Revue Blanche

Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. Sinds de oprichting in 2010 heeft het kwartet een indrukwekkend parcours afgelegd met mijlpalen als de Klara-award voor Jonge Belofte in 2013 en de YAMaward in 2016. Hun discografie werd onlangs aangevuld met een nieuwe CD ‘Misia’.

De naam ‘Revue Blanche’ verwijst naar het literaire en artistieke tijdschrift ‘La Revue Blanche’ dat werd uitgegeven aan het einde van de 19de eeuw. De ‘Witte Revue’ werd zo genoemd omdat de som van alle kleuren wit is en een onbeschreven blad openstaat voor alle meningen en stromingen. Dit inspirerende idee sluit naadloos aan bij de filosofie van het ensemble en vormt het vertrekpunt van een voortdurende zoektocht naar interessant repertoire. De veelheid aan kleuren die het compacte instrumentencombo mengen kan, wordt met arrangementen van hoge kwaliteit maximaal uitgespeeld.

Revue Blanche is poëtisch en passioneel maar ook avontuurlijk en ambitieus. Het ensemble beperkt zich dan ook niet tot een klassieke aanpak maar koppelt traditionele concertformules aan andere kunstuitingen. Naast puur muzikale producties gaat er veel aandacht naar multidisciplinaire programma’s met beeldende kunst, dans, literatuur en elektronica. Deze hybride aanpak leidt tot intense concertervaringen en doet uiteenlopende stromingen uit de muziekgeschiedenis op een eigenzinnige manier herleven.

De Bijloke Muziekcentrum nodigde hen uit als ensemble in residentie in de voorbije seizoenen. Revue Blanche speelt in grote cultuurhuizen als Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel, de Elbphilharmonie in Hamburg, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Temppeliaukion Kirkko in Helsinki, Nordea concert hall in Tallinn en Opéra de Lille. Ze waren ook te gast op Klarafestival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Big Bang Festival en Tallinn Black Nights Film Festival.

website