Didier François Trio

Verwacht je aan een unieke mix van jazz en oude muziek, gepresenteerd door het Didier François Trio, met Didier François (nyckelharpa), Michel Bisceglia (piano) en Markku Ounaskari (drums). Dit trio zal een selectie van composities ten gehore brengen die de grenzen tussen verschillende muziekstijlen doen vervagen en het publiek meenemen op een reis door de eeuwen heen.

Het wordt een boeiend en veelzijdig concert, waarbij oude muziek melodieën worden gebracht in een jazzcontext met veel ruimte voor improvisatie. Bekende werken van componisten zoals Guillaume de Machaut, Josquin des Prez, John Dowland en Francesco Landini zullen worden vertolkt, samen met enkele stijloverschrijdende stukken, waardoor een unieke en dynamische sfeer ontstaat.

Dit concert biedt een unieke kans om oude muziek te ervaren op een vernieuwende en verrassende manier, waarbij de grenzen tussen genres worden overschreden en nieuwe artistieke paden worden verkend

Programma

Guillaume de Machaut
Douce Dame jolie
Je suis Toujours
Plus dur que un dyamant  

Philippe De Monte
La Grand Amour

John Dowland
Lady Laton's Almain
Lacrimae antiquae

Libre vermell de Monteserrat
Stella splende

Francesco Landini
Ecco la primavera 

Jacob Obrecht
Hélas mon bien

Gilles Binchois
De Plus En Plus Se Renouvelle

Giacomo Puccini 
Fantaisie nr 15 Metru

Giovanni Battista Pergolesi
Que ne suis-je la fougere 

Bio's

Didier François

De Belgische violist en Nyckelharpaspeler Didier François houdt van ontmoetingen. In zijn discografie vindt men o.a. Renaud Garcia-Fons (contrabas), de Zweedse zangeres Ulrika Boden, Lévon Minassian (doudoukspeler van Peter Gabriel) en de draailierspeler Gilles Chabenat met wie hij een dubbel-cd opnam samen met de Franse zanger Gabriel Yacoub. Met de Italiaanse nyckelharpaspeler Marco Ambrosini nam hij de 44 vioolduo’s van Bartòk op (in herwerking voor nyckelharpa). Met zangstemmen zoals die van Neeka, Tom Theuns en Patrick Riguelle vertolkte Didier op geheel eigen wijze teksten van Wannes Van De Velde. Trilok Gurtu was te gast op de CD “Wispered Wishes” die hij maakte met jazzpianist Michel Bisceglia.

Bovendien kruiste Didiers pad dat van Stéphane Grappelli en was hij ook solist bij de livevertoning van “Lord of the Rings”, gecomponeerd door de Amerikaanse filmcomponist Howard Shore. Met de Franse filmcomponist Armand Amar (door een César bekroond voor de muziek van “Le Concert”, film van Radu Mihaileanu) werkte hij samen aan de film- en balletmuziek voor regisseurs als Costa-Gavras (voor de films “Amen” en “Le Couperet”), Yann Arthus- Bertrand (voor de documentaire “La terre vue du ciel”). Met Trevor Morris componeerde hij de pilot van de Amerikaanse televisieserie Vikings.Sinds 2015 werkt Didier ook samen met filmcomponist Michel Bisceglia (bekroond voor de film “Marina” van Stijn Coninx) in de serie Jan de Lichte. Didier was gedurende tien jaar mee verantwoordelijk voor de muzikale leiding binnen het Brussels theaterensemble Leporello. 

Didier François is de laatste jaren bijzonder geboeid door oude muziek. Hij speelde samen met de bekende luitist Rolf Lislevand, de Gambisten Romina Lischka en Thomas Baeté, Ook het ensemble Utopia en het internationale collectief Ratas Del Viejo Mundo zijn frequente speelgenoten. Samen met zijn compagnon de route Philippe Malfeyt ging hij passioneel renaissance- en barokmuziek associëren met jazzelementen. Dat originele pad bewandelt hij nu verder met Michel Bisceglia, waarmee hij zowel in duo als in kwartet het oude muziekrepertoire in een jazzy jasje steekt. Een repertoire, doordrongen met tal van eclectische invloeden dus! 

Dankzij de speeltechniek van de Belgische violist Arthur Grumiaux, kon Didier François een techniek op punt zetten voor de nyckelharpa, gebaseerd op ontspanning en vloeiende bewegingen. Deze vernieuwende manier van spelen laat meer bewegingsvrijheid toe, waardoor de muzikant de kwaliteit van zijn klanken kan verdiepen. Bovendien vergroot deze innovatie de mogelijkheden om hedendaagse interpretaties te componeren die het repertoire van nyckelharpa (tot nog toe vooral gekend door de Zweedse volksmuziek) kunnen verbreden. Vandaag kan men in het werk van Didier dankzij de helderheid van de klank, vermengd met de resonantie van de sympathiesnaren, een uitzonderlijke rijkheid van de toetsen beluisteren in Bach, Ysaïe en Satie, maar ook in vele van zijn eigen composities, vaak gebaseerd op thema’s uit het traditionele patrimonium. 

Verder geeft Didier François ook les aan het Mechelse conservatorium en in Duitsland en Italië. 

Michelino Bisceglia

Michelino Bisceglia werd geboren in een familie van Italiaanse origine, en begon al op zesjarige leeftijd met bespelen van het klavier. Zijn opleiding klassieke piano startte wel pas op twaalfjarige leeftijd. Enkele jaren laten schakelde hij over naar moderne piano en hij begon een intens dagelijks oefenregime om muzikant te worden.

In het begin van zijn ontwikkeling werd hij het meest beïnvloed door Bill Evans, Lennie Tristano en Keith Jarrett. Intussen had hij ook toegang tot de muziek van Mozart, Rachmaninov en Stravinsky, wat sterk zijn instinct voor compositie en orkestratie inspireerde.  Na enkele jaren van intensieve zelfstudie begon hij te werken als pianist, componist en arrangeur.

Als producer werkte  Michelino mee aan meer dan 60 full album opnames. Hij componeerde en arrangeerde ongeveer 450 orkestraties voor symfonische orkesten, big bands, koren, en strijk kwartetten.  Hij werd in België twee keer genomineerd voor een ZAMU MUSIC AWARD (beste muzikant), in 1997 en 1999.  In 2004 richtte hij zelfs zijn eigen symfonisch orkest op, PROVA SYMFONICA genaamd.

Daarenboven componeerde Michel Bisceglia de voorbije vier jaren ook nog de soundtrack voor een tiental langspeelfilms. Onder andere componeerde hij de soundtrack voor de succesvolle langspeelfilm ‘Marina’ van regisseur Stijn Coninx, die het levensverhaal vertelt van Rocco Granata.  Voor deze film heeft Michel Bisceglia de “World Soundtrack Award 2014 public choice”  gewonnen. 

Als orkestrator, arrangeur en dirigent werkte Michelino ook samen met een aantal gerenommeerde internationale orkesten, zoals De Filharmonie, The Brussles Philharmonic, The Japan Synfonia Orchestra en Orquestra Nacional do Porto.

Eerder dit jaar werkte Michelino Bisceglia aan de opnames van zijn eerste concerto voor hobo en strijkorkest. Hiervoor werkte hij samen met Piet van Bockstal en The Brussels Chamber Orchestra. De CD release is gepland in dit najaar. 

Markku Ounaskari

Markku Ounaskari (1967) studeerde drums aan het Oulunkylä Pop en Jazz Conservatorium en vanaf 1987 aan de Jazzafdeling van de Sibelius Academie. In deze periode begon ook zijn professionele carrière toen hij toerde en opnam met twee legendarische Finse groepen, Piirpauke (Algazara in 1987 en Zerenade in 1989) en de Pekka Pohjola Group (Changing Waters in 1998).

Vanaf de jaren '90 maakte Ounaskari een aantal opnames en toerde hij door Europa, Azië en Amerika met pianist Jarmo Savolainen (John's Song in 1996, Another Story in 1997, Times Like These in 2002, Grand Style 2004 en Songs For Trio in 2006). Ounaskari heeft met alle grote Finse jazzfiguren gespeeld (journalist Petri Silas schreef ooit dat het makkelijker zou zijn om de Finse ensembles op te sommen waarmee Ounaskari niet heeft gespeeld).

Vanaf 1999 heeft Ounaskari steeds meer samengewerkt met internationale projecten en bands en is hij een van de internationaal bekendste Finse jazzmuzikanten geworden. Hiertoe behoren onder andere de Eric Vloeimans Band, Andre Fernandes Trio, Sinikka Langeland Ensemble, Fredrik Nordström & Niklas Winter Band, Filip Augustson Quintet, Willemark-Heinilä-Ounaskari- Jormin Band, Walter Beltrami Band, Fugara, Tomasz Stanko Quartet, Trygve Seim Quartet, Kristjan Randalu Trio, Rotterdam Metropole Orkest en vele anderen. Hij werkt regelmatig samen met artiesten als Fausto Beccalossi, Raoul Björkenheim, Arve Henriksen, Mathias Eick, Anders Jormin, Nils Petter Molvaer, Trygve Seim, Markus Stockhausen, Tore Brunborg, Mats Eilertsen en Lena Willemark. Hij heeft ook opgetreden met vele andere internationaal bekende musici, waaronder Ray Anderson, Furio di Castri, Lars Danielsson, Marc Ducret, Hein Van De Geyn, Tim Hagans, Ed Jones, Lee Konitz, Gnuyên Lê, Rick Margitza, Ron McClure, Judy Niemack, Lars Anders Tomter, Kenny Wheeler en het Vertavo String Quartet. De afgelopen 20 jaar heeft hij in meer dan 35 landen over de hele wereld opgetreden. Hij is al tientallen jaren een vaste artiest op de meeste Europese jazzfestivals.

In 2009 vormde Ounaskari Kuara met de Noorse trompettist Per Jørgessen en de Finse pianist Samuli Mikkonen. De eerste opname van de groep voor ECM Records, Kuara - Psalms and Folk Songs, werd bekroond met de Emma (Finse Grammy) Award voor de beste Finse jazzopname van het jaar 2010. Markku Ounaskari is een ECM Recording artiest. In 2014 ontving hij de “Yrjö Price”, de meest prestigieuze jazzprijs in Finland. Hij heeft meer dan 100 opnames gemaakt in Finland en daarbuiten waaronder 8 opnames voor ECM Records.

Momenteel treedt hij actief op over de hele wereld met verschillende groepen waaronder; Trygve Seim Quartet, Kristjan Randalu Trio, Sinikka Langeland Ensemble, Henriksen/Seim/Jormin/Ounaskari Quartet etc.