerde op meerdere plaatsen in binnen-en buitenland. Geïnspireerd door het verhaal van elke mens, het landschap en de architectuur, blijft het tekenen voor Irmine een onvoltooid verlangen, een onblusbaar vuur. Essentieel in haar werk is een expressieve beeldtaal, waarbij elke pen- of penseeltrek een weerspiegeling vormt van haar temperament. 


> Jaco De Maesschalck

Jaco De Maesschalck denkt altijd visueel. Zijn beeldend werk is een uitlaatklep, via dewelke hij zijn frustraties, meningen en overtuigingen kanaliseert. Dromen en het onderbewuste zijn een invloed, maar hij kan ook snel en gevat op de actualiteit reageren. Ideeën kunnen zich overal aandienen, tijdens de op het eerste zicht meest banale job of op de meest uitzichtloze plek. De nadruk ligt sterk op het manuele werkproces.


> Jade Kerremans

Jade Kerremans is sinds vorig jaar master in de beeldende kunst. Als grafisch ontwerper brengt Jade zaken in beeld die haar boeien, zoekend naar een pure en vernieuwende kijk op cultuur en maatschappij, en dit in een droge, ludieke maar gevatte stijl. Haar werk is te vinden op haar Tumblrpagina, alsook op een website toegewijd aan haar project Henk.


> Joke Mannaerts

Joke Mannaerts studeerde af in de master Cultuurmanagement. Joke is gebeten door fotografie en wordt geïnspireerd door concerten, theatervoorstellingen en andere culturele belevenissen. Dagelijks zit ze er middenin, via haar functie beleidscoördinator Vrije Tijd, waarbij ze o.a. een cultureel centrum onder haar bevoegdheid heeft. De diversiteit binnen cultuur is wat het voor haar boeiend houdt!


> Jonathan De Maeyer

Jonathan De Maeyer was een tijdje zaalwachter bij ons, maar is vooral een veelbelovend beeldend kunstenaar. Momenteel studeert hij fotografie aan LUCA School of Arts in Gent. Werk van hem is te vinden op zijn Tumblrpagina of via zijn Vimeokanaal.
 

> Julie Daems

Julie Daems kijkt graag door een lens, zodat er een laagje over de werkelijkheid komt te liggen, een film. Julie is een kunstwetenschapper gespecialiseerd in melancholie in de kunsten en een beginnend filmmaker op zoek naar ontmoetingen met mensen en plaatsen. Meer bewegend beeld vind je op haar vimeo-pagina.


> Koerian Verbesselt

Koerian Verbesselt studeerde Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent. Hij schrijft veel en graag, o.a. voor Da Music en Bad Art. Koerian is zelf muzikant, alsook producer en activist. Op Facebook is hij te vinden als de 'huurwoordenaar.'


> Leonard Cools

Leonard Cools is tekenaar van uitgepuurde, eenvoudige lijnwezens (‘mannekes’) die uitblinken in het menszijn. Zijn mannekes leent hij uit aan ramen, tijdschriften en ander drukwerk. Hij had een eerste solotentoonstelling in het voorjaar van 2018. Leonard studeerde kunstwetenschappen; hij is ook muzikant en gids.


> Linde Nuyts

Line Nuyts is doctoraatstudente geschiedenis aan de UGent en onderzoekt politieke liederen in de middeleeuwen. Hierin komen veel van haar passies samen: muziek (zelf speelt ze gitaar, klassiek opgeleid maar met groot ontzag voor jazz), het doorgronden van culturen (waarin ze zich eerder uitleefde tijdens een anderhalf jaar durende uitwisseling in Istanboel) en lezen. Daarnaast is Linde dus ook geboeid door tekenen, schilderen en graffiti.
 

> Maarten Zerelik

Maarten Zerelik is illustrator en tekenaar, wonende in Gent. Wanneer hij niet tekent, zwemt hij, hangt hij rond in de stad of leest hij een boek. Het prachtige werk van Maarten kan je bewonderen op zijn website.


> Magalie Lagae

Magalie Lagae studeerde taal-en letterkunde en cultuurmanagement. Magalie is graag sprakeloos, maar tegelijk verslaafd aan de poging om ervaringen en gevoelens vast te grijpen met woord, potlood, of penseel. Magalie werkt bij Kunstwerkt, ook op de Bijlokesite.


> Mike Carremans

Het werk van Mike Carremans focust zich op de reproductie als vervalsing. Hij creëert een spanningsveld tussen autobiografische elementen en beelden uit de media door afwijkingen en verstoringen te hanteren die inherent zijn aan bepaalde reproductiemethodes.


> Nicole Halsberghe

Nicole Halsberghe studeerde grafiek aan Sint-Lucas Gent en gaf er vele jaren les. Ze reisde al talloze keren naar het Oosten. Geïntrigeerd door de Aziatische cultuur doctoreerde ze als sinologe aan de KUL. Ze stelde al vaak tentoon, tot in Japan, en is opgenomen in het prestigieuze naslagwerk Walter De Gruyters Allgemeines Künstlerlexikon: Die Bilden den Künstler aller Zeiten und Völker, editie 2011. Eerder dit jaar bracht ze een boek uit, 'Sporen onderweg' (Lannoo, 2017), met daarin een overzicht van haar omvangrijk oeuvre.


> Nina de Vroome

Nina De Vroome is een getalenteerd kunstenaar; ze legt zich vooral toe op het maken van collages en poëtische documentaire films. Werk van haar is hier te vinden.


> Patricia Vroman

Patricia Vroman is na haar studies blijven plakken in Gent. Haar job heeft niets met cultuur te maken, maar haar avonden vult ze met theater, muziek en textiel. Haar liefde voor schrijven ontdekte ze via Gentblogt.
 

> Sofie De Cleene

Sofie De Cleene (°1993) volgde de opleiding animatiefilm aan het KASK. Ze creëert een universum waarin dikke, roze figuren centraal staan. Haar oeuvre bestaat uit tekeningen, keramiek, schilderijen, tekst en film. Zo speelt ze met de balans tussen animator en beeldend kunstenaar. Met haar live tekeningen toont ze momentopnames van sfeer, licht, beweging en dialoog.


> Stef Van Vynckt

Van jongs af aan was Stef Van Vynckt ervan overtuigd dat hij harpist zou worden. Inmiddels studeert hij uitvoerende klassieke muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, onder de vleugels van Arielle Valibouse. Nog maar twintig jaar oud zijnde staat hij naar eigen zeggen pas aan het begin van zijn muzikale ontdekkingstocht…


> Timo Meireman

Timo Meireman is burgerlijk ingenieur, maar ook getalenteerd op vlak van beeldende kunsten (tekenkunst, schilderkunst en fotografie). Werk van hem is onder andere te vinden op zijn Instagrampagina.


> Valerie Teirlinck

Vanuit haar werk als klinisch psychologe ontmoet Valerie Teirlinck graag het raakvlak tussen de psychologie en het artistieke - daar waar de menselijke psyche een klankbord vindt. Ze omringt zich dan ook graag met taal, muziek en fotografie.


> Viktor Vandaele

Viktor studeerde geschiedenis aan de UGent en is momenteel deeltijd aan het werk. Daarnaast is hij voltijds gepassioneerd door alles wat met geschiedenis, kunst, filosofie, politiek, wetenschap, religie en literatuur te maken heeft. Een gezonde, brede interesse dus.


> Willem Erauw

Willem Erauw is violist, historicus en auteur. Hij is gepassioneerd door klassieke muziek als antropologisch fenomeen, en altijd op zoek naar een vernieuwende blik op muziek, musici en het concertgebeuren.


> Winne Lievens

Winne Lievens maakt minimalistische fotocollages, waarbij haar oog valt op bepaalde (ogenschijnlijk ordinaire) patronen, die ze op poëtische alsook ludieke wijze benadert. Winne studeerde beeld en installatie, en werkt voor Kunstwerkt - ook op de Bijlokesite. 

Ben je zelf enthousiast om jouw interpretatie van een concert bij ons in woord of beeld om te zetten? Of ken je iemand die hier de geknipte persoon voor is? Laat het zeker weten aan Stijn Heyvaert, via stijn.heyvaert@debijloke.be!