Nikolaas Kende

Henk Van Rensbergen

Nikolaas Kende wordt geprezen om zijn poëtische spel en eerlijke, gepassioneerde muzikaliteit. Critici hebben zijn gevoelige en visionaire muzikantschap en zijn feilloze vaardigheden die altijd in dienst staan van de muziek. Zowel als solist als kamermusicus is hij een veelgevraagd pianist op internationale concertpodia.

Als winnaar van verschillende concoursen, waaronder de Cantabile, EPTA, Vriendenkrans Concertgebouw Amsterdam en Tenuto concoursen, trad Nikolaas op in alle grote zalen in België en Nederland. Hoogtepunten waren de uitvoeringen van de pianoconcerten van Brahms, Beethoven, Chopin, Schumann en Bartok met o.a. Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, Nationaal Radio Orkest Roemenië.

Na een concert op het Festival de Dansa y Musica Granada in 2019 schreef 'Ideal': 'Deze veelbelovende pianist streelt het klavier, expressief met kleuren en teder met de melodie en alle gradaties van genegenheid die de romantische ziel typeren'.

Naast een vaste gast op het Festival van Vlaanderen, heeft hij ook opgetreden op festivals in Italië (Ravello, Rome, Bari), Frankrijk (Menton, Montpellier, Vexin), Portugal (Coimbra), Duitsland (Görlitz, München, Bad Berleburg) , Oostenrijk (Salzburg), Ierland (Westport), UK (Cotswolds), Tsjechië (Praag), Spanje (Zaragoza, Madrid).

Nikolaas debuteerde in 2009 in Amerika met het 1e pianoconcert van Brahms. Dit debuut werd goed ontvangen in de pers: "Je zou je bijna een jonge Brahms aan het klavier kunnen voorstellen die precies hetzelfde doet: meer gericht op het overbrengen van zijn stuk dan de luisteraars te verblinden met zijn uitvoering." Sindsdien is hij jaarlijks teruggekeerd naar Amerika en heeft hij getoerd in Texas (Houston, Austin, San Antonio), Californië (San Francisco, Fresno, LA) en Vermont, Florida, Californië, Texas, Washington DC en New York. In 2019 onder andere zijn debuut voor de 'Dame Myra Hess Memorial Concerts' in Chicago. Ook trad hij op in de Nederlandse Antillen, Canada en Zuid-Afrika, waar verschillende tournees volgden.

In 2018 maakte hij zijn debuut in China met recitals in Bejijng, Harbin, Chongqing en Chengdu. In 2019 volgden concerten in Shanghai, Xi'An, Yangzhou en Guangzhou. Ook voor de komende seizoenen staan concerten gepland in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China.

Als kamermuziekpartner maakte hij deel uit van het Narziss und Goldmund trio en het Rubens Ensemble. Zijn duo met violiste Jolente De Maeyer, dat al bijna 20 jaar bestaat, wordt in de pers vaak geprezen om de uitzonderlijke synergie en harmonie. De debuut-cd 'Kreutzer Sonata' van het duo werd uitgebracht door Warner en won een Gouden Label van Klassiek Centraal voor beste kamermuziekalbum van 2016. De Standaard schreef hierover: 'Dit boeiende recitalalbum wil je na het laatste nummer meteen nog een keer beluisteren'. In 2020 verscheen hun volgende cd 'Remains' bij Evil Penguin Records.

Nikolaas studeerde in Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, in Amsterdam bij Jan Wijn en in München en Fiesole bij Elisso Virsaladze. Daarnaast studeerde hij bij kunstenaars als Murray Perahia, Aldo Ciccolini en Radu Lupu.

 In 2015 werd Nikolaas benoemd tot professor piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij gaf masterclasses in België, Duitsland, Italië, Portugal, Texas, Californië en China.

website