Muziekcentrum De Bijloke en het STAM behoren sinds juni 2020 tot het selecte netwerk van unieke Vlaamse erfgoedlocaties die het label van ‘Flanders Heritage Venue’ mogen dragen. Met dit label promoot Toerisme Vlaanderen wereldwijd de MICE-sector (Meeting, Incentives, Conventions & Exhibitions) in onze steden. 

Internationale MICE-organisatoren kunnen terecht op www.bijlokeheritagevenue.be (ENG) voor meer info over de Bijlokesite als MICE-locatie.

Muziekcentrum De Bijloke huist in een van de best bewaarde middeleeuwse ziekenhuizen van Europa en is het oudste gebouw ter wereld dat permanent dienstdoet als concertzaal of evenementenlocatie. Het STAM omvat de bijbehorende historische abdijgebouwen.

Ondertussen ondergingen die gebouwen architecturaal hoogstaande transformaties en zijn ze behalve een state-of-the-art concertzaal met topakoestiek en een museum ook unieke congres- en eventlocaties. Meer dan zeven eeuwen ontwikkeling in zorg en geneeskunde gaven de site een bijzonder karakter en uitstraling. 

Onder het motto ‘nurturing creativity & innovation’ positioneren het stadsmuseum STAM en Muziekcentrum De Bijloke zich gezamenlijk als meeting- en congreslocatie in de MICE-markt (Meeting, Incentives, Conventions & Exhibitions).

Door die strategische positionering legt de Bijlokesite een inhoudelijke link met de belangrijke Gentse economische speerpuntsectoren biotech, geneeskunde, gezondheidszorg en cultuur. Dit strookt ook mooi met een congresfunctie: het verzorgen van deelnemers, de batterijen opladen, het laten rijpen van ideeën en de zoektocht naar inspiratie en creativiteit. Het past ook meteen bij het innovatieve karakter door de eeuwen heen.

Verschillende kleine en grote historische ruimtes, zalen en foyers verspreid over het Muziekcentrum De Bijloke en het STAM laten evenementen en congressen toe met meer dan 1000 personen. Voor congresorganisatoren zijn het culturele aanbod van het museum en het Muziekcentrum uitzonderlijke extra troeven.