Psallentes

Psallentes (°2000) legt zich toe op gregoriaans en aanverwante meerstemmigheid. In de afgelopen 22 jaar hebben ze tweehonderd projecten gerealiseerd. De aandacht voor de oudste vocale muziek is uniek. Onder meer door het onderzoekswerk van artistiek leider Hendrik Vanden Abeele — die op het thema in 2014 promoveerde aan de Universiteit Leiden — staat onontgonnen repertoire centraal, genomen uit laatmiddeleeuwse manuscripten.

Ze begonnen als mannenensemble, aantredend in de context van projecten van Capilla Flamenca (wijlen Dirk Snellings). Vanuit ons exploreren van vrouwelijke thema’s (muziek uit begijnhoven, liederen van Hadewijch, muziek van Hildegard von Bingen…) ontwikkelde Psallentes zich tot vrouwenensemble. Dertig albums werden op de markt gebracht, bij labels als Ricercar, Accent en Le Bricoleur.

Ze concerteerden doorheen Europa en in Noord-Amerika.

Psallentes werd in 2018 door Klara genomineerd als Ensemble van het Jaar. In 2019 was Hendrik Vanden Abeele Artist in residence op het ‘Muziekkasteel Landcommanderij Alden Biesen’. In die context realiseerden we met Psallentes de op gezinnen gerichte muzikaal-filmische wandeling ‘Punica granatum’, in de Engelse tuin van de commanderij.

Psallentes is een illustratie van de kracht van muziek van voor 1600. Daarover verscheen het boek ‘De Stilte van de Muziek voor Bach’, van Liesbet Vereertbrugghen, Nicole Van Opstal en Hendrik Vanden Abeele (Borgerhoff & Lamberigts met Klara, 2020), waarin opnames van Psallentes prominent aanwezig zijn.

Psallentes wordt structureel ondersteund door de Vlaamse overheid.