Stile Antico

Kaupo Kikkas

Stile Antico is een van 's werelds meest succesvolle en innovatieve vocale ensembles. De twaalf leden werken zonder dirigent en hebben het publiek op vier continenten verrukt met hun frisse, levendige en ontroerende uitvoeringen van renaissancepolyfonie. De bestseller opnames hebben onderscheidingen gekregen waaronder de Gramophone Award for Early Music, Diapason d'or de l'année, Edison Klassiek Award, en Preis der deutschen Schallplattenkritik. De groep ontving drie Grammynominaties en trad live op tijdens de 60e Grammy Awards in Madison Square Garden.

Stile Antico is gevestigd in Londen en heeft opgetreden op veel van 's werelds meest prestigieuze podia en festivals. De groep heeft een bijzonder nauwe band met Wigmore Hall en heeft opgetreden op de BBC Proms, Buckingham Palace, Amsterdam Concertgebouw, Palais des Beaux-Arts, Cité de la Musique, Luxembourg Philharmonie, Leipzig Gewandhaus en Madrid's Auditorio Nacional. Stile Antico wordt regelmatig uitgenodigd om op te treden op toonaangevende festivals in Europa: hoogtepunten zijn de Antwerpse, Brugse, Utrechtse en York Early Music Festivals, het Luzern Easter Festival en het Schleswig-Holstein Music Festival.

Sinds het Noord-Amerikaanse debuut in 2009 op het Boston Early Music Festival, is Stile Antico regelmatig op tournee in de VS en Canada. De groep treedt regelmatig op in Boston en New York en was te gast op het Ravinia Festival, in de National Cathedral en Library of Congress in Washington, in het Chan Centre in Vancouver en in concertreeksen in vijfentwintig Amerikaanse staten. Stile Antico heeft ook opgetreden in Mexico en Colombia, en bezocht in 2018 voor het eerst Oost-Azië, met optredens in Zuid-Korea, Macau en Hong Kong.

De uitvoeringen van Stile Antico worden vaak geprezen om hun directheid, expressieve betrokkenheid en hun gevoelige en fantasierijke reactie op tekst. Deze kwaliteiten komen voort uit de gezamenlijke werkstijl van de groep: de leden repeteren en treden op als kamermusici, waarbij ieder artistiek bijdraagt aan de muzikale resultaten. De groep staat ook bekend om zijn meeslepende programmering, waarin vaak thematische verbanden tussen werken worden gelegd om een nieuw licht te werpen op Renaissancemuziek. Naast het kernrepertoire heeft Stile Antico werken in première gebracht van Joanna Marsh, John McCabe, Nico Muhly, Giles Swayne en Huw Watkins. De groep werkt samen met onder andere Fretwork, het Folger Consort, Marino Formenti, Lemn Sissay, B'Rock, Rihab Azar en Sting.

Naast haar concert- en opnamewerk is Stile Antico gepassioneerd over het delen van haar repertoire en werkstijl met een zo breed mogelijk publiek. De groep leidt regelmatig cursussen aan de Dartington International Summer School, was resident bij Zenobia Música en wordt vaak uitgenodigd om samen te werken met ensembles op universiteiten, festivals en forums voor oude muziek. Tijdens de COVID-19 pandemie heeft Stile Antico zich toegelegd op digitale projecten, met de productie van een 'virtueel koor'-opname van Tallis' Spem in Alium en gefilmde concerten en lecture-recitals. De steun van de liefdadigheidsstichting Stile Antico heeft Stile Antico in staat gesteld om beurzen te geven aan getalenteerde jonge professionele zangers en ensembles, en om een jaarlijkse Youth Consort cursus te organiseren.

In 2023 staat Stile Antico stil bij het feit dat het 400 jaar geleden is dat William Byrd overleed, met de release van een veelgeprezen tweede album op Decca Classics, een optreden op de BBC Proms in Derry, drie bezoeken aan de VS en concerten en workshops in het hele Verenigd Koninkrijk, met steun van Arts Council England. Verdere engagementen omvatten concerten in Spanje, België, Nederland en Zwitserland.

website