Nicolas Altstaedt

Marco Borggreve

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is een van de meest gevraagde en veelzijdige artiesten van dit moment.  Als solist, dirigent en artistiek leider brengt hij repertoire van oude muziek tot hedendaagse muziek.

Het seizoen 22/23 omvatte debuten met het Budapest Festival Orchestra en Iván Fischer, evenals het Seoul Philharmonic met Osmo Vänskä op tournee, het Sydney en Seattle Symphony Orchestra, Staatskapelle Berlin, Royal Stockholm Philharmonic, Orchestre National de Belgique, Kioi Chamber Orchestra Tokyo, evenals terugkeer naar Il Giardino Armonico, New Zealand Symphony Orchestra, DSO Berlin, Orquesta Sinfónica de Galicia en Münchener Kammerorchester onder anderen. Als dirigent debuteerde hij bij het Budapest Festival Orchestra, Warsaw Philharmonic en Kyoto Symphony Orchestra.

Sinds zijn veelgeprezen debuut met de Wiener Philharmoniker en Gustavo Dudamel tijdens het Luzern Festival treedt hij regelmatig op met de meest gerenommeerde orkesten over de hele wereld, waaronder het Beierse Radio Symfonie Orkest, Tonhalle Zürich, London en Munich Philharmonic, NHK en Yomiuri Symphony, Washington National Symphony en Detroit Symphony Orchestra, alle BBC Orkesten, OPRF en ONF Parijs en Rotterdam Philharmonic met dirigenten als Esa-Pekka Salonen, Christoph Eschenbach, Sir Roger Norrington en Sir Neville Marriner, Francois-Xavier Roth, Lahav Shani, Robin Ticciati, Cristian Macelaru, Vasily Petrenko, Andrew Manze, Ed Gardner en Thomas Dausgaard. Hij speelt ook regelmatig op historische instrumenten met ensembles als Il Giardino Armonico, Orchestre des Champs-Elysées, Arcangelo, Academy of Ancient Music en dirigenten als René Jacobs, Phillippe Herreweghe, Andrea Marcon, Giovanni Antonini en Jonathan Cohen.

Nicolas Altstaedt was Artist in Residence 19/20 bij het SWR Symphonie Orchestra onder Teodor Currentzis; 18/19 bij NDR Ebphilharmonieorchester en Artist in Fokus bij Alte Oper Frankfurt. Hij debuteerde in recital in BOZAR Brussel, Carnegie Hall, Park Avenue Armory, TCE Parijs en Koerner Hall, Toronto. Tijdens het seizoen 17/18 gaf Nicolas de veelgeprezen Finse première van Esa-Pekka Salonen's Celloconcert onder leiding van de componist op het Helsinki Festival en was hij "Artist in Spotlight" in het Concertgebouw, Amsterdam.

Als dirigent werkt hij nauw samen met het Scottish Chamber Orchestra en dirigeerde hij de afgelopen seizoenen de kamerorkesten van SWR, OPRF Paris, OSI Lugano, Orchestra of 18th century, les Violins du Roy, Aurora, München en Zürich. 

In 2012 werd Nicolas gekozen door Gidon Kremer om hem op te volgen als de nieuwe artistiek directeur van het Lockenhaus Chamber Music Festival en in 2014 door Ádám Fischer als de nieuwe artistiek directeur van de Haydn Philharmonie waarmee hij regelmatig optreedt in het Weens Konzerthaus, Esterházy Festival en onlangs op tournee in zowel China als Japan. Nicolas is artistiek directeur van de Pfingstfestspiele Ittingen 2019 en 2023.

Als kamermusicus heeft Nicolas onder andere Janine Jansen, Vilde Frang, Christian Tetzlaff, Pekka Kuusisto, Barnabás Kelemen, Joshua Bell, Ilya Gringolts, Tabea Zimmermann, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Martin Fröst, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, Jean Rondeau en het Quatuor Ébène als partners. Hij treedt op tijdens het Mozart- en Zomerfestival van Salzburg, Verbier, Utrecht, BBC Proms, Luzern, Musikfest Bremen, Sleeswijk-Holstein en Rheingau. 

Gezamenlijke optredens met componisten als Thomas Adès, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazil Say en Sofia Gubaidulina verstevigen zijn reputatie als uitmuntend vertolker van hedendaagse muziek. Sebastian Fagerlund, Helena Winkelman, Anders Hillborg en Fazil Say hebben onlangs concerti voor Nicolas geschreven.  Nieuwe concerten van Erkki-Sven Tüür, Liza Lim en Márton Illés staan gepland voor de komende seizoenen,

Zijn meest recente opnames voor het Lockenhaus Festival werden bekroond met de BBC Music Magazine 2020 Chamber Award en de Grammophone Award 2020. Hij ontving de BBC Music Magazine Concerto Award 2017 voor zijn opname van CPE Bach Concertos op Hyperion met Arcangelo en Jonathan Cohen en de Edison Klassiek 2017 voor zijn Recital Recording met Fazil Say op Warner Classics.

Nicolas ontving de Beethovenring Bonn 2015 en Musikpreis der Stadt Duisburg 2018. Nicolas was een BBC New Generation Artist 2010-2012 en een ontvanger van de "Borletti Buitoni Trust Fellowship" in 2009.

website