Beats & Beethoven: jongeren houden van klassiek

Ons nieuwe magazine heeft twee keer goed nieuws te melden. Ons Muziekcentrum haalde in 2022 de hoogste ticketomzet ooit (884.562 euro!). En één op de zes van onze concertbezoekers (16,5 procent) was jonger dan 26 jaar. Ontdek er meer over in het voorwoord hieronder.

Ons printmagazine gratis in je bus? www.bijloke.be/inschrijven

Een op de zes (16,5 %) van onze bezoekers in 2022 was jonger dan 26 jaar. Verbaasd? Je bent niet alleen. De meeste mensen zijn aangenaam verrast door dat hoge cijfer. Jongeren en klassiek: het lijkt voor velen
geen evidente match.

Natuurlijk kennen veel families het BIG BANG Festival en onze reeks jeugdvoorstellingen, die we dit seizoen afsluiten met een frisse versie van de klassieker ‘Romeo & Julia’. Ook op Côté Jardin komen veel gezinnen picknicken (staat 28 mei al in je agenda?). En op Bijloke Wonderland nestelen kinderen zich al eens op de eerste rijen. Maar ons aanbod gaat veel verder dan dat.

Reguliere scholen zijn vaste klant op onze schoolvoorstellingen, muziekscholen leggen we graag in de watten met een extraatje voor of na de concerten - een ontmoeting met de artiest of een nabespreking. Leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar namen een mini-passie op samen met Collegium Vocale Gent, op basis van hun eigen levenservaringen. En Barok à Gogo laat lagereschoolkinderen proeven van barok met Reinoud Van Mechelen en a nocte temporis.

‘Teenage Lontano’ op 12 mei wordt extra bijzonder. Voor die voorstelling gaan we in zee met een Gentse klas anderstalige jongeren. Ze werken een week samen met de Amerikaanse componiste Marina Rosenfeld en geven zelf een concert in een oude tennishal in Gentbrugge. Wie er nog bij wil zijn, kan beter snel zijn tickets bestellen.

Ons nieuwemuziekfestival Ear To The Ground trok eind vorig jaar een opvallend jong en divers publiek en bij de jamsessies na jazzconcerten staan steevast conservatoriumstudenten op het podium in ons Café. Ook de Jazz Club Night zal ongetwijfeld -26-jarigen bekoren. Wist je trouwens dat studenten onder de 26 jaar sowieso naar elk Bijloke-concert komen voor de voordeelprijs van 7 euro?

Wat niet wegneemt dat we inspanningen blijven leveren om tieners en twintigers naar onze concerten van meer klassieke snit te loodsen. Misschien liggen de kaarten daarvoor wel gunstiger dan ooit. De tijd dat je monomane muzieksmaak – óf gitaargeweld óf elektronisch gedreun – je stamcafé, je vriendenkliek en je kledingstijl bepaalde, ligt al een poos achter ons. Tegenwoordig hoor je de flamenco van Rosalía niet op folk- maar op popfestivals, en weerklinken de violen van het Belgian National Orchestra tussen de dance op Tomorrowland. Hippe dj’s als Floating Points maken platen met The London Symphony Orchestra, streetwise hiphoppers samplen Beethoven tussen hun beats én scoren daar virale hashtags en TikTok-dansjes mee. Moest je als tiener vroeger kiezen tussen elektronisch, pop en klassiek, dan is het nu vanzelfsprekend én beats én Beatles én Beethoven. En maar goed ook.

De openheid van de jongeren is er. Aan het aanbod in de concertzaal werken wij intussen naarstig en vol enthousiasme verder. Op het ritme van de beat…hoven.

Het Bijloke-team