Muziek van jongs af aan!

Samen zingen, musiceren en ontdekken! Met onze muzikale educatieve projecten voor kinderen en jongeren inspireren en stimuleren we hun creative ontwikkeling. Onze activiteiten reiken van initiërende workshops vanaf de kleuters tot inspirerende ontdekkingstrajecten voor tieners. Ontdek ze hier!

Workshop Samen Groter! (kleuter en 1e leerjaar)

Samen met muzikanten en begeleiders van Symfonieorkest Vlaanderen organiseren we workshops voor kinderen uit de 3e kleuterklas en het 1e leerjaar. We nemen de kleintjes een halve dag op sleeptouw waarbij ze niet alleen kijken en luisteren, maar ook zelf doen! Met een muziekdocent creëren ze op een speelse wijze eerst hun eigen muziekstukje met ‘boomwhackers’. Daarna dompelen we hen op het podium onder in het reilen en zeilen van een orkest door een speels klankenspel van de muzikanten. Als kers op de taart spelen ze als echte sterren met het orkest hun aangeleerde stukje.

Barok a gogo! (1e & 2e leerjaar)

In Barok a gogo maken leerlingen kennis met een van de meest befaamde tenorzangers van dit moment, Reinoud Van Mechelen, het orkest A Nocte Temporis en muziek van J.Ph. Rameau, een gevierd componist uit de 18e eeuw. Rameau was goed bevriend met Pierre de Jéliote, die de Franse geschiedenis inging als de beste “haute contre (tenor)” aller tijden.

In de klas maken de leerlingen kennis met Pierre de Jéliote en de componist J.Ph. Rameau. Ze ontdekken het ritme van het spel, de verschillende facetten van de stem en gaan aan de slag met lichaam en de stembanden. Daarna komen ze naar De Bijloke en luisteren ze tussen de muzikanten live naar de muziek van Rameau.

Mini-Mattheuspassie (6e secundair)

Met dit schoolproject laten we jongeren kennismaken met de thematiek en emoties achter de muziek van de Mattheuspassie van J.S. Bach. Ze starten door hun gevoelens neer te pennen die de muziek bij hen oproept. Nadien krijgt de verbeelding de vrije loop en gaan ze als ontdekkingsreizigers aan de slag met een recorder en koptelefoon op zoek naar allerlei klanken die hun emoties illustreren. De geluiden worden nadien samen beluisterd en samengebracht tot een heus jong passieverhaal in de vorm van een videocaptatie, een mini-concert of andere creatieve output.

Zo willen we jongeren creatief laten reflecteren over grootse thema’s. We houden jongeren een kritische spiegel voor door te zoeken naar de relevantie van een eeuwenoud verhaal en dit te vertalen naar een hedendaagse context. Ze ontmaskeren het verhaal door er een eigen interpretatie aan te geven.

Dit project komt tot stand met de steun van

Twice Upon! (5e & 6e leerjaar)

Zes groepjes van 10 kinderen (10-12 jaar) uit enkele Gentse scholen repeteren en oefenen tijdens een intense muzikale projectweek voor de uitvoering van het meesterwerk Twice Upon van Luciano Berio. Dit werk wordt slechts sporadisch uitgevoerd en nauwelijks geprogrammeerd door de complexiteit in de bezetting waaronder en grote inbreng door een zestigkoppig kinderkoor.

Zes groepen van telkens tien jonge kinderen uit Gentse scholen (10-12 jaar oud, geen muzikale voorkennis vereist) gaan samen met professionals tijdens een intensieve projectweek aan het slag met allerlei slagwerk en muzikale bewegingen. De projectweek gaat deels door in klas en deels in de gebouwen van De Bijloke. Het eindresultaat toont zich op het podium van De Bijloke in een muzikale première op 12 maart 2022. 

Young Masters in close-up

Muziekcentrum De Bijloke wil jongeren uit het deeltijds kunstonderwijs een unieke concertervaring laten beleven tijdens onze Young Masters-concerten. Met dit project willen we hen inspireren om actief naar muziek te luisteren en zorgen we voor een kennismaking met het leven van jonge musici. 

Eerst geeft een introductiefilmpje in de klas inzicht in het programma, het stelt de muzikanten kort voor en bereidt de leerlingen voor op de heuse (eerste) concertervaring. Een concertfiche gaat dieper in op de gespeelde stukken en het leven van de componisten. Vlak voor het concert neemt gastheer Florestan Bataillie de leerlingen mee voor een blik te achter de schermen met als kers op de taart na afloop van het concert een unieke meet & greet met de jonge artiesten.  

Lees er meer over

Zet je schouders onder onze educatieve projecten

Omdat we elk kind en jongere de kans willen geven deel te nemen aan deze activiteiten houden we ze bewust goedkoop, of meestal gratis. Zeker voor scholen met klasjes waarvan de ouders van de leerlingen het niet breed hebben.

Tegelijkertijd liggen voor Muziekcentrum De Bijloke de kosten hoog: vergoedingen voor lesgevers en muzikanten, huur van bijzondere instrumenten, aankoop van didactisch materiaal, … De uitgaven voor De Bijloke voor deze workshops lopen soms op tot 60 euro of meer per kind.

Om deze kosten zoveel mogelijk op te vangen zoeken we trouwe abonnees, bezoekers en sympathisanten die met een gift onze nieuwe educatieve werking een financiële duw in de rug willen geven. 

Iedereen die steunt, draagt zo zijn of haar steentje bij aan de persoonlijke ontplooiing van een kind of jongere.


Steunen kan met een klassieke overschrijving op projectrekening 'Fonds Vrienden van Muziekcentrum De Bijloke' , beheerd bij de Koning Boudewijnstichting, op rekening BE10 0000 0000 0404  BIC:BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding ***623-3657-70036***. of via de online betaalmodule van de Koning-Boudewijnstichting.

Giften van minstens 40 euro geven recht op een fiscaal attest. De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften vanaf € 40 per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijke gestorte bedrag (art. 145/3.3 WIB)