Lionel Meunier

Jennifer Taylor

De Franse dirigent en bas Lionel Meunier, internationaal bekend als oprichter en artistiek leider van het bekroonde Belgische vocale ensemble Vox Luminis, wordt alom beschouwd als een van de meest dynamische en geprezen artistieke leiders op het gebied van historische uitvoering en koormuziek. Hij wordt geprezen om zijn gedetailleerde en toch pittige interpretatieve aanpak en wordt nu steeds vaker gevraagd als gastdirigent en artistiek leider bij koren, ensembles en orkesten over de hele wereld.

Lionels internationale doorbraak kwam in 2012 met Vox Luminis' Gramophone Recording of the Year-prijs voor hun opname van Heinrich Schütz' Musicalische Exequien. Onder zijn leiding heeft Vox Luminis sindsdien uitgebreide concerttournees door Europa, Noord-Amerika en Azië ondernomen, artistieke residenties van meerdere seizoenen opgezet in Wigmore Hall, Aldeburgh Festival, Utrecht Festival Oude Muziek en Concertgebouw Brugge, en meer dan een dozijn veelgeprezen albums opgenomen. Met hun recente opname van Buxtehude wonnen ze hun tweede Gramophone Award, voor 2019 Choral Recording of the Year.

Als gastdirigent heeft Lionel gewerkt met de Nederlandse Bachvereniging, het Deens Nationaal Vocaal Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en het Boston Early Music Festival Collegium en heeft hij projecten geleid met Vox Luminis in samenwerking met Juilliard 415, Orchestra B'Rock, Philharmonia Baroque Orchestra en L'Achéron, naast vele anderen. Lionel onderhoudt een nauwe band met het Freiburg Baroque Orchestra and Consort, en keert regelmatig terug om samenwerkingsprojecten met Vox Luminis te leiden die een breed repertoire bestrijken. Hun eerste gezamenlijke opname zal in 2021 verschijnen. Toekomstige projecten zijn onder andere zijn debuut met de Shanghai Symphony en terugkeer naar het Boston Early Music Festival en Freiburg Baroque Orchestra and Consort.

Lionel werd geboren in Frankrijk, werd opgeleid als zanger en blokfluitist en begon zijn carrière als bas in gerenommeerde ensembles als Collegium Vocale Gent, Amsterdam Baroque Choir en Capella Pratensis. In 2013 kreeg hij de titel Namurois de l'Année (Naamse burger van het jaar) voor cultuur in de Belgische stad Namen, waar hij met zijn gezin woont.

website