LOD muziektheater en Muziekcentrum De Bijloke bundelen opnieuw de krachten voor de tweede editie van Bijloke Wonderland. Een zomers kunstenfestival op de Bijlokesite van 10 tot en met 29 augustus 2021.

Voor Bijloke Wonderland werken initiatiefnemers LOD muziektheater en Muziekcentrum De Bijloke samen met SPECTRA, STAM, Paard van Troje en Kunstencentrum Vooruit, les ballets C de la B, KASK en Ontroerend Goed.

We kiezen er met Bijloke Wonderland opnieuw voor om een intiem en coronaproof format op te zetten op verschillende locaties op de Bijlokesite. Met een uitgebreid en divers programma van jazz, klassieke en nieuwe muziek, (muziek)theater, literatuur, zonsopgangconcerten…

Programma

Concerten en literaire voorstellingen zijn gratis en vinden plaats in de Zomerbar van Bijloke Wonderland: onder de feërieke strechtent, met mogelijkheid tot eten en drinken. Het (muziek)theater speelt op 5 verschillende binnen- en buitenpodia op de Bijlokesite.

Wil je zeker zijn van een plaatsje bij de gratis zomerbar of zondagochtend concerten? Reserveer dan een (gratis) ticket. In de zomerbar is echter ook steeds plaats voor mensen 'op den bots', maar een plaats is dan geen garantie.

Bekijk je het programma liever in een chronologische agendalijst? Klik dan hier.

 • di 10 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Eclectische mix

  Lionel Beuvens Quartet
  Voor de aftrap van Bijloke Wonderland halen we drummer Lionel Beuvens - 'een van 's lands meest originele jazzfiguren', aldus L'Avenir - naar Gent. Samen met zijn drie vaste, internationale muziekpartners brengt hij een eclectische klankenmix naar de binnentuin van de Bijlokesite. Composities vol vrijheid en invloeden van Afrikaanse muziek tot Radiohead, Count Basie, John Coltrane en Bach. Zeg dat de zomer goed begonnen is.

  Uitvoerders

  Lionel Beuvens Quartet
  Kalevi Louhivuori, trompet
  Alexi Tuomarila, piano
  Brice Soniano, contrabas
  Lionel Beuvens, drums
 • di 10 augustus
  -
  za 14 augustus
  MUZIEK / PERFORMANCE

  Songs for tomorrow

  LOD & SPECTRA
  SONGS FOR TOMORROW is een songbook voor de jaren twintig, een poging om in tekst en muziek te vatten wat er door ons heen gaat, een document om naar terug te grijpen tijdens het decennium dat komt.

  Tijdens de eindeloze winter van 2020-2021, in volle lockdown, zaten we bij LOD muziektheater al volop te dromen van Bijloke Wonderland. En wat zou er mooier zijn dan een songbook voor deze bizarre tijden? We gingen het gesprek aan met vijf componisten en vijf auteurs en vroegen hen om nummers te schrijven die de geest van deze periode zouden kunnen vatten. Songs for Tomorrow is een poging om in tekst en muziek te vatten wat er door ons heengaat. Vijf onverwachte duo’s van schrijvers en componisten, een reis langs muziekstijlen en verbeeldingswerelden, uitgevoerd door het SPECTRA ensemble, en gezongen door drie unieke stemmen: Gregory Frateur (Dez Mona), jazzzangeres Tutu Puoane en mezzosopraan Ellen Wils.

  Programma

  MUZIEK / PERFORMANCE
  €18 basistarief
  €15 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €5,40 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  met: Dominique Pauwels & Stacy Hardy - Inne Eysermans & Josse De Pauw - Nabou Claerhout & Gorges Ocloo - Thomas Smetryns, Benne Dousselaere & Dounia Mahamed - Frederik Neyrinck & Laura Broekhuysen – productie: LOD muziektheater – coproductie: SPECTRA, Muziekcentrum De Bijloke - met dank aan: SABAM FOR CULTURE
 • wo 11 augustus
  -
  zo 29 augustus
  THEATER / PERFORMANCE

  The Smile Off Your Face

  Ontroerend Goed & KASK School Of Arts

  U mag zich opnieuw door ons laten leiden. U bent veilig. Wij zorgen voor u.

  U bent geblinddoekt, u zit in een rolstoel, vastgebonden. Er is geen podium. Er is geen publiek, geen vaste plek in het licht waar acteurs spelen. In feite weet u niet waar u bent. U vermoedt iets. U stelt zich iets voor. Misschien bent u hier al geweest. Of niet. Ontroerend Goed en KASK School Of Arts heten u welkom op het donkerste podium, voor een nieuwe *The Smile Off Your Face*, gebaseerd op de internationale succesvoorstelling uit 2003. Dit keer met nieuwe spelers en nieuwe ideeën: een nieuwe voorstelling in hetzelfde donker. U mag zich opnieuw door ons laten leiden. U bent veilig. Wij zorgen voor u.

 • wo 11 augustus
  Klassiek / Zomerbar / Gratis

  Vorstelijk barok

  Barroco Tout
  Toen Charles Alexandre de Lorraine midden achttiende eeuw als landvoogd neerstreek in de Zuidelijke Nederlanden, maakte hij er een erezaak van zich te omringen door lokaal muziektalent. Met componisten als Henri-Jacques de Croes en Pieter van Maldere verzekerde hij zich van vorstelijke klanken boordevol Italiaanse pit en Franse panache. Het beloftevolle barokensemble Barroco Tout diept enkele pareltjes op uit de archieven.

  Programma

  Barokke triosonates van Henri-Jacques De Croes en Pieter Van Maldere

  Uitvoerders

  Barroco Tout
  Carlota Garcia, traverso
  Izana Soria, viool
  Edouard Catalan, cello
  Ganaël Schneider, klavecimbel
 • wo 11 augustus
  -
  zo 15 augustus
  DANS / PERFORMANCE

  The Minor Gesture

  Les ballets C de la B / Selma & Sofiane Ouissi
  The Minor Gesture nodigt uit om op een andere manier te luisteren, naar het kleine gebaar tussen de woorden.

  Selma en Sofiane Ouissi zijn broer en zus, afkomstig uit Tunis, waar ze in de verarmde medina het kunstenfestival Dream City op poten zetten. Met The Minor Gesture gaan ze op zoek naar wat mensen verbindt over taalgrenzen en andere verschillen heen. Hun focus ligt op het lichaam, dat als archief van geleefde ervaringen een verhaal vertelt. The Minor Gesture nodigt uit om op een andere manier te luisteren, naar het kleine gebaar tussen de woorden. In dat kleine gebaar wordt het hoogstpersoonlijke deelbaar en het universele zichtbaar. Bewegen betekent bewogen worden. Vijf jaar lang sprokkelden Selma en Sofiane in Gent, Brussel, Metz en Marseille een reeks ongehoorde levensverhalen bij elkaar. Elk verhaal wordt de partituur voor een collectieve beweging. Elke voorstelling is anders: telkens belichaamt een groep lokale deelnemers twee andere verhalen.

  Programma

  DANS/PERFORMANCE
  Taal: Nederlands/Frans/Arabisch met Engelse ondertiteling. €18 basistarief
  €15 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €5,40 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  concept en regie: Selma & Sofiane Ouissi - in samenwerking met: Nicolas Sburlati (video) – performance: lokale deelnemers - regie-assistentie: Tessa Daluwein - uitvoerend producent: les ballets C de la B - met de steun van: de Belgische Tax Shelter-maatregel
 • wo 11 augustus
  -
  do 19 augustus
  MUZIEKTHEATER

  Kroniek van het vuur

  LOD / Josse De Pauw & Bert Dockx
  Josse De Pauw meets Bert Dockx.

  “De geschiedenis is een collectieve ervaring, zij zou verteld moeten worden door een koor van miljoenen stemmen, ”schreef Eduardo Galeano. De teksten die hij ooit verzamelde onder de noemer Kroniek van het vuur liggen aan de basis voor een bijzondere ontmoeting tussen LOD-huisartiest Josse De Pauw en Bert Dockx (o.a. Dans Dans, Flying Horseman en Ottla). Een ontmoeting op het openluchtpodium van Bijloke Wonderland, tussen Dockx en De Pauw, met het publiek als getuige.

 • do 12 augustus
  -
  vr 27 augustus
  LUNCHVOORSTELLING

  Pleidooi voor de Zonde

  Lies Pauwels & Thomas Smetryns

  Geen Bijloke Wonderland zonder lunchvoorstelling. LOD-artiesten Lies Pauwels en Thomas Smetryns sloegen de handen in elkaar en stapten naar Delphine Lecompte met de vraag om enkele teksten waarin de zeven hoofdzonden een hoofdrol spelen. Lies Pauwels brengt de teksten op het podium, Thomas Smetryns verzamelde een bende jonge muzikanten voor een soundtrack bij de woorden.

  De lunchbox bij deze voorstelling wordt voorzien door KASKcafé en is inbegrepen in de ticketprijs.

  Uitvoerders

  Concept en spel: Lies Pauwels
  Tekst: Delphine Lecompte
  Compositie: Thomas Smetryns
  Muzikale uitvoering: studenten MUDA Arts Center Evergem
  Productieleiding: Floria Lomme"
 • do 12 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Sierlijke vingers

  Nathalie Loriers-Tineke Postma-Nic Thys:le temps retrouvé

  Liefdevol zingende melodieën, kronkelende harmonieën, gevoelige ballads of vurige bop: de sierlijke vingers van Nathalie Loriers kunnen het allemaal aan. Deze toetsendame is de onbetwiste referentie van de Belgische jazzwereld en vormt met de Nederlandse saxofoniste Tineke Postma en de excellente bassist Nic Thys een trio van grote klasse. Het zingt, het danst, het fluistert, het swingt. En het staat op Bijloke Wonderland!

  'Nathalie Loriers is een heerlijke pianiste en pent sterke melodieën' (De Standaard, ****)

  Uitvoerders

  Nathalie Loriers-Tineke Postma-Nic Thys:le temps retrouvé
  Nathalie Loriers, piano
  Tineke Postma, saxen
  Nic Thys, contrabas
 • vr 13 augustus
  -
  vr 27 augustus
  Rondleiding / Wandeling

  STAM rondleiding: Het verhaal van de Bijlokesite

  STAM
  Laat je in deze rondleiding op de historische Bijlokesite meevoeren naar de wereld van middeleeuwse cisterciënzerzusters en ziekenzorg.
  "Het STAM organiseert in het kader van Bijloke Wonderland een instaprondleiding met gids buiten op de Bijlokesite waar iedereen kan op intekenen, individueel. Als coronagewijs mogelijk, dan neemt de gids je ook mee naar binnen in het STAM, de vroegere Bijlokeabdij. Laat je in deze rondleiding op de historische Bijlokesite meevoeren naar de wereld van middeleeuwse cisterciënzerzusters en ziekenzorg. Werp een blik op en achter de muren en ontdek hoe de site van kleine, omsloten plek uitgroeide tot een begrip in Gent. Een verhaal over de relatie tussen architectuur, geschiedenis en cultuur."

  Programma

  RONDLEIDING
  Doelgroep: iedereen / volwassenen
  Tickets: 8 euro (incl. toegang tot het museum)

  Uitvoerders

  organisatie: STAM
 • vr 13 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Ellington!

  Backback
  Backback is een flamboyant Gents trio dat de zone tussen jazz, rock en potige grooves verkent. De stevige riffs van Filip Wauters en de ronkende sax van Marc De Maeseneer gaan naadloos samen met het even genuanceerde als tomeloze spel van meesterdrummer Giovanni Barcella. Op Bijloke Wonderland brengt Backback een ode aan Duke Ellington en diept enkele verborgen parels uit zijn indrukwekkende oeuvre op.

  Uitvoerders

  Backback
  Filip Wauters, gitaar
  Marc De Maeseneer, sax
  Giovanni Barcella, drums
 • vr 13 augustus
  -
  zo 15 augustus
  DANS / PERFORMANCE

  Loving is Allowed

  Collectief Elan(d) & LOD
  "Drie kanalen Drie kleuren Drie groepen Wat kleurt je?"

  Loving is Allowed is een danstheaterfeest i.s.m. Fonkel (Silent Disco) waarin de muziek- en theaterwereld samenvloeien. Net zoals bij In between spaces onderzoekt Collectief Elan(d) sociale dynamieken en de onderlinge relaties tussen de deelnemers. Deze visuele performance neemt je mee in een fysieke ervaring waarin je schippert tussen het collectieve en individuele. Door welke bril kijk je naar je medemens? Ben je eerder afwachtend of ondernemend? Welke plek neem je in binnenin een groep? Met Loving is Allowed brengen we een ode aan het feest waar mensen elkaar ontmoeten.

  Programma

  Taal: Engels
  De voorstelling is rechtstaand
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar

  Uitvoerders

  van en met: Katrijn De Cooman, Chloé Geers, & Jitse Huysmans – coach: Tom Rummens – techniek: Jannes Dierynck – productie: LOD Muziektheater – coproductie: Kunstencentrum Vooruit – met de steun van: De Vlaamse overheid & Stad Gent – in samenwerking met: Fonkel Silent Disco – met dank aan: Het Huis Utrecht, CC Brugge, Laika, Haider Lateef Al-Khafaji, Erik Pelicaen, Mohanad Najah, Yves Geers, Marleen Callebaut en al het meewerkend publiek tijdens open repetities – fotograaf: Rudy Carlier – film: Robbe Maes
 • za 14 augustus
  -
  za 28 augustus
  WANDELING

  STAM Stadswandeling: Honger naar Gent in de 14e eeuw

  STAM / Dirk Holemans & Noel Callebaut
  Hoe voed je een stad in tijden zonder vrachtwagen of koelkast? Dat leert een blik op Gent, dat in de 14de eeuw al meer dan zestigduizend monden moest voeden.

  Het STAM organiseert in het kader van Bijloke Wonderland stadswandelingen met Dirk Holemans en Noel Callebaut. Iedereen kan erop intekenen, individueel. Hoe voed je een stad in tijden zonder vrachtwagen of koelkast? Dat leert een blik op Gent, dat in de 14de eeuw al meer dan zestigduizend monden moest voeden. De stad zorgde voor voedselzekerheid door het verwerven van het monopolie op de graanhandel, het befaamd stapelrecht. Naast graan vond je er ook vis uit Denemarken, bier uit Duitsland, kaas en wijn uit Frankrijk en pruimen van Damascus. Omwille van de dreiging van tekorten of bederf was voedsel strikt gereguleerd: wie welk voedsel mocht verkopen, waar en wanneer. Deze organisatie van het voedselsysteem hing nauw samen met het gildesysteem, een unieke vorm van zelforganisatie van middeleeuwse stadsbewoners. Maar voedsel was altijd meer dan eten voorzien: het ging evenzeer om macht, gelobby, strijd voor vrijhandel of net voor protectionisme. Of hoe de Gras- en Korenlei in feite het Manhattan van de middeleeuwen waren.

  Programma

  WANDELING
  Doelgroep: iedereen / volwassenen
  Tickets: 8 euro (incl. toegang tot het museum)

  Uitvoerders

  met: Dirk Holemans & Noel Callebaut - organisatie: STAM
 • za 14 augustus
  Gratis / LITERATUUR / fictie

  Buitengelezen i.s.m. Voo?uit

  Fikry El Azzouzi / Sioen / Jos Geysels / Fien Sabbe / Anna Luyten
  Nieuwe reeks van Uitgelezen-in-open-lucht

  Boekenprogramma Uitgelezen verhuist ook deze zomer naar buiten: onder de vlag Buitengelezen verwelkomen vaste panelleden Jos Geysels, Fien Sabbe en Anna Luyten tal van auteurs en muzikale gasten. Een verse lading Boeken op Tafel ontbreekt uiteraard niet. En natuurlijk maak je opnieuw kans om een aantal boeken te winnen via de tombola. Centrale gast van deze eerste Buitengelezen is auteur Fikry El Azzouzi. De live muziek is van Sioen. Boekhandel Paard Van Troje verzorgt de boekenstand.

  Programma

  LITERATUUR / fictie
  gratis (first come = first served)
  Taal: Nederlands

  Uitvoerders

  in samenwerking met: Paard Van Troje
 • za 14 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Virtuoze electronics

  Polar Dwarfs

  "In elk stuk, in elke seconde detecteer ik de creativiteit van een wereldwijd bejubelde musicus". Met zulke lofwoorden, zeker als ze van trompetgod Ibrahim Maalouf komen, krijgt elke artiest vleugels. Op Bijloke Wonderland mogen toetsenist Adriaan Van de Velde en drummer Stéphane Galland die vleugels wijd uitslaan. Een onweerstaanbare luistertrip doorheen het kleurrijke, virtuoze, groovy en humoristische universum van Polar Dwarfs. Jazzy electronics op het scherpst van de snee.

  Uitvoerders

  Polar Dwarfs
  Stéphane Galland, drums & beats
  Adriaan Van de Velde, toetsen & electronics
 • zo 15 augustus
  Concert bij zonsopgang / Jazz / Gratis

  Ochtendgloren-de-luxe

  Chris Speed
  Breng je eigen slaapzak of luchtmatras mee!

  Al sinds zo'n kwarteeuw maakt saxofonist en klarinettist Chris Speed met zijn unieke rietgeluid het mooie weer in de New Yorkse jazzscene. Speciaal voor Bijloke Wonderland blaast deze legendarische jazzmeester het Gentse ochtendgloren knal de hemel in. Een unieke belevenis vol onverwachte wendingen en hemelse patronen. Wakker worden was nog nooit zo sensationeel.

  Uitvoerders

  Chris Speed, klarinet
 • zo 15 augustus
  Gratis / LEZING / GESPREK

  LITERAT-UUR i.s.m. Paard Van Troje: Els Moors in gesprek met MELISSA GIARDINA

  Els Moors en Melissa Giardina
  Boeiend gesprek over Els Moors haar laatste nieuwe roman, 'Mijn nachten met Spinoza'.
  Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut ""Er hangt een hoge lucht boven ons"" (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Tussen 2018 en 2020 vervulde ze met verve de rol van Dichter Des Vaderlands en publiceerde ze tal van “Staatsgevaarlijke” gedichten over prangende kwesties in onze gemeenschappen. Interviewer (en fan van het eerste uur) Melissa Giardini hoort Els Moors uit over haar jongste literaire worp: Mijn nachten met Spinoza. In haar derde roman brengt Els Moors gedurende exact 48 dagen aan de hand van de 48 door Spinoza gedefinieerde affecten (impulsen tot handelen, zoals begeerte, hoop, afgunst, medeleven, wellust) getrouw verslag uit van alle gebeurtenissen in haar eigen leven. Het resultaat is een rauw en openhartig zelfonderzoek, het verslag van een zomer vol oude en nieuwe liefde, verwachtingen, ontgoochelingen, dagdromen en onverwachte ontmoetingen. De realiteit in deze roman overtreft moeiteloos de fictie. Wat beklijft is het verlangen om de essentie van het mens zijn in woorden te vatten.

  Programma

  LEZING/GESPREK
  Gratis
  • zo 15 augustus 11:00 - 12:30
   Tickets beschikbaar in de loop van augustus
  • zo 15 augustus 11:00 - 12:30
   Tickets beschikbaar in de loop van augustus
 • zo 15 augustus
  -
  zo 29 augustus
  Rondleiding / Wandeling

  STAM Vertelwandeling: Geheimen van de Bijlokesite

  STAM
  Klusjesman Guy kent de Bijlokesite met al haar gebouwen en groen op zijn duimpje. Hij vertelt alle weetjes en geheimen door aan kinderen en hun (groot)ouders.
  Het STAM organiseert in het kader van Bijloke Wonderland een vertelwandeling voor gezinnen buiten op de Bijlokesite. De gids kruipt in de huid van de klusjesman van het domein. Iedereen kan erop intekenen, individueel. Klusjesman Guy kent de Bijlokesite met al haar gebouwen en groen op zijn duimpje. Hij vertelt alle weetjes en geheimen door aan kinderen en hun (groot)ouders. Ihkv Bijloke Wonderland.
 • zo 15 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Muzikale estafette

  Tony Malaby, Chris Speed, Jozef Dumoulin & Samuel Ber
  Nu de New Yorkse meesterklarinettist Chris Speed op Bijloke Wonderland toch de zonsopgang nieuw leven inblaast, kunnen we hem net zo goed uitnodigen voor een zomerbarconcert. Onder de stretchtent gaat hij in dialoog met het trio rond saxofonist Tony Malaby. Samen met ‘keyboard wizard’ Jozef Dumoulin en de jonge drummer Samuel Ber wagen ze zich aan een superieure set muzikale estafette. Wie een straffere zondag weet te bedenken, mag het zeggen.

  Uitvoerders

  Tony Malaby, tenorsax
  Chris Speed, klarinet
  Jozef Dumoulin, toetsen
  Samuel Ber, drums
 • zo 15 augustus
  THEATER

  Scènes uit een huwelijk

  Jesse Vandamme, Laurens Aneca, Lucie Plasschaert & Joeri Happel

  Scènes' is een voorstelling waarin baldadig en muzikaal samenspel de basis vormt, een voorstelling die inbeukt op het status quo, het bevraagt, uitvergroot, bevestigd en open poogt te breken, op zoek naar ruimte voor liefde. En liefde blijkt misschien de poging te zijn om de kracht van de gewoonte te weerstaan.

  Scenes uit een huwelijk ontstond als film van Ingmar Bergman, maar is misschien nog het bekendst van de talloze theaterbewerkingen die de afgelopen vijftig jaar het licht hebben gezien. Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme en Laurens Aneca gingen aan de slag met het materiaal, een iconische schets van het witte, westerse kerngezin en de zoektocht naar verbinding binnen en buiten het bijhorende monogame huwelijk. Een voorstelling waarin baldadig en muzikaal samenspel de basis vormt voor een voorstelling die inbeukt op de status quo. Een voorstelling die op zoek gaat naar de bochten van het leven en de liefde, om er af en toe uit te vliegen, op zoek naar waarachtigheid.

  Programma

  THEATER
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  regie en concept Jesse Vandamme en Laurens Aneca
  spel en concept Lucie Plasschaert en Joeri Happel tekst Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme en Laurens Aneca
  muziek uitvoering Jesse Vandamme
  muziek Ludwig van Beethoven, The Korgis
  licht Jesse Vandamme, Laurens Aneca, Lucie Plasschaert, Joeri Happel
  scenografie Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme, Laurens Aneca, Aimé Claes
  Met dank aan Thomas Verstraeten, Jan Steen, Frederik Le Roy, de KOER, d e t h e a t e r m a k e r, ntgent, Bardia Mohammad, KASK Drama
 • wo 18 augustus
  Klassiek / Zomerbar / Gratis

  Beau soir

  Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters

  Jonge wolvinnen Veronique De Raedemaeker (viool) en Mathilde Wauters (harp) stretchen de vingers voor een feeërieke en wonderlijke avond vol overheerlijke melodieën uit het Franse fin-de-siècle. Leun achterover en laat je betoveren door subtiele glitteringen en charmante schitteringen.

  Programma

  Muziek voor harp en viool van Saint-Saëns, Debussy, Ysaÿe, Ravel, de Falla en anderen

  Uitvoerders

  Veronique De Raedemaeker, viool
  Mathilde Wauters, harp

  In samenwerking met de Middagconcerten van Antwerpen
 • do 19 augustus
  Klassiek / Pop / Zomerbar / Gratis

  Beatles versus barok

  Spark
  Met Spark op het podium is de kans op sprankels 100% gegarandeerd. Dit Duitse groepje klassiek geschoolde musici tovert het niemandsland tussen pop en barok om tot een discovloer vol vrolijk gekleurde tegels. Even glamoureus als virtuoos laveren ze tussen Bach en The Beatles, met muzikale arrangementen die aanstekelijk op de heupen werken. Met hen op de affiche van Bijloke Wonderland heeft deze zomer een extra troef in handen.

  Programma

  Muziek van John Lennon, Paul Mc Cartney, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel en anderen

  Uitvoerders

  Spark
  Andrea Ritter, blofluit
  Daniel Koschitzki, blokfluit & melodica
  Stefan Balazsovics, viool & altviool
  Victor Plumettaz, cello
  Christian Fritz, piano
 • do 19 augustus
  -
  za 21 augustus
  MUZIEKTHEATER

  Zoutmijnen en Zenuwlijders

  LOD / Marlies Tack, Jakob Ampe & Kristien De Proost
  Zoutmijnen en Zenuwlijders' vertelt een familiegeschiedenis van een grootvader, een vader en een kleindochter
  Tien classeurs, honderden pagina’s. Een letterzetter houdt zijn leven krampachtig bij door te schrijven en te herschrijven. Zijn kleindochter reist zijn schrijfsels achterna, samen met haar vader. Met de fiets en de trein door Duitse velden op zoek naar het verleden. Een confrontatie. Een hoop vragen. Laat je het verleden rusten? Of ga je ermee aan de slag? Zoutmijnen en Zenuwlijders is een muzikale trein van stemmen, gedachten en verhalen, geschreven en geregisseerd door Marlies Tack. De familiegeschiedenis van een grootvader, een vader en een kleindochter wordt verteld door Kristien De Proost, samen met de live uitgevoerde muziek van Jakob Ampe en Anu Junnonen.

  Programma

  MUZIEKTHEATER
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €3,60)

  Uitvoerders

  tekst & regie: Marlies Tack – spel: Kristien De Proost - muziek & zang: Jakob Ampe, Anu Junnonen – scenografie: Jelle Clarisse - lichtontwerp & techniek: Johannes Ringoot - stage techniek: Tuur Decoene – productieleiding: Rozemarijn Van Kalmthout & Eva De Wolf -coaching: Josse De Pauw – productie: LOD muziektheater – coproductie: d e t h e a t e r m a k e r, Kunstencentrum Vooruit met de steun van deTAX Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, CAMPO, CC De Grote Post, Marc Tack, Yinka Kuitenbrouwer TAX Shelter partner Flanders Tax Shelter
 • vr 20 augustus
  -
  zo 22 augustus
  MUZIEKTHEATER / JEUGD

  Jukebox (7-11 jaar)

  Down the Rabbit Hole & LOD

  JUKEBOX, EEN INTUÏTIEF MUZIKAAL PARCOURS MET VIDEO-INSTALLATIE VOOR KINDEREN VAN 7 TOT 11 JAAR.

  Jukebox is een intuïtief muzikaal parcours met videoinstallatie voor kinderen van 7 tot 11 jaar. De voorstelling neemt je mee naar een speeltuin vol geluiden, in de binnenkant van een grote live jukebox. Daar ontmoet je drie muzikanten die nieuwe muziek spelen op de meest bijzondere instrumenten. Durf je je eigen oren te geloven? Dit concert gaat over jou en waar jij naar wil luisteren. Hoor je wat je ziet? Wat gebeurt er als je je omdraait of beweegt? Zijn jouw oren muziekinstrumenten? Ontdek en beïnvloed de muziek die op je pad komt! Jukebox is de nieuwe voorstelling van het muziekcollectief Down The Rabbit Hole en werd door LOD muziektheater geproduceerd.

  Programma

  MUZIEKTHEATER/JEUGD
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €8,4 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €3,60)

  Uitvoerders

  concept & regie: Down the Rabbit Hole (Filipa Botelho, Kaja Farszky, Hanna Kölbel) – performers: Filipa Botelho, Hanna Kölbel, Kaja Farszky/Špela Mastnak/Ruben Orio – compositie: Joris Blanckaert - interaction design: Brecht Debackere - animatie & visual design: Nele Fack - sound design & programmering: Quentin Meurisse – lichtontwerp: Johannes Ringoot - adviseur scène- en kostuumontwerp: Saskia Louwaard - adviseur dramaturgie: Koen Haagdorens - adviseur kinderdramaturgie: Tom Rummens – productieleiding: Rozemarijn Van Kalmthout – productie: LOD muziektheater & Cohort
 • vr 20 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Groove, soul en bakken speelplezier

  Small World

  Dankzij Small World grenst België aan Zuid-Afrika. Het ensemble mixt invloeden uit Europa en Zuid-Afrika met de Amerikaanse jazzwortels. De originele bezetting kan op Bijloke Wonderland helaas niet aantreden, maar met de vervangende kleppers – trompettist Carlo Nardozza en bassiste Yannick Peeters – worden het repertoire en de aanstekelijke interactie bewaard. Ook in haar 'Belgische opstelling' staat Small World garant voor een bruisend muzikaal jazzfeest.

  Uitvoerders

  Small World
  Carlo Nardozza, trompet
  Steven Delannoye, tenorsax
  Ewout Pierreux, piano
  Yannick Peeters, contrabas
  Teun Verbruggen, drums
 • vr 20 augustus
  -
  za 21 augustus
  DANS / JEUGD / MUZIEKTHEATER (8+)

  as long as we are playing (8+)

  kabinet k, LOD & hetpaleis
  In de creatieprocessen van kabinet k neemt ‘spelen’ een bijzondere positie in. Na ruim vijftien jaar waarin spel als een rode draad doorheen de creaties liep, wil kabinet k het deze keer de hoofdrol geven.

  De mens is een spelend wezen. as long as we are playing toont tien dansers en muzikanten van verschillende generaties als spelende wezens. Overgeleverd aan elkaar in een andere, tijdloze wereld waarin bijzondere regels en onzegbare geheimen gelden. Waar alles volmaakt ernstig, vrij en zonder nut is. as long as we are playing is een dansvoorstelling voor iedereen vanaf acht, een ode aan al wie het spelen nog niet verleerd is, en een uitnodiging om dat vooral zo te houden. “Misschien wel de meest radicale en authentieke voorstelling van kabinet k tot nu toe,” schreef De Standaard.

  Programma

  DANS/JEUGD/MUZIEKTHEATER (8+)
  €15 basistarief
  €12 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €10,50 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €4,80)

  Uitvoerders

  choreografie: Joke Laureyns & Kwint Manshoven - compositie: Thomas Smetryns - met: Marieke Berendsen, Nona De Neve, Ilena Deboeverie, Marie-Lou Liberale, Lorenz Ludovic Maes, Kwint Manshoven, Juliette Spildooren, Louise Tanoto, Lili Van den Bruel, Aya Vanvinckenroye - scenografie: Amy Franceschini & Dirk De Hooghe - dramaturgie: Mieke Versyp - kostuums: Sofie Durnez & Andrea Kraenzlin - fotografie: Kurt Van der Elst - licht: Dirk De Hooghe - geluid: Pino Etz - productieleiding: Famke Dhont - productie: kabinet k, LOD muziektheater & hetpaleis - met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent & de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid - Tax shelter partner: Flanders Taks Shelter
 • vr 20 augustus
  -
  zo 22 augustus
  THEATER / PERFORMANCE

  BABEL / 巴别塔

  LOD / Steve Salembier
  BABEL, een bezwerende reis door de hedendaagse metropool, als metafoor voor de spraakverwarring, het niet-begrijpen, de ambiguïteit.
  In babel schetst Steve Salembier zijn portret van de stad. Een stad waarin alle steden huizen, waar het tijdelijke een staat van permanentie is geworden, waar ook het onderweg zijn een bestemming is geworden en waar metrolijnen, roltrappen en liften de collectieve verplaatsing onophoudelijk verheffen tot ritueel. Aan de hand van maquettes, fotografie, video en projectie toont Steve Salembier hoe de verhoudingen tussen de mens en zijn leefomgeving fundamenteel gewijzigd worden en dagelijks onderworpen zijn aan extreme condities. Drijvend op de klanklandschappen van ZONDERWERK (Linde Carrijn en Dijf Sanders) wordt babel een trip door de grootstad, soms bezwerend repetitief en dan weer ontroerend alledaags. "Zwevend langs kilometers glas, vanuit de ijle lucht die tussen de bouwmassa vloeit, zien we door een venster de bewoner, die na een lange dag op bed neerploft. Erboven, eronder en ernaast hetzelfde. Het zijn de dagelijkse routines van het leven als atoom."

  Programma

  THEATER/PERFORMANCE

  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €8,4 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €3,60)"

  Uitvoerders

  concept, tekst & spel: Atelier Bildraum ( Steve Salembier) – soundtrack: ZONDERWERK (Linde Carrijn & Dijf Sanders) – dramaturgie: Tom Rummens - licht & geluid: Pino Etz – productieleiding: Rozemarijn Vankalmthout – productie: LOD muziektheater - met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid tax shelter partner Flanders Tax Shelter
 • za 21 augustus
  Gratis / LITERATUUR / fictie

  Buitengelezen i.s.m. Voo?uit

  Josse De Pauw / Jos Geysels / Fien Sabbe / Anna Luyten
  Nieuwe reeks van Uitgelezen-in-open-lucht

  Ook tijdens deze tweede Buitengelezen verwelkomen vaste panelleden Jos Geysels, Fien Sabbe en Anna Luyten auteurs en muzikale gasten. Een verse lading Boeken op Tafel ontbreekt uiteraard niet. En natuurlijk maak je opnieuw kans om een aantal boeken te winnen via de tombola. Centrale gast van deze Buitengelezen is acteur-auteur Josse De Pauw. Boekhandel Paard Van Troje verzorgt de boekenstand.

  Acteur, auteur en regisseur Josse De Pauw maakt deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater. Hij begon zijn loopbaan in 1976 met Radeis International, een succesvolle theatergroep die tot 1984 voorstellingen speelt over de hele wereld. Vanaf 1985 werkt hij als onafhankelijke theatermaker. In 1989 speelt hij zijn eerste grote filmrol, daarna volgen meer dan vijftig Belgische en buitenlandse films. Naast theaterteksten schrijft De Pauw ook verhalen, observaties en reisverslagen.

  (Muzikale gast te bevestigen.)

  Programma

  LITERATUUR / fictie
  Gratis (first come = first served)
  Taal: Nederlands
 • za 21 augustus
  Klassiek / Zomerbar / Gratis

  Oude muziek anno nu

  Musici B'Rock Orchestra

  Oude muziek is de laatste jaren nogal wat opgeschoven in de tijd. Het avontuurlijke B'Rock Orchestra verwierf internationale faam dankzij spitse programma's, avontuurlijke projecten en een uitvoeringspraktijk waar de speelvreugde van af spat. Op Bijloke Wonderland presenteren diverse subformaties van het ensemble een eclectische waaier aan knisperende geluiden. Van Mozart tot Schnittke, van Biber tot Reich: welke noten er precies uit de lucht zullen tuimelen, is niet bekend. Maar dat ze je oren doen tintelen, is wel zeker.

  Uitvoerders

  Musici B'Rock Orchestra
 • zo 22 augustus
  Concert bij zonsopgang / klassiek / Gratis

  Reveille

  B'Rock
  Breng je eigen slaapzak of luchtmatras mee!

  De morgenstond heeft goud in de mond, en wel zeker met een weldadig streepje barokmuziek. Een handjevol musici van B'Rock Orchestra kust je oren wakker met enkele van de sfeervolste en geraffineerdste melodieën uit de muziekgeschiedenis. Van gregoriaanse tonen tot glorieuze barok: ontwaken doe je op deze ochtend in grote stijl.

  Uitvoerders

  Musici B'Rock Orchestra
  Ortwyn Lowyck, viool
  Madoka Nakamaru, viool (tbc)
  Tom Devaere, violone
  Simen Van Mechelen, trombone
  Andreas Küppers, orgel

 • zo 22 augustus
  GRATIS / LEZING / GESPREK

  LITERAT-UUR i.s.m. Paard Van Troje: PERSIS BEKKERING in gesprek met ARNO VAN VLIERBERGHE

  Persis Bekkering & Arno Van Vlierberghe
  Van Vlierberghe gaat met Bekkering in gesprek over de raakvlakken in hun werk: het verlies van toekomst en hoe het heden te benaderen, kapitalisme, utopisch denken, en de gedeelde invloed van Mark Fisher op hun schrijven.
  Persis Bekkering (1987) debuteerde met de roman ""Een heldenleven” (Prometheus, 2018), die werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs (shortlist). Ze schrijft essays, columns, literaire- en kunstkritieken voor onder andere NRC Handelsblad, De Gids en Mister Motley. Haar nieuwe roman Exces, over rave als het rituele afscheid van de toekomst, is in mei verschenen bij Prometheus. Dichter Arno Van Vlierberghe (1990), gaat met Persis Bekkering in gesprek over haar laatste worp. Waar “Een heldenleven” zich afspeelde op de podia van de klassieke muziek, ontvouwt “Exces” zich in de broeierige underground clubs van de utopische rave scene. In deze eigenwijze herwerking van Frank Wedekind toneelstuk “Lulu” (1894) laat Bekkering haar hoofdpersonage in de epicentra van de Westerse samenleving dwalen, in een décor van maatschappelijke crises die zich steeds lijken te herhalen. Van Vlierberghe, die in 2017 met “Vloekschrift” (het balanseer) de 21ste eeuw aan een kritisch onderzoek onderwierp, gaat met Bekkering in gesprek over de raakvlakken in hun werk: het verlies van toekomst en hoe het heden te benaderen, kapitalisme, utopisch denken, en de gedeelde invloed van Mark Fisher op hun schrijven. Een ongetwijfeld rijk gesprek dat ons zal laten verlangen naar allerlei zweterige activiteiten die we momenteel hebben verbannen naar het dromenrijk.

  Programma

  LEZING/GESPREK
  Gratis
 • zo 22 augustus
  Klassiek / Zomerbar / Gratis

  Subtiele kunsten

  Apsara
  Geloof het of niet: de blokfluit is helemaal weer hip. Wie wil horen of het waar is, moet komen luisteren naar het zomerbarconcert van trio Apsara. Al sinds 2000 trekken Ines Rasbach, Katelijne Lanneau en Tomma Wessel de meest ijzersterke muziek voor blokfluit naar zich toe. Op verkwikkende wijze switchen ze moeiteloos van bloedschone ars subtilior naar knetterverse composities en weer terug.

  Programma

  Laatmiddeleeuwse 'ars subtilior'-muziek in dialoog met creaties van Frank Nuyts en Matthew Shlomowitz

  Uitvoerders

  Apsara
  Ines Rasbach, Katelijne Lanneau & Tomma Wessel, blokfluiten
 • zo 22 augustus
  THEATER

  GIANTS

  Het werktoneel
  In GIANTS, een voorstelling voor tien spelers en een muzikant wordt de content van multimiljonair vlogsterren (o.a Jake en Logan Paul, Mister Beast, Alexa Rivera) als uitgangspunt gebruikt om te kijken naar een wereld die steeds meer getekend lijkt door een ‘verlies aan toekomstigheid’.
  In GIANTS onderzoeken tien spelers en een muzikant op de invloed van de vlogcultuur op ons denken. ‘Smashing People’s cars and Buying the A New One’ of ‘Giving a random homeless guy 10.000 dollars’ zijn maar enkele van de YouTube filmpjes die ze als inspiratie gebruikten voor een voorstelling over geld, een digitaal ego, leegte, eenzaamheid en de impact van virtuele werelden op onze dagelijkse realiteit. GIANTS is een genadeloos maar ook briljant portret van de koningskinderen van het laatkapitalisme.

  Programma

  THEATER
  Taal: Nederlands/Engels
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  regie, concept: Jesse Vandamme – dramaturgie, co-regie: Laurens Aneca – spel: Lucas van der Vegt, Louise Bergez, Flor van Severen, Marieke Schraepen, Sophia Bauer, Joeri Happel, Dounia Mahammed, Loes Swaenepoel, Carine van Brugge, Eleonore van Godtsenhoven - geluidsontwerp: Laurens Mannaerts – begeleiding: Kristof van Baarle, Jan Steen, Bauke Lievens – ondersteuning: KASK Drama
 • wo 25 augustus
  -
  zo 29 augustus
  PODIUM / THEATER

  Every Word Was Once An Animal

  Ontroerend Goed
  In Every Word Was Once An Animal danst Ontroerend Goed op het dunne koord tussen de waarheid en een andere waarheid. Vergeet wat u net las. Onthoud gewoon dat een halve waarheid vaak een grote leugen is.
  De voorstelling begint wanneer iemand op scène komt, naar de microfoon stapt, de hoogte aanpast en begint te spreken. De persoon die dit gaat doen, is goed in beginnen. Iedereen wou die scène graag spelen, maar het lot heeft beslist wie het wordt. Als je begint, zet je de toon voor de hele voorstelling. En dat is niet gemakkelijk, beginnen. Het is een zware verantwoordelijkheid, want als de eerste zinnen goed gedaan zijn, als die goed landen, wel, dan is dat pure magie. Het begin kan uiteraard niet voor eeuwig doorgaan. De rest van de voorstelling moet ook gebeuren en neen, we gaan niets verklappen. Maar vertrouw ons, we vertellen u verhalen. In *Every Word Was Once An Animal* danst Ontroerend Goed op het dunne koord tussen de waarheid en een andere waarheid. Vergeet wat u net las. Onthoud gewoon dat een halve waarheid vaak een grote leugen is.

  Programma

  PODIUM/THEATER
  €18 basistarief
  €15 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €12,60 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €5,40)

  Uitvoerders

  regie: Alexander Devriendt - spel: Aaron J. Gordon, Bastiaan Vandendriessche, Charlotte De Bruyne, Karolien De Bleser, Shôn Dale-Jones - tekst: Alexander Devriendt, Angelo Tijssens, Charles Purcell & de cast - techniek (tournee): Pepijn Mesure, Koen De Wilde - Scenografie en techniek: Babette Poncelet, Pepijn Mesure, Thibault Annoot (stage) - kostuums: Valerie Le Roy, Leentje Kerremans - productie: Marie Peeters, Fien Vandermeersch (stage) - tourplanning: Charlotte Nyota Bischop - grafische vormgeving: Nick Mattan - video: Angelo Tijssens (regie) & Maxime Lahousse (DOP) - fotografie promobeeld: Sanne De Wilde - fotografie scènebeeld: Mirjam Devriendt - zakelijke leiding: David Bauwens, Wim Smet - coproductie: Perpodium (B), Theatre Royal Plymouth (UK), Kunstencentrum Vooruit (B), Richard Jordan Productions (UK) - met de steun van de Vlaamse Overheid en de Stad Gent, deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid.
 • wo 25 augustus
  Jazz / Zomerbar / Gratis

  Coup de foudre

  Ben Sluijs & Eric Vermeulen
  Mooie liedjes duren soms het langst. Al meer dan twintig jaar duurt de muzikale coup de foudre tussen saxofonist Ben Sluijs en pianist Erik Vermeulen. De combinatie van de zoete, speelse sound van Sluijs met de precieze, lyrische akkoorden van Vermeulen is dan ook een vaste waarde binnen het vaderlandse jazzlandschap. Op Bijloke Wonderland laten ze horen nog niets van hun wederzijdse bezieling verloren te hebben.

  Uitvoerders

  Ben Sluijs, sax & fluit
  Eric Vermeulen, piano
 • wo 25 augustus
  -
  za 28 augustus
  OPERA / MUZIEKTHEATER

  Moby Dick, at last Queequeg speaks

  LOD / Gorges Ocloo, Dominique Pauwels & Ben Okri
  Een jazzy opera, swingend en energetisch, over macht en de nood aan toenadering in een alsmaar meer polariserende samenleving.
  "LOD-huisartiest Gorges Ocloo wilde al langer de literaire klassieker Moby Dick op de planken zetten. Het werd een magisch-realistisch verhaal over de kloof tussen macht en onmacht, hoog en laag, rijk en arm. De voorstelling begint waar het boek eindigt. Wat gebeurt er nadat de boot gezonken is? Wat hebben Ahab en Queequeg echt tegen elkaar te zeggen, los van ego, los van het materiële? De tekstbewerking is van de hand van Nigeriaans schrijver en Booker Prize winnaar Ben Okri. Op de scène staan Josse De Pauw, sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga en muzikant Toon Callier in een jazzy opera die door De Standaard beschreven werd als “(…) fris en extatisch muziektheater, verwennerij voor zowel de theaterfan als de liefhebber van klassieke en hedendaagse muziek.” **** "

  Programma

  OPERA/MUZIEKTHEATER
  Taal: Engels met Nederlandse boventitels
  €18 basistarief
  €15 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €12,60 UITpas met kansentarief (bezoeker betaalt €5,40)

  Uitvoerders

  concept & regie: Gorges Ocloo - compositie: Dominique Pauwels i.s.m. Toon Callier - naar het gelijknamige boek van Herman Melville - tekst: Ben Okri – bewerking: Gorges Ocloo & Bart Capelle – met: Josse De Pauw sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga - muzikale uitvoering: Toon Callier – repetitor: Jan Debel – scenografie: Giovani Vanhoenacker – licht: Jannes Dierynck – geluid: Brecht Beuselinck – techniek: Johannes Ringoot, Lukas Vanhoutte (stage) – costumière: Freya Proost – productieleiding: Kristel Deweerdt – productie: LOD muziektheater – coproductie: C-TAKT Pelt/Genk, deSingel Antwerpen, CC De Grote Post Oostende, Kunstencentrum Vooruit Gent - met de steun van: de TAX Shelter maatregel van de Federale Overheid tax shelter partner Flanders Tax Shelter
 • wo 25 augustus
  -
  do 26 augustus
  MUZIEKTHEATER / THEATER

  THE RULES OF ATTRACTION

  Laura Arens, Carine van Bruggen, Stan Martens, Mitch Van Landeghem
  Een muzikaal stuk gebaseerd op de werken van Bret Easton Ellis
  Voor The Rules of Attraction gingen … aan de slag met het leven en werk van Bret Easton Ellis, de Amerikaanse schrijver die ons de jaren tachtig gaf. Met Los Angeles als golden city: this must be the place. Waar iedereen naar iedereen op zoek was, omdat er nooit echt afgesproken werd. Waar iedereen altijd onderweg was, uren in de auto, raampje open. Shiny happy people en overal acteurs op straat. En wij, wij herkenden ons in alles, en als we ons niet herkenden, dan gingen we ons aanpassen. Bret Easton Ellis gaf ons alles. En dus geven wij hem alles terug.

  Programma

  MUZIEKTHEATER / THEATER
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  "van en met: Carine van Bruggen, Stan Martens, Mitch Van Landeghem -
  geïnspireerd op het werk van Bret Easton Ellis - coaching: Willem de Wolf - productie: Laura Arens - techniek: Gilles Pollak - decorbouw: i.s.m. Stijn Van Landeghem - kostuum: Lucie Plasschaert - ontwerp platenhoes: Leontien Allemeersch, Laura Gieseke - veel dank aan: Alle masterstudenten KASK Drama, Fabrice Delecluse, Bauke Lievens, Frederik Le Roy, Martha Balthazar, Lennert Boots, Colette Goossens, Bardia Mohammad, Carly Rae Heathcote, Semna Segal, Mieja Hollevoet, Tom Engels, De Kazematten, Kopergietery, Gouvernement en Christian Bale voor zijn vertolking van Patrick Bateman."
 • do 26 augustus
  Hedendaags / Zomerbar / Gratis

  Modern Tales

  Brussels Vocal Project
  Mogen we je voorstellen: Brussels Vocal Project, een collectief van getalenteerde stemkunstenaars dat alles looft wat adem heeft. Op Bijloke Wonderland treden ze aan in vijfkoppige formatie, aangevuld met drummer Moritz Baumgärtner. Samen stellen ze in 'Modern Tales' werk voor van de Amerikaanse componist John Hollenbeck voor vocalen en drumset. Humor en vervreemding, mystiek en opwinding, sprookjes en vertellingen: vocale muziek klonk zelden zo intrigerend.

  Uitvoerders

  Brussels Vocal Project
  Elsa Grégoire, François Vaiana, Anu Junnonen, Sarah Klenes & Gabriel Hahn, zang
  Moritz Baumgärtner, drums
 • vr 27 augustus
  Hedendaags / Zomerbar / Gratis

  Reich redux

  Pierre Bibault
  Minder is meer: het is het motto van de pioniers van de minimal music. De Parijse gitaarvirtuoos Pierre Bibault brengt op Bijloke Wonderland een hommage aan de muziek van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. Strakke ritmes, tintelende texturen, virtuoze tokkelingen en gelikte sounds: een opwindender zomeravond kan je je niet snel bedenken.

  Programma

  Muziek van Steve Reich

  Uitvoerders

  Pierre Bibault, elektrische gitaar
 • vr 27 augustus
  -
  zo 29 augustus
  MUZIEKTHEATER / JAZZ / INTERACTIEF

  Lulela

  LOD / Gabriele Di Franco
  Lulela is een bijzonder, meerlagig jazz concert, vertolkt door 6 zangers / muzikanten, met een verhaal dat zich elke avond op een andere manier ontplooit.
  Lulela is een bijzonder, meerlagig jazzconcert, vertolkt door zes zangers en muzikanten, met een verhaal dat zich elke avond op een andere manier ontplooit. Wanneer de protagonist voor een dilemma wordt gesteld, wordt zijn pad beslist door het publiek: wie hij zal zijn en wat hij zal kiezen, ligt volledig in de handen van het publiek. Componist Gabriele Di Franco heeft een verregaande fascinatie voor de manier waarop keuzes tot stand komen – in het leven, in het vertellen van verhalen, in het tot stand komen van muzikale composities. Lulela is een ode aan het kiezen, aan het toeval, en aan hoe alles uiteindelijk toch tot betekenis leidt.

  Programma

  MUZIEKTHEATER/JAZZ/INTERACTIEF
  €15 basistarief
  €12 reductietarief
  €10 -18 jaar
  €4,80 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  concept, tekst, compositie & regie: Gabriele di Franco - vertelstem & fagot: Marcello Giannandrea – sopraan: Aphrodite Patoulidou - vibrafoon & xylofoon: Pierre Hurty – drums: Daniel Jonkers – contrabas: Filipe Caporali – jazzgitaar: Gabriele di Franco – techniek: Johannes Ringoot – productieleiding: Rozemarijn Van Kalmthout – productie: LOD muziektheater
 • vr 27 augustus
  THEATER

  Prelude in de sneeuw

  Ferre Vuye & Stan Martens
  Prelude in de sneeuw is een reconstructie over de aaneenschakeling van keuzes en toevalligheden die de geschiedenis definiëren, over een tijd in zwart-wit, over een zeventienjarige op zoek naar de uitgang. Uit het licht. In de sneeuw. Verstild.
  Op 7 november 1938 dringt Herschel Grynszpan de Duitse ambassade in Parijs binnen. In een pak met stijlvolle krijtlijnen. Bereid om te sterven. Prelude in de sneeuw is een reconstructie over de aaneenschakeling van keuzes en toevalligheden die de geschiedenis definiëren, over een tijd in zwart-wit, over een zeventienjarige op zoek naar de uitgang. Uit het licht. In de sneeuw. Verstild. Prelude in de sneeuw is het afstudeerproject van Ferre Vuye en Stan Martens, een duik in de geschiedenis die veel vertelt over het heden, maar bovenal ook een ode aan het woord, gebracht door twee rasacteurs in de dop.

  Programma

  THEATER
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  van en met: Ferre Vuye & Stan Martens - Tekst: Ferre Vuye & Stan Martens - Coaching: Rebekka De Wit & Willem de Wolf - Grafisch ontwerp: Alexander Deprez - Techniek: Tristan Feyten - Decor: Johan Vuye (ontwerp en bouw) & Emiel Astrid Vandekerckhove (schilderij) – met dank aan: Frederik Le Roy, Bardia Mohammad, Simon De Winne, Colette Goossens, Fabrice Delecluse, Wannes Gyselinck, Mitch Van Landeghem, Mats Vandroogenbroeck, Ramon Mahieu, Emmanuel Schutyser, Jo Coessens, KASK, CAMPO Victoria, De Kazematten en de Kopergietery.
 • za 28 augustus
  GRATIS / Literatuur

  Buitengelezen i.s.m. Voo?uit

  Liesbeth Van Impe / Jos Geysels / Fien Sabbe / Anna Luyten
  Nieuwe reeks van Uitgelezen-in-open-lucht

  Tijdens deze derde Buitengelezen verwelkomen vaste panelleden Jos Geysels, Fien Sabbe en Anna Luyten auteurs en muzikale gasten. Een verse lading Boeken op Tafel ontbreekt uiteraard niet. En natuurlijk maak je opnieuw kans om een aantal boeken te winnen via de tombola. Journalist Liesbeth Van Impe is tijdens deze laatste Buitengelezen de centrale gast. Boekenstand door Boekhandel Paard Van Troje. Liesbeth Van Impe maakte haar journalistiek debuut bij De Morgen. In 2009 ging ze aan de slag als chef politiek bij Het Nieuwsblad. In 2011 werd ze aangesteld als hoofdredacteur politiek van deze krant. In 2013 werd ze samen met Pascal Weiss hoofdredacteur van die krant, als opvolger van Guy Fransen. In 2020 schreef ze het boek ‘Chemodag is de beste dag van de week’, waarin ze het had over haar ervaringen als borstkankerpatiënt.

  (Muzikale gast te bevestigen.)

  Programma

  LITERATUUR / fictie
  Gratis (first come = first served)
  Taal: Nederlands
 • za 28 augustus
  Hedendaags / Zomerbar / Gratis

  Fleisch

  GAME

  'Rock 'n roll never dies!' Als eurovisiesongwinnaar Måneskin ons niet voor was, zouden we het zelf gezegd hebben. Op Bijloke Wonderland geven de musici van GAME (Ghent Advanced Master Ensemble) een stevige lap op enkele onvervalste liefdesbetuigingen aan het adres van rockmuziek. Van het zweterige kwartetstuk 'Fleisch' van Enno Poppe, over het ritmische vuilbekkende 'Grab it!' van Jacob ter Veldhuis tot het wulps swingende 'Logic Rock' van Matthew Shlomowitz.

  Programma

  Nieuwe muziek van Enno Poppe, Jacob ter Veldhuis en Matthew Shlomowitz

  Uitvoerders

  GAME
  Noa Mick, sax
  Sjors van der Mark, elektrische gitaar
  Francisco Martí, piano
  Elliott Harrison, percussie & drums
 • za 28 augustus
  -
  zo 29 augustus
  MUZIEK / POP / PERFORMANCE

  Spectacles

  Benjamin Abel & The Unrequired Love
  Electronica, laverend tussen spektakel & liefdesritueel
  Countertenor, performer en operaregisseur Benjamin Abel Meirhaeghe en producer Laurens Mariën slaan opnieuw de handen in elkaar. Spectacles is een electronisch performatief concert dat laveert tussen een spektakel en een liefdesritueel. Verschillende genres en sferen, operateske dada blues punkpop, een hoge stem, donkere beats en theatraliteit monden uit in een groots maar intiem spektakel. Samen met danser Hanako Hayakawa en schrijver Louise van den Eede koesteren Benjamin en Laurens de hoop op een andere wereld. Een wereld waarin mensen elkaar terugvinden rond poppy vuren, waar spektakels een bevrijdende oerkracht hebben, waar alle mogelijke gedaanten van liefde voortdurend van kostuum wisselen.

  Programma

  MUZIEK / POP / PERFORMANCE
  €12 basistarief
  €10 reductietarief (-26, mindervaliden, groepen +10, oKo)
  €7 -18 jaar
  €3,6 UITpas met kansentarief

  Uitvoerders

  muziek: Laurens Mariën & Benjamin Abel Meirhaeghe - concept: Benjamin Abel Meirhaeghe, Louise van den Eede & Laurens Mariën - dans: Hanako Hayakawa - dramaturgie: Louise van den Eede - technische leiding: Lies van Loock - productie manager: Ruth Sarens - styling: Paule Josephe - producing & mix: Jasper Segers - muzikanten opname: Lander Gyselinck, Mattias De Craene, David Nuwambi & Jasper Segers - productie: Muziektheater Transparant, Ancienne Belgique, Kunstencentrum Voo?uit, d e t h e a t e r m a k e r,  STUK, DeStudio, Pilar & C-Takt
 • zo 29 augustus
  Concert bij zonsopgang / Hedendaags / Gratis

  Taiko dageraad

  Tsubasa Hori & Indrė Jurgelevičiūtė
  Breng je eigen slaapzak of luchtmatras mee!
  Op onze vraag om de opgaande Gentse zon van een soundtrack te voorzien, ging de Japanse taiko-drumster Tsubasa Hori maar wat graag in. Samen met de Litouwse zangeres Indrė Jurgelevičiūtė zet ze een fascinerende set op vol geraffineerde stemtimbres en bezwerende ritmes. Slavische vocalen en Aziatische percussie: het is eens iets anders dan een pistoleetje op zondagochtend.

  Uitvoerders

  Indrė Jurgelevičiūtė, stem
  Tsubasa Hori, taiko percussie
 • zo 29 augustus
  GRATIS / Literatuur

  LITERAT-UUR i.s.m. Paard Van Troje: HET BALANSEER(T)

  met JEROEN VAN ROOIJ en ÇAĞLAR KÖSEOĞLU
  Uitgever Kris Latoir verbindt Jeroen van Rooij en Çağlar Köseoğlu in een gesprek over hun respectievelijke bundels Dierengebieden en buitengebieden en Nasleep.
  HET BALANSEER(T) met JEROEN VAN ROOIJ en ÇAĞLAR KÖSEOĞLU Uitgeverij het balanseer profiteert schaamteloos van de versoepelingen om (geheel terecht!) twee Nederlandse auteurs de grens over te smokkelen en op een nietsvermoedend Gent los te laten. Twee auteurs die de afgelopen maanden dichtwerk hebben gepubliceerd, en (geheel onterecht!) hun bundels nog niet feestelijk aan ons hebben mogen voorstellen. De auteurs in kwestie? Jeroen van Rooij en Çağlar Köseoğlu, twee dichters die je bezwaarlijk kan betichten van vrijblijvende rijmelarij. Uitgever Kris Latoir verbindt de twee auteurs in een gesprek over hun respectievelijke bundels Dierengebieden en buitengebieden en Nasleep. In het werk van Rooij’s werk vervagen de grenzen tussen leven en technologie, tussen mens en dier en tussen virtuele en fysieke werelden. De bundel is “een talig artefact uit het eerste kwart van de eenentwintigste eeuw. De tekst is beeldend en ritmisch en zit vol met liefde en geweld”, aldus van Rooij. In Dierengebeden en buitengebieden laat Jeroen van Rooij zien dat hij niet van diamant is en ook niet van zand. Nasleep neemt de protesten rondom het Gezi Park in 2013 als vertrekpunt en verkent gaandeweg wat er is overgebleven van dit historische moment waarin een andere wereld voor het grijpen leek. Het zijn gedichten die laveren tussen ritmische, conceptuele en kritische noise enerzijds en postrevolutionaire affecten anderzijds, tussen politise¬ring enerzijds en onmacht en radeloosheid anderzijds.
 • zo 29 augustus
  Hedendaags / Zomerbar / Gratis

  Great Expectations

  Zwerm & Karen Willems
  Coronajaar 2021 ontlokte aan gitaarkwartet Zwerm alvast geen geeuw van verveling. Met hun gloednieuwe album 'Great Expectations' grepen de vier gitaristen het verwarrende heden bij zijn nekvel. Samen met de razend inventieve drumster Karen Willems presenteren ze een indrukwekkende fusie tussen dromerige psychedelica, exotisch getinte trance, knallende krautrock, microtonale avant-garde en ontregelde prog-rock. Jeuk op het trommelvlies gegarandeerd.

  Uitvoerders

  Zwerm & Karen Willems

  Toon Callier, gitaar
  Johannes Westendorp, gitaar
  Bruno Nelissen, gitaar
  Kobe Van Cauwenberghe, gitaar
  Karen Willems, percussie

Podia en locaties

Praktisch

Bijloke Wonderland is er van 10 t.e.m. 29 augustus
op de Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

 • Gratis zomerbar-concerten en lezingen vinden plaats in de Wonderland zomerbar: onder de tent voor een publiek dat aan tafels zit en intussen kan eten en drinken. De zomerbar opent telkens een uur voor het concert. Catering partner Coeur zorgt voor een gevarieerde kaart met eten en drinken.
 • De muziektheater, lunch- en theatervoorstellingen vinden plaats op 5 verschillende binnen- en buitenlocaties met coronaproof zitplaatsen. Na afloop kunnen dorstige bezoekers ook terecht in de zomerbar.

Voorzorgsmaatregelen wegens corona

 • Probeer minstens een kwartier voor het beginuur aanwezig te zijn. Voorstellingen beginnen stipt.
  Volg altijd het circulatieplan, de geldende maatregelen en de aanwijzingen van het personeel strikt op.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Mensen die ziek zijn, mogen niet deelnemen aan evenementen.
 • Mensen die in de zeven dagen voor het evenement symptomen vertoonden of ziek waren, mogen niet deelnemen aan evenementen.

Contact

E | bijlokewonderland@gmail.com
T | 09 266 11 34
W | www.bijlokewonderland.be