Verrassing!
Een Gen Z’er, een millennial en een boomer gingen naar een concert. Zei de zeventiger: ‘Ik had graag de liedteksten gehad.’ Waarop de tiener: ‘Ik vond het net tof dat er niet te veel vooraf werd prijsgegeven.’
Het zou het begin van een verzonnen grap kunnen zijn. Maar het is het verslag van een echt experiment. Onze Gangmaker ‘jong’ Jolien Van De Sande wou weleens weten hoe anders verschillende generaties een Bijloke-concert beleven en nodigde een jongere en een gepensioneerde uit. De volledige interviews lees je hier. Maar één conclusie kunnen we alvast kwijt. Al krijgt de ene graag meer context, die de andere helemaal niet nodig heeft: beiden houden ze ervan verrast te worden. De zeventiger, met voorkennis over Hildegard von Bingen: ‘De muziek leek mij te exotisch, te warm en te speels voor een zuster die in een klooster woont. Erg mooi.’ De tiener, vol enthousiasme: ‘Het was leuk om mijn ogen te sluiten en de muziek op me af te laten komen.’
Onze trouwe bezoekers weten dat we verrassing en verwondering hoog in het vaandel dragen. Eén manier om dat te bereiken: getalenteerde artiesten vol vertrouwen carte blanche geven. Zoals: Gangmaker ‘publiek’ Elisabeth De Loore in ons Café, tekenaar Arthur Devisscher in ons Kabinet, het Desguin Kwartet op Erfgoeddag.
Of gewoon de grootste ster die dit seizoen op ons podium staat: Fazıl Say. Natuurlijk legt de pianist dan Mozart, Debussy en Ravel op de pupiter. Maar de muziek die hij zelf componeert en meebrengt, is verrassend anders.
Jazzgitarist Julian Lage weet dan weer te verbazen in een andere categorie: hij bracht maar liefst vier Blue Note-platen uit in vier jaar tijd. En Lucile Richardot doet monden van recensenten openvallen enkel en alleen met haar zalige zang: “De beste omschrijving die ik zelf gevonden heb van mijn stem, is ‘mezzo met lage alt-tonen’. Het is blijkbaar een soort vocaal niemandsland, een lacune in de stemtypologie, die voor pakweg sopranen veel preciezer omlijnd is.”
Het leven van Sjostakovitsj liep van de ene onmogelijke wending over in de andere onwaarschijnlijkheid. En het Ensemble intercontemporain maakte van het onverwachte zowat zijn handelsmerk.
Het mooie aan dat alles? Je kan het dit voorjaar allemaal live beleven in ons Muziekcentrum. Dus geef jezelf carte blanche, koop een kaartje en laat je verrassen. En misschien moet je weleens een compagnon van een andere generatie meenemen? Wordt zelfs dat nakaarten in ons Café nog een aangename verrassing.
Het Bijloke-team