HYOID voices

HYOID is een in Brussel gevestigde groep van klassiek geschoolde vocale solisten, gespecialiseerd in nieuwe muziek en transdisciplinaire uitvoering. De groep streeft ernaar het traditionele concertformat in vraag te stellen en uit te breiden, en tegelijkertijd nauwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met componisten, uitvoerders en kunstenaars van haar generatie. Ze treden zowel a capella als met instrumenten, tape of elektronica op en passen hun bezetting aan elke productie aan. HYOID (/ˈhaɪɔɪd/) ontleent zijn naam aan het U-vormige tongbeen, een bot dat helpt bij de dictie en de tongbeweging, het enige vrij zwevende bot in het menselijk lichaam.

Recente optredens vonden plaats op podia en festivals zoals het Manifeste festival (Le 104, Parijs), De Bijloke (Gent), November Music (Den Bosch, NL), HCMF (Huddersfield, UK), Transit festival in STUK (Leuven) en GAIDA festival in Vilnius (Litouwen). In 2017 kreeg HYOID lovende kritieken voor 'A History of the Voice' van de Ierse componiste Jennifer Walshe, dat in première ging op Transit (Festival 20-21, Leuven, BE). Het jaar daarop speelde HYOID in theatergroep Ontroerend Goed's 'Loopstation' in Vooruit (Gent) en op KVS/Klara Festival (Brussel).  

In 2020 werd HYOID uitgenodigd door Opera Vlaanderen om Sinfonia van Luciano Berio uit te voeren in het kader van de productie A Symphony of Expectation, een voorstelling in een regie van Krystian Lada. Datzelfde jaar ging ook newpolyphonies, een samenwerking met Myriam Van Imschoot, in première in Muziekcentrum De Bijloke (Gent), evenals GAME 245 "The Mirror Stage" van Bernhard Lang, in samenwerking met IRCAM, op het Transit festival (Leuven).

In 2021 creëerde HYOID de voorstelling Journal d'un usager de l'espace, gebaseerd op George Perec's Espèces d'espaces, in samenwerking met choreograaf Benjamin Vandewalle, Centre Henri Pousseur en componiste Maija Hynninen in het Kaaithater in Brussel. HYOID toerde daarnaast ook de voorstellingen ism Jennifer Walshe, Myriam Van Imschoot en Bernhard Lang.

In 2022 werd HYOID opnieuw gevraagd voor een uitvoering van Berio's Sinfonia, deze keer met het Antwerp Symphony Orchestra. Het jaar daarop gaat een nieuwe voorstelling rond Berio's A-Ronne in première met Filip Rathé, in een regie van Joris Lacoste. De volgende seizoenen zullen onder meer een samenwerking met Halory Goerger omvatten, evenals twee nieuwe cycli van Mauro Lanza, opnieuw met Filip Rathé en zijn ensemble Spectra.

HYOID kreeg in het verleden beurzen en steun van IMPULS Neue Musik, Ernst von Siemens Musikstiftung en de Vlaamse overheid.

website

  • Work Songs

    HYOID voices
    VOX-festival
    za 25 mei 14:00 - 15:15
    Concertzaal