Concerto Italiano

ensemble

Concerto Italiano werd opgericht in 1984 door klavecinist en muzikaal leider van het ensemble, Rinaldo Alessandrini. De geschiedenis van het ensemble komt overeen met de hernieuwde interesse in de renaissancemuziek in Italië. Aan de hand van de muziek van Monteverdi, J.S. Bach en Vivaldi legt het een volkomen nieuwe esthetiek en retoriek van de periode aan de dag. Het ensemble brengt ook minder bekend repertoire van componisten als Alessandro Scarlatti, Alessandro Melani en Antonio Bononcini. 

Het ensemble stond reeds op het podium in verschillende steden over heel de wereld zoals Utrecht (Oude Muziek Festival), Antwerpen (De Singel, Festival van Vlaanderen), Londen (Wigmore Hall), Barcelona (Palau de la Musica), Hong Kong (Hong Kong Arts Festival) en New York (Carnegie Hall). 

Het Concerto Italiano besteedt veel aandacht aan Claudio Monteverdi. Zo presenteerde het tussen 2009 en 2016 de drie opera’s van Monteverdi in het Teatro alla Scala (Milaan) en de in de Opéra Garnier (Parijs). Daarnaast vierden ze de 450e verjaardag van Monteverdi met een wereldtournee waarop ze de ‘Vespers’ (1610), ‘L’Orfeo’ (1607) en ‘L’incoronazione di Poppea’ (1642/43) uitvoerden. In het kader van Concerto Italiano’s  veertigste verjaardag gaat het ensemble in 2024 op een internationale tournee met Vivaldi’s ‘L’estro armonico’ (1711). 

Het ensemble neemt albums op voor het platenlabel Naïve. Zijn discografie bestaat uit ettelijke cd’s met muziek van Monteverdi, sacrale muziek van Alessandro Scarlatti, J.S. Bachs Brandenburgse Concerto’s (door het BBC Music Magazine bestempeld als ‘de beste versie die ooit is opgenomen’) en een meer recente toevoeging betreft Vivaldi’s ‘L’estro armonico’. 

Een uitgebreide verzameling aan prijzen getuigt van de uitstekende uitvoeringskwaliteit van het ensemble. Het won zo vijf Gramophone Awards, tien Diapasons d’Or en twee Diapasons d’Or de l’année, twee Deutscher Schallplattenpreis, twaalf Dix de Rèpertoires en negen keer de Choc de la Musique. In 2003 ontvingen ze daarbij ook nog de Premio Abbiati.