Dirk Brossé

dirigent

Dirk Brossé werd geboren op 18 februari 1960 te Gent en groeide op in Heusden. Hij studeerde trompet, contrabas en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en daarna contrapunt en fuga aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Lessen in orkestdirectie kreeg hij van Lucas Vis en Anton Kersjes in Maastricht en bij Julius Kalmar in Wenen. Bij Volker Wangenheim aan de Musikhochschule van Keulen behaalde Brossé zijn einddiploma directie en in 1990 werd hij finalist in Iwaki’s International Masterclass in Hilversum. 

Brossé dirigeerde al verschillende orkesten van wereldniveau, waaronder het London Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, het Royal Philharmonic, het Vancouver Opera Orchestra, de Orchestre de l’Opéra de Lyon, het Hong Kong Chinese Orchestra, l’Orchestre de la Suisse Romande, Brussels Philharmonic en het Antwerp Symphony Orchestra. In 2008 maakte hij zijn debuut in de Royal Albert Hall (Londen) en in 2016 in Carnegie Hall (New York). 

Naast dirigent is Brossé een succesvol componist. Zijn oeuvre bestaat uit concerti, oratoria, liederen, symfonische werken en kamermuziek, maar evengoed uit muziek voor films, televisie en theater. De bekendste soundtracks zijn ‘Koko Flanel’, ‘Licht’, ‘de Kavijaks’, ‘Daens’, ‘Knetter’, ‘Singularity’ en ‘Visages d’Enfants’. Voor de muziek van de BBC/HBO-serie ‘Parade’s End’ werd Brossé genomineerd voor een Emmy Award. In 2023 kreeg hij een nominatie van de International Film Music Critics Association voor de muziek van de natuurfilm ‘Onze Natuur’. Naast het zelf creëren van filmmuziek dirigeert Brossé deze ook. Hij werd zo in 2009 door John Williams uitgekozen om Star Wars in Concert World Tour te dirigeren.

Momenteel is Dirk Brossé hoofddirigent van het Philadelphia Chamber Orchestra en directeur van de World Soundtrack Academy van Film Fest Gent. Daarnaast geeft hij les in compositie en directie aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. In 2013 werd Brossé door koning Filip van België adeldom verleend met de persoonlijke titel van ‘ridder’. Hij kreeg ook de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’ en ontving de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement.