Ons nieuwe magazine is er!

Lees het voorwoord en ontdek waarom het decembernummer van ons magazine buiten de lijntjes kleurt. Ontvang je Bijloke Magazine graag in de bus? Schrijf je hier in.

Buiten de lijntjes

We bekennen: Ear To The Ground is het festival waar hier binnenshuis misschien wel met de meeste trots over verteld wordt. Een festival ook waar ze ons in het buitenland om benijden. Er zijn al heteluchtballonnen in onze binnentuin voor opgelaten (door Nadar Ensemble) en concerto’s voor rookbommen gehouden (door VA AA LR). 

Ook dit jaar palmt Ear To The Ground weer alle hoekjes, gangen en zalen van de Bijlokesite in. Met een gigantische blokfluit (een Paetzold voor de kenners), livemuziek bij een overrompelende documentaire, een unieke samenwerking tussen een beeldend kunstenaar en een violiste, een Anatomisch Theater dat overspoeld wordt door tientallen mechanische insecten, en spacepop op het ritme van een vijftig jaar oude oppotmachine. 

Je kan er je weinig bij voorstellen of vreest dat het je ding niet is? Dat begrijpen we, maar misschien moet net dat de reden zijn om eens te komen proeven. Daarom ook zijn het stuk voor stuk korte voorstellingen en loop je overal ongegeneerd binnen én buiten.

Ook ‘Verdwijntijd’ is zo’n project dat niet in een hokje te wringen is. Luitiste Sofie Vanden Eynde (IMAGO MUNDI) verwerkte het persoonlijke verhaal van haar burn-out tot een voorstelling, een boek en uiteindelijk de grensverleggende installatie die een maand lang in ons Kabinet te beleven is. Je moet het zien, horen en voelen om het te geloven.

Jazzband Aka Moon heeft dan weer een patent op muziek die alle hoeken van de wereld verkent en gambiste Romina Lischka verzoent als geen ander verschillende culturen. En homo universalis Thomas Beijer kleurt per definitie buiten de lijntjes: sla er de lijntjes die hij tekende verderop in dit magazine maar eens op na. En de gedachtekronkels die ertoe leidden. Die krijg je met geen stokken getemd.

Om maar te zeggen: zonder dat we het zelf doorhadden, bleek dit hele nummer uiteindelijk te draaien om artiesten die de grenzen opzoeken en de conventies met veel zwier aan hun laars lappen.

We hopen dat het aanstekelijk werkt en lokken ook jou graag uit je kot. Kom uit die comfortzone. Lees de verhalen van de muzikanten, laat je inspireren en verlaat de platgetreden paden. Probeer eens een concert zonder vastgelegd programma. Kan meevallen, kan tegenvallen. Maar je zal het je in elk geval herinneren. Doen!


Het Bijloke-team