Kristiina Poska

Kaupo Kikkas

De bekroonde dirigent Kristiina Poska is een veelgevraagd dirigent op de internationale muziekscène. Ze is sinds seizoen 2019/20 chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en sinds 2021/22 gastdirigent van het Lets Nationaal Symfonieorkest. Poska studeerde koordirectie aan de Estse Academie voor Muziek en Theater in Tallinn en orkestdirectie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Poska was finaliste bij de gerenommeerde Donatella Flick LSO Competition in 2010 en bij de Malko Competition in mei 2012 waar ze ook de publieksprijs won. Vervolgens won ze de prestigieuze Duitse dirigentenprijs in april 2013. 

Tot de hoogtepunten van dit seizoen behoren verschillende debuten - het Oregon Symphony en het Minnesota Orchestra in de Verenigde Staten, het London Philharmonic Orchestra en het Royal Scottish National Orchestra in het Verenigd Koninkrijk, en het Rotterdam Philharmonic, het Orquesta Nacionales de España, het Frankfurt Museumsorchester en het NHK Symphony Orchestra in Tokio. Tijdens het concertseizoen keert ze terug naar het WDR Sinfonieorchester Köln, het Orchestre National de France, het Hallé Orchestra en het Stavanger Symphony Orchestra. Poska toert tijdens het seizoen verschillende keren met Symfonieorkest Vlaanderen door het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Frankrijk.

Hoogtepunten uit het verleden zijn debuten met het BBC Philharmonic en het BBC Scottish Symphony, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orchestre National de Lille, het Aalborg Symfoniorkester, en de terugkeer naar het Oslo Philharmonic, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm en het MDR Sinfonieorchester. Daarnaast heeft Poska gewerkt met orkesten als het hr-Sinfonieorchester, het Radio-Symphonieorchester Wien, het Münchner Philharmoniker, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, het Tonkünstler Orchester Niederösterreich, het Mozarteum Orchestra Salzburg, Camerata Salzburg, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Stuttgarter Philharmoniker, het Orchestre de Chambre de Lausanne en het Tonhalle-Orchester Zürich om er maar een paar te noemen.

Poska is ook actief in het operarepertoire en keert dit seizoen terug naar de Staatsoper Berlin om een productie van Mozarts "Die zauberflöte" te dirigeren. Recente operaproducties zijn "Cosi fan tutte" in het Koninklijk Deens Theater, Puccini's "La Bohème" van Robert Carsen bij  Opera Ballet Vlaanderen, "Carmen" bij de Staatsoper Stuttgart en "Die Entführung aus dem Serail" bij de Sächsische Staatsoper Dresden (Semperoper). Ze werkte daarnaast bij onder andere Komische Oper Berlin, Royal Swedish Opera, Norwegian Opera, Semperoper Dresden, English National Opera, Finnish National Opera, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Staatsoper Stuttgart en Volksoper Wenen. 

Poska's eerdere rollen waren onder andere chef-dirigent van de Cappella Academica van 2006 tot 2011, en kapelmeester bij de Komische Oper Berlin van 2012 tot 2016, en muziekdirecteur voor Theater Basel voor het seizoen 2019/20. Poska's laatste opname van Beethovens Symfonieën Nr. 1 & 7, uitgebracht op Fuga Libera/Outhere, is het resultaat van haar succesvolle samenwerking met het Symfonieorkest Vlaanderen.

  • Alles of niets

    Ivan Karizna & Symfonieorkest Vlaanderen
    za 8 jun 20:00 - 21:40
    Concertzaal