Cuarteto Quiroga

ensemble

Geprezen door The New York Times voor zijn "exquise en interpretatief frisse optredens", heeft Cuarteto Quiroga zich gevestigd als een van de meest dynamische en unieke kwartetten van zijn generatie, met internationale bijval van zowel critici als publiek voor zijn onderscheidende persoonlijkheid en zijn gedurfde en originele benadering van het strijkkwartetrepertoire.

Als winnaars van de prestigieuze 2018 National Music Award van Spanje en prijswinnaars van verschillende grote internationale competities (Bordeaux, Paolo Borciani, Genève, Beijing, Fnapec-Parijs, Palau Barcelona), werd Cuarteto Quiroga in 2013 de eerste artiesten in residentie van het Koninklijk Paleis van Madrid, waardoor ze optredens konden geven op een unieke set van versierde Stradivari instrumenten.

Het kwartet treedt op in onder andere de Pierre Boulez Saal, Konzerthaus en Philharmonie in Berlijn, Wigmore Hall Londen, The Frick Collection en Lincoln Center in New York, DaCamera in Los Angeles, National Gallery of Art in Washington DC, Concertgebouw Amsterdam, Konserthuset Stockholm, Auditorio Nacional in Madrid, Stadtcasino Basel, Mozarteum Salzburg, Laieszhalle Hamburg, Lierderhalle Stuttgart, Barcelona's Palau de la Música, DeDoelen Rotterdam, Gonfallone di Roma, La Pergola Firenze, Les Invalides in Parijs, Martinu Hall in Praag en op festivals als Heidelberger Frühling, Schwetzinger Festspiele en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

Vaste podiumpartners zijn Martha Argerich, Jörg Widmann, Veronika Hagen, Javier Perianes, Clemens Hagen, Valentin Erben, Richard Lester, David Kadouch, Jonathan Brown, Cappella Amsterdam en de strijkkwartetten Doric, Meta4 en Ardeo.

Als gepassioneerde voorstanders van hedendaags repertoire werkt het kwartet regelmatig samen met levende componisten en is toegewijd aan het presenteren en opnemen van nieuwe werken om een constante dialoog tussen traditie en nieuwe muziek tot stand te brengen. Ze hebben werken in première gebracht van prominente componisten als Peter Eötvös, Cristóbal Halffter, Jose María Sánchez-Verdú, Antón García-Abril, Jesús Villa-Rojo, Nicolas Bolens, Marisa Manchado, Narine Khachatryan en Cecilia Díaz. Ze hebben de complete werken van György Kurtág uitgevoerd en in toekomstige seizoenen zullen ze werken van Jörg Widmann, Jonathan Dove en Jose Luis Turina in première brengen.

Sinds 2012 is Cuarteto Quiroga begonnen aan een ambitieuze reis om een geïnspireerde en unieke platencatalogus op te bouwen met het onafhankelijke Nederlandse label Cobra Records. Hun laatste cd "Und Es Ward Licht", opgenomen met de wereldberoemde violiste Veroinka Hagem, beschrijft aan de hand van werken in C-groot van Haydn en Mozart de geboorte van kamermuziek als de ware muzikale metafoor van de Verlichting. Hun vorige geprezen cd, Heritage, biedt een welsprekende bloemlezing van de strijkkwartetmuziek in Madrid in de tijd van Goya. Dit "noodzakelijke album" (Scherzo), dat in 2019 wordt uitgebracht, wordt uitgevoerd op darmsnaren en bevat twee wereldpremières van Boccherini en Brunetti. Hun debuutalbum, Haydn en Webern met Sollima, won de CD of the Year 2012 Award van de Independent Producers Union. Eerdere veelgeprezen opnames voor Cobra omvatten albums van de oude muziek van Schönberg, Webern en Alban Berg; van Brahms' Opus 51 kwartetten; en van Bartók, Ginastera & Halffter. In 2016 brachten ze een opname uit met Javier Perianes voor Harmonia Mundi met pianokwintet rariteiten van Granados en Turina.

Cuarteto Quiroga werd opgericht in 2003 en ontleent zijn naam aan de Galicische violist Manuel Quiroga, een van de meest opmerkelijke strijkers in de Spaanse muziekgeschiedenis. Ze studeerden bij Rainer Schmidt aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid, bij Walter Levin aan de Musikakademie in Basel en bij Hatto Beyerle aan de European Chamber Music Academy. Andere belangrijke artistieke invloeden zijn György Kurtág, András Keller, Ferenc Rados, Johannes Meissl & Eberhard Feltz. Ze zijn zeer toegewijd aan kamermuziekonderwijs en bekleden professoraten aan het Conservatorio Superior de Música in Zaragoza, de Mozarteum Universiteit in Salzburg, Musikene in San Sebastián en aan het Real Conservatorio Superior de Música in Madrid. Ze worden regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan universiteiten en conservatoria in heel Europa, de VS en Latijns-Amerika.

De violist van het kwartet, Cibrán Sierra, bespeelt de Nicola Amati-viool "Arnold Rosé" uit 1682, die in bruikleen is gegeven door de erven Paola Modiano.