Insula orchestra

Julien Benhamou

Insula orchestra wil muziek uit de barok, de klassieke en de pre-romantische periode op een historisch geïnformeerde manier uitvoeren. Het ensemble speelt op historische instrumenten om de klank, tekst en schrijfwijze zo dicht mogelijk te benaderen. Naast meesterwerken uit het repertoire geeft het ook de voorkeur aan zeldzamere partituren, in het bijzonder die van componisten als Louise Farrenc en Emilie Mayer. Het orkest heeft de complete Symfonieën van Louise Farrenc opgenomen (april 2023, Warner classics - Erato). 

Insula orchestra, dat in 2012 werd opgericht door artistiek en muzikaal directeur Laurence Equilbey met de steun van het departement Hauts-de-Seine, opende La Seine Musicale in 2017, waar het resideert. Het orkest is verantwoordelijk voor een deel van de programmering van het Auditorium en nodigt talrijke ensembles en artiesten uit om er op te treden. Insula orchestra treedt op in Frankrijk en in het buitenland, op grote podia en prestigieuze festivals: de Parijse en Essen Philharmoniker, het Grand Théâtre de Provence, het Theater an der Wien, de Hamburgse Elbphilharmonie, het Barbican Centre in Londen, het Hong Kong Art Festival, BOZAR in Brussel, Lincoln Center in New York en het Louvre Abu Dhabi voor zijn officiële opening. 

Het orkest herziet de formats en codes van klassieke muziek om alle publieken te veroveren. Het biedt regelmatig nieuwe podiumproducties om zijn muzikale horizon te verbreden, met name met Yoann Bourgeois, Antonin Baudry, Pascale Ferran, David Bobée en La Fura dels Baus. In 2023 presenteert Insula orchestra 'Beethoven Wars' in La Seine Musicale: een meeslepende show die het gebruik van nieuwe technologieën combineert met een manga-universum. Het digitale beleid van het orkest is zeer dynamisch, net als zijn uitstapjes naar de 360°-wereld en virtuele realiteit. Een uitgebreid en innovatief project van culturele en educatieve activiteiten, overdracht en integratie wordt ontwikkeld in de hele regio Hauts-de-Seine. 

Insula orchestra is ook lid van LaDocumenta.eu, een online informatiecentrum dat muzikaal en wetenschappelijk onderzoek met zoveel mogelijk mensen wil delen. 

Insula orchestra wordt ondersteund door het Département des Hauts-de-Seine en is het residentieorkest van La Seine Musicale. Het ontvangt steun van de regio Île-de-France. Mevrouw Aline Foriel-Destezet en Chargeurs Philanthropies zijn de belangrijkste mecenassen. De vrienden- en mecenaatskring van Accio en de Stichting Insula - Laurence Equilbey ondersteunen de projecten. Insula orchestra is lid van FEVIS en SPPF.

website