Petite Diva et Le Janet

Seppe Claerbout
do 15 aug - zo 1 sep
Bijloke Wonderland - Tuin

Programma

De installatie in De Cabine op het Bijlokeveld is elke dag open tijdens Wonderland (do - zo van 10:00 tot 21:00).

Het circus als diva op zoek naar aandacht. In 'Petite Diva et Le Janet' probeert Seppe Claerbout een circusachtige omgeving na te bootsen om de aandacht van mogelijke bezoekers te trekken. Mensen herkennen de kleuren en vormen en verwachten misschien een vrolijke plek vol entertainment te betreden. 

Toch functioneert deze plek niet als een spektakel, het is eerder een plek van schaamte en ellende. Expressie als een onbedoelde handeling waar mensen naar kunnen kijken en om kunnen lachen. Petit Diva is een tentvormig opblaasbaar personage dat aanwezig is in De Cabine, dat zelf functioneert als een tijdelijke circustent. In opgeblazen toestand probeert Petite Diva op te vallen. Tijdens het opblazen vraagt ze alle mogelijke aandacht van de aanwezigen. Of toch niet? Het is een spel verstoppertje, een spel van roepen en fluisteren. Kun je haar negeren of is ze te aanwezig voor je? 

Het andere personage in de kamer heet Le Janet. Het is een extraverte figuur die probeert te communiceren met Petite Diva. Le Janet is het product van persoonlijke ervaring. Het is een digitaal wezen gevangen in een oude tv, in staat om te transformeren. Sommigen zouden kunnen denken dat Petite Diva het lichaam is en Le Janet de geest. 

Seppe Claerbout nodigt mensen uit om De Cabine binnen te gaan en de gesprekken tussen de twee personages te zien/horen. Is er een verhaal te ontrafelen? Waarom zijn ze aanwezig in een circusachtige omgeving? Mogen ze lachen? 

'Petite Diva et Le Janet' is een vervolg op een voorstelling die Claerbout eerder dit jaar maakte. Het is een onderzoek naar het vertellen van een tentoonstelling/installatie met de aanwezige elementen als performers.

Uitvoerders

Seppe Claerbout

KASK & Conservatorium i.s.m. STAM


KASK & Conservatorium presenteert muziek, theater, performance en beeldende kunst van studenten in de binnentuin, in een voormalige electriciteitscabine, in een historische tapijtenzaal van STAM en op de bühnes van LOD en International Opera Academy. 

Tijdens de drie Wonderlandweekends passeren op deze locaties een theatervoorstelling over verlangen, een slapstick-performance, een performance-opera met een tenor, pianist en danseres, een installatie in openlucht en eentje die een spel speelt met verstoppen, en tot slot hedendaagse interpretaties van muziekcomposities en kamermuziek.

Raadpleeg hier het KASK & Conservatorium-programma