Welkom in Bijloke Wonderland, een nieuw, intiem zomerfestival in Gent

Het Gentse Muziekcentrum De Bijloke en LOD muziektheater slaan de handen in elkaar voor … BIJLOKE WONDERLAND! Een intiem en coronaproof zomerfestival met verschillende partners in onze heerlijke gemeenschappelijke binnentuin van 1 augustus tot en met 13 september 2020.

Jazz, klassiek en nieuwe muziek, muziektheater, piano op zondagochtend, literatuur, familievoorstellingen, lezingen: in Bijloke Wonderland kan je genieten van cultuur, van verwondering en van elkaar. Ontdek hieronder het hele programma. 

Coeur Catering zorgt voor een gevarieerd aanbod eten en drinken.

Bijloke Wonderland krijgt steun van de stad Gent.

Michiel Devijver - Foto: Bijloke Zomerbar 2019

Programma

Hieronder vind je een volledig overzicht van het programma. Klik een voorstelling aan en blader met de pijltjes of swipe door het programma. Liever een lijstje? Klik dan hier voor de agenda.

Hou er rekening mee dat veel voorstellingen al uitverkocht of volledig gereserveerd zijn.

 • za 8 augustus
  Bijloke wonderland

  Cinema Paradiso

  Belgisch jazztrio eert meesterdrummer Paul Motian

  Het Belgische jazztrio Cinema Paradiso steekt zijn bewondering voor wijlen Paul Motian niet onder stoelen of banken. De compacte songs van de legendarische drummer zijn de leidraad voor eigen stukken, standards en improvisaties. Vaak lyrisch, soms grillig en bevreemdend maar altijd met een grote beeldende kracht. Hoeft het te verwonderen, als je weet dat Cinema Paradiso bestaat uit saxofonist en stersolist van Brussels Jazz Orchestra Kurt Van Herck, meesterpercussionist Eric Thielemans en jong gitaartalent Willem Heylen? Of zoals Bill Frisell zegt over Cinema Paradiso: ‘Wonderful listening. I know Paul would be happy.’

 • zo 9 augustus
  Bijloke wonderland

  Zonsopgang met Benjamin Glorieux

  Bach op zijn bijzonderst
  ‘Een van de meest veelzijdige musici op deze planeet’, noemt Klara topcellist Benjamin Glorieux. Bach, kamermuziek of jazz, authentieke instrumenten of moderne cello: hij speelt het allemaal met evenveel overgave. Op dit bijzondere improvisatieconcert verkent hij solo de onvermoede uithoeken van Bachs klankenwereld, terwijl de zon opkomt boven de historische Bijlokesite. Een niet te missen ervaring!
 • zo 9 augustus
  Bijloke wonderland

  Myrddin & Imre De Cauter

  Flamenco español uit Gent

  Als Myrddin De Cauter, zoon van multi-instrumentalist Koen De Cauter, één ding bewijst, dan wel dat flamencogrootmeesters net zo goed uit Gent als uit Spanje kunnen komen. Zijn virtuositeit versmelt de gitarist moeiteloos met experimenteerdrang en lyrisch inlevingsvermogen. Myrddins dochter Imre debuteerde met haar cello aan zijn zijde op Gent Jazz 2018. Twee jaar later staan ze op Bijloke Wonderland: de muzikantenfamilie De Cauter zendt haar zonen én dochters uit.

 • di 11 augustus
  -
  di 8 september
  Bijloke wonderland

  Lunch Op Dinsdag: Interbellum 2020

  LOD / Astrid Stockman & Gorges Ocloo

  De LOD in LOD muziektheater is een afkorting van Lunch Op Donderdag. Zo begon het allemaal, dertig jaar geleden: met lunchconcerten. Vandaag produceert LOD muziektheater kleine en grootschalige producties, maar de link tussen kunst en eten is bij LOD ook nu nooit ver weg. 

  En dus kon op Bijloke Wonderland een lunchconcert niet ontbreken. Elke dinsdag (met Astrid Stockman & Gorges Ocloo) en donderdag (met Lieselot De Wilde & Pieter De Buysser) brengen we een artistiek programma, en elke week wordt de vegetarische lunch verzorgd door een ander Gents restaurant. 

   Wij zorgen voor de kunst, het eten en een drankje. Jij hoeft maar twee dingen te doen: zitten en genieten.

  Over de voorstelling:

  Voorjaar 2020. Een plantkundige en zijn vrouw, ingenieur, bieden zich vrijwillig aan als hulpverleners wegens het tekort aan verpleegkundigen. Tijdens een voorafgaand medisch onderzoek komt de vrouw echter te weten dat ze een risicopatiënte is.

  Het koppel beslist daarop dat zij zich zal afzonderen en dat de man toch aan de slag zal gaan in het ziekenhuis. In een briefwisseling tussen de twee komen we te weten wat er zich enerzijds aan de ‘frontlinie’ afspeelt en wat de burgers daarover opvangen, en anderzijds wat er gaande is in de buitenwereld en de dokters en verpleegkundigen niet te horen krijgen.

  ‘Interbellum 2020’ is een voorstelling over het leven tussen twee veldslagen. Met de pandemie als ‘wereldoorlog’, de strijd van de ene, het gedwongen isolement van de ander. En, ultiem, ook over afscheid. Met op scène Gorges Ocloo en sopraan Astrid Stockman achter de piano.

 • di 11 augustus
  Bijloke wonderland

  Don Juan

  DESCHONECOMPANIE

  ‘Don Juan’ is de eerste productie van DESCHONECOMPANIE, een samenwerking tussen Tom Goossens en pianist Wouter Deltour. Drie spelers, een klassieke zangeres en een pianist, ontleden voor de ogen van het publiek de muziek van Mozarts opera ‘Don Giovanni’ en wisselen af met teksten van Molières ‘Don Juan’.

  Iemand is erin geslaagd om, in vrede met zichzelf, steeds te volgen wat zijn lusten hem ingeven. Anderen leven met een ander idee over de liefde, waar deze persoon best zo ver mogelijk vandaan kan blijven. Toch dringt zo iemand binnen in je leven, in je bed, op je huwelijksdag, in je idee van eeuwige trouw.

 • do 13 augustus
  -
  do 10 september
  Bijloke wonderland

  Lunch Op Donderdag: De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal

  LOD / Lieselot De Wilde & Pieter De Buysser

  De LOD in LOD muziektheater is een afkorting van Lunch Op Donderdag. Zo begon het allemaal, dertig jaar geleden: met lunchconcerten. Vandaag produceert LOD muziektheater kleine en grootschalige producties, maar de link tussen kunst en eten is bij LOD ook nu nooit ver weg. 

  En dus kon op Bijloke Wonderland een lunchconcert niet ontbreken. Elke dinsdag (met Astrid Stockman & Gorges Ocloo) en donderdag (met Lieselot De Wilde & Pieter De Buysser) brengen we een artistiek programma, en elke week wordt de vegetarische lunch verzorgd door een ander Gents restaurant. 

   Wij zorgen voor de kunst, het eten en een drankje. Jij hoeft maar twee dingen te doen: zitten en genieten.

  Over de voorstelling:

  Meneer Afzal is een betrouwbare man. Jarenlang goede bediende in Brussel. De laatste maanden is het rumoerig buiten. Mensen komen de straat op. Meneer Afzal wil weten wat er gebeurt, hij wil begrijpen waarom die mensen op het plein onder het raam van zijn kantoor samenklitten, wat ze vragen, waartegen ze zich verzetten, waar ze voor staan. Een komische reeks begint, een grotesk feuilleton, een slapstickverhaal, een politiek sprookjesboek, een proeve van Europese mythologie met haar op…

  Pieter De Buysser in de rol van hedendaagse bard, en zangeres Lieselot De Wilde (over haar begeleidende banjo wordt niet gesproken) vertellen in kleine kring het verhaal van Meneer Afzal. Het Ongelooflijke Vertelobject van Patrick Corillon (le CORRIDOR) en de muziek van Thomas Smetryns maken deze productie tot een bijzondere ervaring die je terugbrengt naar de roots van theater: de magie van een verhaal.

 • do 13 augustus
  -
  vr 21 augustus
  Bijloke wonderland

  Leviathan

  LOD / Josse De Pauw & Kris Defoort

  Hoe kan het onbegrijpelijke worden begrepen? Waar kan de waarheid worden gevonden? Een zware storm jaagt vanuit de zee over het land. De mensheid, ontredderd, ondergaat het geweld en dwaalt doelloos door de duinen. Op het strand, omspoeld door kolkend water, ligt de Leviathan, het monster. Hij wordt als een teken gezien, als iets dat moet worden begrepen. Pas dan zal de zee tot rust komen, zal de storm gaan liggen, kan iedereen zijn eigen weg weer gaan…

  De Leviathan (Hebreeuws: לִוְיָתָן, liwjatan, "de kronkelende") is een zeemonster, stammend uit de oertijd, dat wordt genoemd in de Hebreeuwse Bijbel. Het dier was al bekend in de Fenicische mythologie van het oude Kanaän onder de benaming Lotan of Lothan, als een slang. In zijn kortverhaal 'Leviathan' (1991) laat de Nederlandse schrijver P.F. Thomése het monster stranden in het 16e-eeuwse Noordwijk aan Zee, tot ontzetting van de bewoners van het vissersdorp.

  Josse De Pauw brengt het verhaal van Thomése op de planken. In samenspraak met Kris Defoort aan de piano. En in een nieuwe geluidsomgeving van Céline Bernard, waarin de tekst van De Pauw en de composities, improvisaties en opgenomen orkestraal werk van Defoort kunnen groeien en gedijen. Drie mensen op een podium brengen ieder met eigen kunst en kunde een luisterspel tot leven.

 • za 15 augustus
  -
  wo 26 augustus
  Bijloke wonderland

  Droesem (4+)

  LOD / Inne Goris

  Waarom liggen prinsessen altijd te wachten op een kus?
  Waarom vragen ze er geen?
  En is het wel slim om op de prins te wachten of is het paard een betere gok?

  Waarom zijn bossen altijd te klein of te groot?
  Waarom zet niemand daar pijltjes?
  En zijn wolven wel te vertrouwen?

  Inne Goris neemt je mee naar een sprookjesachtige wereld waarin alles kan. Of het nu mooi of lelijk is. Klopt of niet klopt. Lang is of kort. Romantisch of gruwelijk. Zwart is of wit. Speciaal voor de binnentuin die zes weken lang ‘Bijloke Wonderland’ heet, steekt ze haar sprankelende familievoorstelling (4+) in een gloednieuw zomerjasje. Vlij je neer in het gras op de Bijlokesite en laat je betoveren.

 • za 15 augustus
  Bijloke wonderland

  LITERAT-UUR: Dominique De Groen

  Het Balanseer(t)

  Uitgeverij Het Balanseer laat deze zomer en dit najaar weer een lijst straffe titels los op de wereld. Aftrappen doen ze met de nieuwste worp van de Billie Eilish van dichterlijk Vlaanderen, Dominique De Groen.

  Zij presenteert de geïllustreerde gedichtenbundel ‘Offerlam’. De illustraties zijn van de hand van Jacky De Groen. Over 'Offerlam': ‘Het offerlam wordt steeds opnieuw geofferd op het slachtblok van kapitaal, media en big data. Zij is de flexwerker in het magazijn, het zeezoogdier dat stikt in plastic, de popster die door de roddelpers aan flarden wordt gescheurd nadat alle vermarktbare content uit haar lichaam is ontgonnen, het lam dat verpakt in piepschuim en cellofaan in de winkelrekken ligt. Het offerlam droomt dat de boorplatforms buigen voor haar hoefjes, droomt van miljardairs onder de guillotine, droomt dat ze met de haren van haar magische vacht de scheuren in gefrackt gesteente opnieuw aan elkaar naait. Het offerlam will be back.’

 • za 15 augustus
  Bijloke wonderland

  Zefiro Torna

  Sluimer

  Sluit je ogen en laat je bedwelmen door Hypnos, de mythologische god van de slaap. Ensemble Zefiro Torna schenkt een hallucinogeen brouwsel van sluimerende gedachten, nachtelijke fantasieën en sussend gefluister. Een atmosferisch concert met barokmuziek van Dowland tot Bach, geïnspireerd door het thema van de nacht. Leun achterover en luister naar … ssssluimer.

 • zo 16 augustus
  Bijloke wonderland

  Zonsopgang met Robin Verheyen

  Solosax bij ochtenddauw
  Bescheiden Belg in jazzwalhalla New York, broeierige sax in Tom Barmans Taxiwars en binnenkort: meestersolist bij zonsopgang in Bijloke Wonderland. De bevlogenheid waarmee Robin Verheyen al zijn projecten aanpakt, dwingt bewondering af. Alleen een soloconcert bij zonsopgang op een historische site had hij nog nooit gedaan. Kom dat zien, op 16 augustus om 6.25 uur stipt!
 • zo 16 augustus

  Four Aces Guitar Quartet

  Vier gitaren op één podium

  Al meer dan tien jaar maakt het Four Aces Guitar Quartet het mooie weer op zowel Belgische als internationale podia, tot in de VS, China en Georgië toe. Deze zomer laten ze hun prettige melodieën en tinkelende samenklanken over onze binnentuin rollen. Swingend of hedendaags, klassiek of pop: het sympathieke viertal maakt muziek waar je instant blij van wordt.

 • di 18 augustus
  Bijloke wonderland

  GingerBlackGinger

  Avontuurlijke jazz met Claron McFadden, Yannick Peeters en Jim Black (i.s.m. Jazzlab)

  Wie een zangeres als Claron McFadden en een drummer als Jim Black rond zich kan verzamelen voor haar eerste soloproject, moet zelf wel een sterke muzikale persoonlijkheid zijn. Bassiste Yannick Peeters is zo iemand: rauwheid en fragiliteit, lyriek en integriteit kenmerken haar internationale kwintet. Terwijl haar roots in de jazz liggen, waaiert GingerBlackGinger heerlijk vrij uit naar rock, avant-garde en improvisatie. Kan ook moeilijk anders, met een sopraan als Claron McFadden in de rangen, die met haar expressiviteit een stempel drukt op elk project waar ze aan meewerkt.

  Jim Black is een van de invloedrijkste drummers van zijn generatie en speelde al aan de zijde van grootheden als Dave Douglas, Steve Coleman en Uri Caine. Ook altsaxofonist Frans Van Isacker en gitarist Frederik Leroux zijn onrustige geesten die op zoek blijven gaan naar nieuwe geluiden en gelijkgezinden. Niet toevallig zijn het gedroomde reisgezellen voor Peeters. En voor al wie zich graag laat meeslepen op avontuur door Bijloke Wonderland.

 • wo 19 augustus
  Bijloke wonderland

  De blazers van Symfonieorkest Vlaanderen

  Het grote symfonieorkest gaat klein

  Onze buren van Symfonieorkest Vlaanderen zijn wat blij dat ze weer voor een livepubliek kunnen spelen, en zenden - coronaproof! - hun blazerssectie uit. Houtblazers en hoorns pakken met het grootste speelplezier onze charmante binnentuin in. Jij komt toch ook?

 • do 20 augustus
  -
  zo 20 september
  Bijloke wonderland

  LAVA, een bodemonderzoek (6+)

  Studio ORKA in het STAM

  Praktisch

  • De door corona uitgestelde voorstellingen van het voorjaar verhuisden naar augustus met tickethouders en al.
  • En Studio ORKA en STAM doen er nog een extra reeks bij in september! 
  • Tickets te koop hier via Bijloke Wonderland, vanaf 1 juli om 14:00.
  •  Meer info over de voorstelling op de STAMwebsite
 • za 22 augustus
  Bijloke wonderland

  LITERAT-UUR: Frederik Willem Daem

  Op de lappen met een cultschrijver in wording

  De literaire pers promoveerde de jonge Brusselse schrijver Frederik Willem Daem in het verleden al tot frontman van de literaire Generatie Nu, een aanstormend talent waarmee je absoluut rekening moet houden. Hij publiceerde verhalen in onder meer ‘Das Magazin’, ‘Revisor’, ‘The Literary Review’, ‘DW B’ en ‘Oogst’, waarvan hij medeoprichter is.

  In de nazomer van 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Zelfs de vogels vallen’, die bekroond werd met de Debuutprijs 2016. In juni verscheen de langverwachte debuutroman ‘Tekens van leven’, een ijzersterk boek over verslaving en onthechting, waarmee hij prompt vijf sterren oogste in ‘Knack Focus’. Zijn toegangsticket om met opgeheven hoofd en gebalde vuisten op de poorten van de literaire kroeg te kloppen.

  Frederik Willem Daem komt zijn boek voorstellen aan het Gentse publiek, en gaat - over pot en pint, uiteraard - in gesprek met dichter Arno Van Vlierberghe over zijn laatste literaire worp, de teloorgang van bruine kroegen, de hechte familieband tussen roes en schrijver en veel meer. Na afloop wordt er gesigneerd. En gedronken.

 • za 22 augustus
  Bijloke wonderland

  Raphaëlle Brochet & Philippe Aerts

  Jazzy reis om de wereld

  Als twee uitzonderlijke artiesten elkaars pad kruisen in het leven, kan het niet anders of het is voorbestemd. Raphaëlle Brochet en Philippe Aerts gaan zo avontuurlijk aan de haal met hun stem en contrabas dat ze daarbij alle conventies aan hun laars lappen. Met invloeden van Bulgaarse folksongs over bebop tot Arabische melodieën creëren ze meer soundscapes dan songs. Laat je meeslepen door hun muzikale zeggingskracht in een wereld vol kleuren, tradities, ritmes en natuurlijk jazz.

 • zo 23 augustus
  Bijloke wonderland

  Zonsopgang met BL!NDMAN [sax]

  Van Bach tot Reich

  Van de minimal music van pionier Steve Reich uit de vorige eeuw tot de breed uitwaaierende orgelwerken van Bach uit de 18e eeuw: de saxofoons van BL!NDMAN geven er allemaal hun eigen draai aan. Mix met wat electronica, ochtendnevel en de opkomende zon, en je krijgt het ideale recept voor een bezwerende zomerse zondagochtend.

 • zo 23 augustus
  Bijloke wonderland

  Alex Koo Trio

  Belgisch-Japans toptalent op piano

  Het gebeurt niet elke dag dat een Belg geprezen wordt in het befaamde ‘Downbeat Jazz Magazine’ met 4 sterren en de woorden ‘stunningly original‘. Toch overkwam het de Belgisch-Japanse pianist Alex Koo met zijn laatste cd ‘Appleblueseagreen‘, waarvoor hij samenwerkte met de Amerikaanse grootheden Mark Turner en Ralph Alessi.

  Ook ‘Jazzism’ haalde de superlatieven uit de kast en prees het album met maar liefst 4,5 ster: ‘fraai, ontroerend, verheven’. In eigen land maakt het jonge toptalent het mooie weer op de grootste podia samen met de levende drumlegende Dré Pallemaerts en de jonge basvirtuoos Lennart Heyndels. De hypnotiserende en lyrische composities van Alex Koo zorgen samen met de energieke sound van zijn trio keer op keer voor een muzikaal topavontuur. Dat willen we je niet onthouden!

 • wo 26 augustus
  Bijloke wonderland

  Veder

  Weldadige jazz met Joachim Badenhorst en Niels Van Heertum (i.s.m. Jazzlab)

  ‘Wat een poëtische zeggingskracht. Wat deze tijdloze klankenwereld allemaal oproept, gaat vér voorbij het zegbare. Ontdek het, koester het als een geheim.’ Dat schrijft muziekwebsite Written In Music over ‘Evergreen’ (2017), het debuutalbum van Veder.

  Ook op zijn tweede album grossiert het viertal in subtiel gelaagde composities die even weldadig aanvoelen als een frisse duik in een zomers meer. Het is de rust en eenvoud die euphoniumspeler Niels Van Heertum uitstraalt in zijn persoonlijke project met vaste kompaan Ruben Machtelinckx op gitaar en banjo, Joachim Badenhorst op rieten en Eivind Lønning op trompet. Muziek om zachtjes over je heen te laten komen. Op een zomerse woensdagavond met je tenen in het gras, bijvoorbeeld.

 • do 27 augustus
  Bijloke wonderland

  Buitengelezen #2: Mathias De Clercq / Matt Watts Group

  i.s.m. Vooruit

  Te gast: Mathias De Clercq
   
  Mathias De Clercq is de burgemeester van Gent en een meer dan verwoed lezer. Zijn devies: ‘Lezen werkt onthechtend voor een politicus met een drukke agenda.’
   
  Boeken op Tafel
   
  ‘10' 38" in deze vreemde wereld’ van Elif Shafak
   
  “Een wreed maar hoopvol boek, vol levenslust.” - The Guardian
   
  Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een 
  vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover is kunnen komen. ‘10' 38" in deze vreemde wereld’ stond op de shortlist voor de Booker Prize 2019. Elif Shafak schrijft zowel epische historische verhalen als eerlijke hedendaagse vertellingen. Shafak geeft een stem aan wie zich in de marge bevindt, en sloopte in haar Ted-talks én boeken al heel wat heilige huisjes.
   
  ‘De kolibrie’ van Sandro Veronesi
   
  “Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn.” - Corriere della Sera
   
  In ‘De kolibrie’ volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de ‘Corriere della Sera’ uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar. Sandro Veronesi werd met romans als ‘Kalme chaos’, ‘XY’ en ‘Zeldzame aarden’ wereldwijd een literaire publiekslieveling en bestsellerauteur.

 • vr 28 augustus
  Bijloke wonderland

  Kim Van den Brempt

  Moving Hands: Philip Glass e.a.

  De Brusselse pianist Kim Van den Brempt brengt een origineel programma waarbij vijf componisten uit de lage landen in dialoog treden met het Amerikaanse icoon van de minimalistische muziek Philip Glass. De vijf componisten zijn niet toevallig internationale toppers in hun domein.

  Raf Keunen schreef de soundtrack van de bejubelde film ‘Rundskop’. Johan Hoogewijs maakte met Toots Thielemans de titelmuziek bij de televisieklassieker ‘Witse’. Onze grote jazzaccordeonist Tuur Florizoone is niet voor één gat te vangen en componeert ook voor films en documentaires. Reinhard Vanbergen maakte als producer en popmuzikant Das Pop mee groot, maar in zijn thuisstudio voorziet hij ook animatiefilms van een gepaste soundtrack. En Brendan Jan Walsh, keizer van het klassieke nachtleven, is de founding father van de Classical Music Rave. Als componist mixt hij dance naadloos met hedendaags pianorepertoire. Kim Van den Brempt wisselt de etudes van Philip Glass af met deze nieuwste creaties en creëert op die manier een uniek, persoonlijk en bewogen recital met de titel ‘Moving Hands’.

 • za 29 augustus
  za 29 augustus
  Bijloke wonderland

  LITERAT-UUR: Sien Volders, Christophe Vekeman, Joke Van Caesbroeck, Anneleen Van Offel & Valerie Tack

  De afstand overbrugt

  ‘De afstand brengt ons dichterbij’, dat is de slagzin van en de gedachte achter ‘De afstand’, een boek vol brieven die telkens twee auteurs tussen eind maart en midden april aan elkaar hebben gericht. Uit ‘De afstand’ blijkt dat de auteurs, net als de niet-schrijvende Vlaming, elk op hun manier omgaan met de huidige gezondheidscrisis en de opgelegde maatregelen.

  Het resultaat is een boeiend tijdsdocument over een unieke periode in de moderne geschiedenis. Tegelijk is het ook een fraai vormgegeven boek dat tal van thema’s aanraakt: de onderhuidse angst en het isolement natuurlijk, maar evengoed de hoop op een andere, betere samenleving na corona.

  Vijf markante auteurs komen hun brieven delen met het Gentse publiek: Sien Volders, Christophe Vekeman, Joke Van Caesbroeck, Anneleen Van Offel en Valerie Tack. De opbrengst van de boekverkoop gaat integraal naar de onafhankelijke ngo Dokters Van De Wereld, die zich al jaar en dag inzet voor mensen aan de rand van de samenleving (mensen zonder papieren, daklozen, drugsgebruikers en sekswerkers), kinderen in kwetsbare situaties, vrouwen (in hun strijd voor gelijkheid en tegen seksueel geweld), mensen onderweg of op de vlucht en slachtoffers van humanitaire crisissen en gewapende conflicten.

 • za 29 augustus
  Bijloke wonderland

  Nadar Ensemble & Anthony Romaniuk

  I'll be back

  ‘I’ll be back.’ Het spraakmakende nieuwemuziekensemble Nadar zit nooit om een culturele knipoog meer of minder verlegen, maar met Bach als Terminator maken ze het wel erg bont. En toch is de titel van hun programma - speciaal voor deze avond geschreven - allerminst gratuit. Anthony Romaniuk heeft beloofd zichzelf in toom te houden en goeie ouwe Bach te spelen op een traditioneel instrument: het klavecimbel. De creatieve duizendpoten van Nadar Ensemble daarentegen gaan aan de haal met hedendaagse werken die stuk voor stuk Bach citeren, herwerken, vervormen. Oud en nieuw samen, mens en machine tegelijk of … Schwarzenegger en Terminator ineen.

   
 • zo 30 augustus
  Bijloke wonderland

  Zonsopgang met Jef Neve, Hanne Roos, Andy Dhondt en strijkers van Symfonieorkest Vlaanderen

  Muziek bij zonsopgang

  Pianist-componist Jef Neve, sopraan Hanne Roos, saxofonist Andy Dhondt en een strijkkwintet brengen samen een warm, stemmig openluchtconcert. Postklassiek (denk aan Einaudi en Ólafur Arnalds) maar natuurlijk ook composities van Jef Neve zelf en enkele prachtige songs: het is de ideale soundtrack om samen met de zon wakker te worden. Kippenvel gegarandeerd, en niet alleen door de ochtendnevel op onze feeërieke Bijloke-site.

 • zo 30 augustus
  Bijloke wonderland

  Quatuor Romantique

  Strijkkwartet voor romantische zielen

  Quatuor Romantique vertolkt het grote romantische repertoire voor strijkkwartet, en zet daarbij de puntjes op de i: op de originele instrumenten van toen, met darmsnaren, en met speeltechnieken als ‘portamento’ en ‘rubato’.

  Franz Liszt omschreef rubato als ‘de constante beweging van de bladeren aan de takken van de boom’, Goethe als ‘een gesprek tussen vier intelligente musici’. En Quatuor Romantique belooft ons partituren vol verhalen uit een ver verleden maar over universele onderwerpen van alle tijden: hoop en wanhoop, verlangen, verlies, liefde en haat. Denk er onze historische site en onze groene binnentuin bij en dit wordt een bijzondere middag voor romantische zielen, zoveel is zeker.

 • di 1 september
  Bijloke wonderland

  Tuur Florizoone / 'Le Ravage d'Ali Baba'

  Double bill i.s.m. Jazzlab

  Tuur Florizoone is in geen tijd uitgegroeid tot een van de meest geliefde muzikanten van het land. Jazz, folk, klassiek en filmmuziek smelt de accordeonist samen tot een warme, pakkende combinatie van speelsheid en gevoel. Florizoones muziek voor ‘Aanrijding in Moscou’ betekende zijn doorbraak, maar zijn werk met Eric Vloeimans, Claron McFadden en Philip Catherine spreekt minstens evenveel tot de verbeelding. Op Bijloke Wonderland presenteert hij zijn eerste solo-cd. Verwacht een intimistisch concert met ogenschijnlijk eenvoudige melodieën vol diepere lagen en een onweerstaanbare podiumprésence. 


  ‘Le Ravage d’Ali Baba’ van De Koffie van Morgen oogstte lovende recensies in Humo, De Standaard en Trouw en omschrijvingen als ‘het belangrijkste album dat ons land dit jaar voortbracht’. En dat voor een even sociaal als artistiek project dat verhalen en impressies uit vluchtelingenkampen verwerkt in een creatieve, uitdagende voorstelling met muziek, woord en beeld. Simon Plancke (drums, electronica), Jozef Dumoulin (toetsen, electronica) en Els Viaene (geluidskunst) brengen prikkelende stijlen - improvisatie, electronica en filmische muziek - samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelen het aan een sterk maatschappelijk engagement. Geen klassiek concert, maar een onderdompeling in een intrigerende performance die het publiek meesleept én vrijheid biedt. 

  De voorstelling is een uitloper van een cd en boek die eind vorig jaar verschenen bij WERF. Voor de muziek stuurde Simon Plancke muzikanten van SCHNTZL, An Pierlé Quartet en Nordmann naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke, waar ze gesprekken opnamen met mensen op de vlucht. Het boek bevat teksten van negen geëngageerde auteurs die ook meegingen, onder wie Anne Provoost, Dalilla Hermans en Rachida Lamrabet. Daarnaast bevat het boek beelden van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen. De concerten worden aangevuld met nieuw beeldmateriaal van filmmaakster Lisa Tahon.

  Om maar te zeggen: ‘Le Ravage d’Ali Baba’ wordt hoe dan ook een niet te missen ervaring

 • wo 2 september
  Bijloke wonderland

  Toine Thys Trio

  West-Afrika, Zuid-Korea, Canada, Europa: al tien jaar toert Toine Thys, een van Belgiës meest gerespecteerde saxofonisten, de wereld rond met de Nederlandse Hammond-organist Arno Krijger. In De Bijloke krijgen ze versterking van de Canadese drummer Karl Jannuska. Het trio laat zich inspireren door soul en groove en roept op zijn cd ‘The optimist’ (2019) roadtrips op door Afrika, zware nachten op het carnaval van Binche of het verlies van een vriend in Oekraïne. Het gevolg: overal lovende recensies … en een hypnotiserende septemberavond in onze groene binnentuin.

 • vr 4 september
  Bijloke wonderland

  Bleri Lleshi: Wat na corona?

  Lezing i.h.k.v. Bijloke Summer Academy

  Politiek filosoof, jongerenwerker en docent Bleri Lleshi stelt in zijn pas verschenen boek ‘Wat na corona? Brief aan Vlaanderen’ (Uitgeverij EPO) de ongemakkelijke vragen die op ons aller lippen liggen. Willen we echt terug naar het oude normaal? Kan het niet socialer, duurzamer, rechtvaardiger? Kunnen we deze crisis aangrijpen om een positieve verandering in gang te zetten?

  Van 1 tot en met 10 september vindt op de Bijlokesite de vierde Bijloke Summer Academy plaats, een samenwerking tussen LOD muziektheater, Muziekcentrum De Bijloke, KASK, SPECTRA en International Opera Academy. Zes kunstenaars uit heel Europa komen gedurende tien dagen samen om te werken aan hun artistieke projecten. Daarnaast is er ook tijd voor reflectie. En dat is vandaag misschien belangrijker dan ooit.

  Schuif gerust aan, samen met de deelnemers van de Bijloke Summer Academy. Opgelet, gezien de internationale deelnemers is de voertaal Engels.

 • di 8 september
  Bijloke wonderland

  Buitengelezen #3: Joris Hessels / Wouter Deprez / Matt Watts Group

  i.s.m. Vooruit

  Te gast: Joris Hessels & Wouter Deprez 
   
  ‘Radio Gaga’: hartverscheurend ontroerend. ‘Gentbrugge’: alledaags menselijk. ‘De weekenden’: complex en toch herkenbaar. Acteur en tv-maker Joris Hessels bewijst met eerlijke inleving dat schone televisie kan raken waar het zeer doet. Tijdens deze editie van ‘Buitengelezen’ komt hij meer vertellen over zijn favoriete (zomer)lectuur. Cabaretier, schrijver en Slimste Mens ter Wereld Wouter Deprez is de stadsraconteur van Gent. Hij heeft net een luister-cd klaar over de wonderlijke avonturen van de overdrijfkunstenaar Baron von Münchhausen.
   
  Boeken op Tafel
   
  ‘Leugenaar’ van Ayelet Gundar-Goshen
   
  “Een heerlijke roman over de verlokkingen van de leugen.” - De Morgen
   
  Met zwarte humor en diep inzicht in de menselijke aard beschrijft ‘Leugenaar’ hoe een klein leugentje een groot verschil kan maken. In een wereld van mediahypes en alternatieve feiten laat de schreeuw van een meisje een hele stad twitteren. Ayelet Gundar-Goshens romandebuut ‘Eén nacht, Markovitsj’ werd in 2012 bekroond met de Sapirprijs voor het beste Israëlische romandebuut. Haar tweede roman ‘Leeuwen wekken’ (2018) betekende haar internationale doorbraak. Ook als columniste met een scherpe tong heeft ze – net als David Grossman – internationaal naam en faam verworven.
   
  ‘De pest’ van Albert Camus
   
  Sinds de uitbraak van het coronavirus verkoopt 'De pest' van Albert Camus opvallend goed. Het boek is een dissectie van de Algerijnse stad Oran, die gebukt gaat onder een pestplaag in de jaren 40 van de vorige eeuw. De roman uit 1947 is meer dan ooit het herlezen waard: 'De pest' is de perfecte foto van mensen die belegerd worden door een vreselijke ziekte.

 • do 10 september
  -
  za 12 september
  Bijloke wonderland

  a concert called landscape

  LOD / Josse De Pauw & Kris Defoort Trio

  Ons eerste landschap hoeft niet noodzakelijk een kale berg, de weidse zee of bossen in uitbundig groen te zijn. Evengoed is het de zolder bij oma, een hoekje van de tuin of het stalletje van je grootvader. En misschien wordt dat eerste landschap wel voor eens en voor altijd het raamwerk van onze blik.

  In ‘a concert called landscape’ werpt Josse De Pauw scherpe vragen op, maar tegelijkertijd geeft hij er een stem aan. Aan het Pajottenland, de vulkanen van Mexico en zelfs het heelal. Want ook daar bepaalt het stalletje van je grootvader je blik. In deze tijden van groter, sneller en sterker is je tijd nemen om te kijken haast een daad van rebellie.

  Na het succes van ‘An Old Monk’ trekken De Pauw en componist Kris Defoort opnieuw het podium op. Samen met Lander Gyselinck en Nicolas Thys, met wie Defoort al jaren een muzikaal trio vormt, creëert hij een soundscape bij dat kijken. ‘a concert called landscape’ is als een ingetogen jazzy ode aan het leven.

 • za 12 september
  za 12 september
  Bijloke wonderland

  LITERAT-UUR: Charlotte Van den Broeck

  Waagstukken

  Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 op overdonderende wijze met 'Kameleon', waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. Het was de start van een wervelende toer door de Nederlandstalige letteren. Zo opende ze in oktober 2016 zij aan zij met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse, en publiceerde ze kort daarna haar tweede bundel, 'Nachtroer', waarmee ze prompt de Paul Snoekprijs won. Eind 2019 maakte ze met 'Waagstukken' haar indrukwekkende entree in het rijk der prozaïsten en essayisten. Het boek bundelt dertien teksten over tragische architecten, bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of vanwege dat gebouw. Ze won er in juni 2020 nog de Confituur Boekhandelprijs mee en werd breed en lovend ontvangen door de literaire pers.

  Charlotte Van den Broeck zal haar 'Waagstukken' delen met het Gentse publiek, en jullie kennis laten maken met de levens van de tragische architecten.

 • zo 13 september
  Bijloke wonderland

  La tristeza complice & Lieselot De Wilde

  Ter gelegenheid van 30 jaar LOD

  Precies 25 jaar geleden slaan Alain Platel en Dick van der Harst, medeoprichter van LOD, de handen in elkaar voor de voorstelling ‘La tristeza complice’. Samen grasduinen ze in het werk van Henry Purcell (1659-1695) en selecteren ze op een ‘brutale’ manier enkel wat hen direct behaagt, opvalt en aanspreekt als popmuziek voor een muziektheatervoorstelling.

  Voor onze dertigste verjaardag kan je het muzikale luik van deze legendarische voorstelling, die op zo goed als alle continenten te zien was, (her)ontdekken. Van der Harst selecteert gretig uit Purcells vocale en instrumentale oeuvre, dat hij arrangeert en waaraan hij vreemde elementen en weerbarstige ritmes toevoegt. Een onvergetelijke cocktail van Purcells barokmuziek, een tienkoppig accordeonorkest onder leiding van Philippe Thuriot en sopraan Lieselot De Wilde. Ideaal voor een laatzomerse zondag!

Eten en drinken

 • De Wonderland bar (door Coeur Catering) gaat open één uur voor de start van iedere voorstelling (familievoorstellingen Droesem en LAVA uitgezonderd).
 • Bij de filmvoorstellingen ism Film Fest Gent worden enkel drankjes en kleine snacks geserveerd.
 • Bij de concerten bij zonsopgang kan je ontbijten in Wonderland. 
 • Bij de voorstellingen “Lunch op dinsdag” en “Lunch op donderdag” is een lunchbox (incl. drankje) inbegrepen in het ticket, de bar is dan gesloten.

Wonderland Menu

ETEN

 • Bijloke tapasbox -22,00

- Huisbereide hummus met flatbread
- Boudin van het Gentse Monsieur Boudin
- Kaas Hinkelspel
- Olijven van het Gentse Co&Oil
- Huisbereide geroosterde cashewnoten van het Gentse Co&Oil
- Tierenteyn pickles

 • Bijloke tapasbox – veggie optie: extra kaas  - 22,00
 • Bagel porchetta – 8,50 
 • Wrap kruidenomelet met biohoevekip eitjes, harissa, koriander – 8,50
 • Vol-au-vegan met krieltjes – 15,00
 • Stoverij met Crabbelaer met krieltjes – 15,00
 • Couscous salade met rozijntjes, geroosterde groentjes en appelkerrie dip – 12,50
 • Popcorn zoet/hartig- 2,50
 • Dark chocolate Fair trade Callebaut brownies – 4,00
 • Mini vegan frisco’s Passievrucht / Framboos / Citroen / Watermeloen – 3,50 

DRINKEN

Warm/Fris

 • Koffie De Draak – 3,00
 • Thee Dammann Frères (Breakfast, Earl Grey, Munt, Rooibos, Groen) – 2,50
 • Plat en bruis water Spa – 2,50
 • Pepsi en Pepsi max – 2,50
 • Huisbereide iced tea met gember en citroengras – 4,00
 • Huisbereide citroenlimonade – 4,00
 • Bio appelsap Verhofstede – 3,00
 • FERM kombucha Munt lavendel / Gember citroengras – 4,00       

Bier

 • Duvel on tap “Exclusive” – 4,50
 • La Chouffe on tap – 4,00
 • Vedett extra blond – 3,50
 • Liefmans Fruitesse – 3,50
 • RDV – 3,50
 • Crabbelaer – 4,50
 • Brugse Sportzot  0,4° – 3,00
 • Liefmans alcohol free 0,4° – 3,00

Wijn

 • Witte wijn ‘Fleur du Sud’ – 5/25
 • Rode wijn ‘Quattro Conti’ – 5/25
 • Rosé ‘Côté Plage’ – 5/25
 • Prosecco ‘Scavi&Ray’ – 6/30

Cocktail

 • Negroni met Martini Riserva Speciale, Martini Bitter & Bombay Sapphire Gin – 11,00 

Ontbijt bij zonsopgang concerten

 • Koffie van De Draak - 3,00
 • Thee Dammann Frère (Groen, Munt, Zwart, Breakfast, Rooibos) – 2,50
 • Selectie van verse ontbijtkoeken (croissant, boterkoek met rozijnen en chocolade koek) - 2,20/stuk
 • Croissant met hesp en kaas - 3,50 
 • Granola, tahin, yoghurt Gentse Zuivelhoeve, vers seizoensfruit, Callas confituur - 7,5

Praktisch

Bijloke Wonderland is er van 1 augustus t.e.m. 13 september 2020
op de Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

 • Gratis zomerbar-concerten en lezingen vinden plaats in de Wonderland zomerbar: onder de tent voor een publiek dat aan tafels zit en intussen kan eten en drinken.
 • Het muziektheater, lunch- en filmvoorstellingen en Buitengelezen vinden plaats op een tribune met coronaproof aangeduide zitplaatsen. Bij heel warm weer verhuizen deze naar de schaduwrijke stretchtent.
 • De Wonderland zomerbar opent een uur voor iedere activiteit. Catering partner Coeur zorgt voor een gevarieerde kaart met eten en drinken.
 • De familievoorstelligen 'Droesem' vinden plaats in de tuin, de bar is dan gesloten.
 • De familievoorstellingen 'LAVA' vinden plaats in het STAM, de bar is dan gesloten.
 • Bij de lunchvoorstellingen krijg je een lunchbox met drankje, de bar is dan gesloten.
 • Sommige voorstellingen vinden plaats in de openlucht. Bescherm jezelf tegen de zon (zonnecrème, hoofddeksel,...) of breng een flesje water mee. 

Tickets

 • Ook voor de gratis evenementen tijdens Bijloke Wonderland is reservatie verplicht.
 • Bij reservatie wordt om contactgegevens van de tickethouders gevraagd. Dit is door de overheid verplicht om contact tracing mogelijk te maken. De lijsten worden na 30 dagen vernietigd.
 • Als je gratis tickets reserveert, zorg dan dat je ze ook gebruikt. Door de beperkte capaciteit van ca. 200 personen betekent ieder ongebruikt ticket dat iemand anders er niet bij kan zijn.
  Vergeet je tickets niet en kom samen met je bubbel het terrein op.

Voorzorgsmaatregelen wegens corona

 • Probeer minstens een kwartier voor het beginuur aanwezig te zijn. Voorstellingen beginnen stipt.
 • Volg altijd het circulatieplan, de geldende maatregelen en de aanwijzingen van het personeel strikt op.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Mensen die ziek zijn, mogen niet deelnemen aan evenementen.
 • Mensen die in de zeven dagen voor het evenement symptomen vertoonden of ziek waren, mogen niet deelnemen aan evenementen.
 • Tickets voor de tribune hebben enkel een rijnummer, zo hoef je elkaar niet te kruisen op zoek naar je stoel. Tussen de bubbels wordt de afstand van 1,5m gerespecteerd. Sluit aan in de jou toegewezen rij en neem de volgende aangeduide stoel.
 • Tickets voor de lezingen en zomerbar zijn ongenummerd, het horecapersoneel wijst je een tafel aan.

Contact

T | 09 323 61 25
E | bijlokewonderland@gmail.com
W | www.bijlokewonderland.be