Accentus

Julien Benhamou

Accentus is een referentie in de wereld van de vocale muziek. Dit kamerkoor werd 26 jaar geleden opgericht door Laurence Equilbey en is zeer toegewijd aan het a capella repertoire, hedendaagse creaties, oratoria en opera. accentus zingt in de grootste concertzalen en festivals in Frankrijk en daarbuiten, waaronder de Philharmonie de Paris, La Seine Musicale, Le Grand Théâtre de Provence, de Opéra Royal en de Chapelle Royale in Versailles, de Salzburger Festspiele, de Barbican in Londen, de Philharmonie van Essen, het Theater an der Wien, de Elbphilharmonie in Hamburg, het Lincoln Center in New York, het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, enzoverder.

Accentus is een bijzondere partner van de Philharmonie de Paris en La Seine Musicale en heeft een belangrijke residentie in de Opéra de Rouen Normandie, opgebouwd rond concerten en opera's. Christophe Grapperon is sinds 2013 geassocieerd dirigent van het ensemble.

Het ensemble werkt regelmatig samen met prestigieuze dirigenten, solisten en orkesten, zoals Pierre Boulez, Andris Nelsons, Eric Ericson, Christoph Eschenbach, Sir Simon Rattle, Philippe Jordan, Simone Young, Yannick Nézet-Séguin, Orchestre de Paris, Ensemble intercontemporain, Insula orchestra, Concerto Köln, Akademie für Alte Musik Berlin, Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Brigitte Engerer, Bertrand Chamayou, Alain Planès, Edouard Garcin... Het neemt ook deel aan talrijke operaproducties: de première van 'Seven Stones' van Ondrej Adámek op het Festival d'Aix-en-Provence, 'La Nonne sanglante' van Charles Gounod in de Opéra Comique, en een Europese tournee rond 'Der Freischütz' van Carl Maria von Weber met Cie 14:20, Insula en Laurence Equilbey... 

In 2017 opende Accentus Cen, een centrum voor materiële middelen - gevestigd in Parijs - en digitale middelen, om de werkdocumenten en expertise te delen die sinds de oprichting van het koor zijn verzameld. In 2018 werd Accentus het eerste Centre national d'art vocal (Parijs Île-de-France, Normandie), waarmee het zijn artistieke en educatieve missies permanent versterkt.

De opnames van Accentus zijn alom geprezen door de muziekpers. 'Transcriptions' werd genomineerd voor een Grammy Award in 2004 en won een Disque d'Or in 2008. Om Beethovens verjaardag te vieren nam Accentus zijn Chorfantasie op met Insula (Warner Classics - Erato, april 2019). Dit seizoen verschijnen twee cd's: Webers 'Der Freischütz' met Insula en Laurence Equilbey (Warner Classics - Erato) en Mozarts 'Betulia Liberata' met Les Talens Lyriques en Christophe Rousset (Aparté). Accentus werd uitgeroepen tot Ensemble van het Jaar bij de Victoires de la musique classique awards van 2002, 2005 en 2008.

website

accentus, centre national d'art vocal Paris Île-de-France - Normandie, wordt gesteund door de Direction régionale des affaires culturelles d'Île-de-France, het Ministère de la culture en wordt gesubsidieerd door de stad Parijs, de Région Île-de-France en de Région Normandie. Het ontvangt ook steun van SACEM. Het koor is in residentie bij de Opéra de Rouen Normandie. Het departement Hauts-de-Seine ondersteunt de culturele activiteiten van accentus in het departement. De Stichting Bettencourt Schueller is de hoofdsponsor. accio, de vriendenkring van accentus en het orkest Insula, ondersteunt de artistieke en educatieve activiteiten.