Björn Schmelzer

Janet Sinica

Björn Schmelzer is dirigent, schrijver, kunstenaar, filmmaker en antropoloog. Als artistiek leider van het Antwerpse muziekensemble Graindelavoix heeft hij zeventien cd's geproduceerd (plus diverse werken in hybride formaat), terwijl hij regelmatig concerten geeft in binnen- en buitenland en residenties doet bij kunstinstellingen.

Het uitgebreide onderzoek dat Schmelzer doet om het muzikale repertoire van het ensemble te produceren wordt verder uitgewerkt in essays, lezingen en publicaties die zijn benadering situeren op het kruispunt van speculatieve theorie, psychoanalyse, muziek en kunstgeschiedenis.

Voor Schmelzer zijn repertoires uit het verleden als boodschappen in een fles en moeten ze dialectisch onderzocht worden om te onthullen hoe ze een breuk met de horizon van hun oorsprong articuleren. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe kunst getuigt van processen van vervreemding en subjectivering, historische fantasie, gotische plasticiteit, ruïne en kenosis.

Samen met Margarida Garcia realiseerde Schmelzer de tentoonstelling Time Regained: A Warburg Atlas for Early Music, resulterend in een gelijknamig, tweedelig boek, uitgegeven door MER in Gent; en de films Outlandish en Van Eyck Diagrams, naast de website darkvaneyck.com, die deze laatste begeleidt.

Schmelzer wordt vaak uitgenodigd als gastdirigent en -docent. Hij geeft seminars in Antwerpen en masterclasses voor vocale ensembles in Royaumont (tot 2019) en Basel (masterprogramma Advanced Vocal Ensemble Studies van de Schola Cantorum).

In 2023 werd hij door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.