Musica Gloria

Musica Gloria is een jong, sprankelend vocaal en instrumentaal barokensemble, geleid door Beniamino Paganini (traverso, barokklavieren, maestro al cembalo en musicoloog) en Nele Vertommen (barokhobo, blokfluit en artistiek onderzoek). Musica Gloria wil oude muziek op een affectvolle, levendige, kleurrijke en historisch geïnformeerde manier, op (kopieën van) historische instrumenten bij luisteraars brengen. Het repertoire van Musica Gloria gaat van vroeg- tot laatbarok en van de meest bekende tot ten onrechte onbekende werken. Boeiende, evenwichtige en gefundeerde programma’s brengen, is een must voor het ensemble. Afhankelijk van het programma en het project bestaat het Musica Gloria uit 2 tot een 40-tal jonge, enthousiaste solisten. Musica Gloria kiest bewust voor een respectvolle, verantwoordelijke aanpak naar de muziek, musici, betrokennen en omgeving toe.

Musica Gloria trekt een enthousiast publiek aan en speelt geregeld voor volle zalen op nationale en internationale podia zoals AMUZ (BE), BachFest Leipzig (DE), BOZAR (BE), 30CC (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Internationale Telemann-Gesellschaft Magdeburg (DE), Klara (BE), Les Festivals de Wallonie (BE), MA Festival (BE), Mubafa (BE), Musica Antica (NL), Svatováclavsky Hudební Festival (CZ), Trigonale Festival (AT) en Viaggio in Italia (IT). Van stilzitten is bij het ensemble geen sprake met als resultaat een dertigtal concerten per jaar en vele opnames die op o.a. YouTube en Spotify te beluisteren zijn. Naast video-opnames, zijn er intussen 4 cd’s uitgekomen: Corelli & Händel: Encounters in Rome (2023), The Bachs & The Flute (2022), Fasch’s Oboe (2022) en een cd met een selectie van onze YouTube-publicaties (2021). Deze opnames worden wereldwijd beluisterd en werden al positief onthaald door tal van radiostations, tv-zenders en recensenten (o.a. 5 Diapasons, 10/10 in Luister, Disque du jour bij Radio France).

Musica Gloria kon en kan rekenen op steun van enthousiaste vrijwilligers, (duurzame) sponsors, crowdfunders, fans en van de Vlaamse overheid, steden Brugge, Knokke en Leuven, en Tax Shelter. Het ensemble is heel dankbaar voor deze hulp en dankt alle betrokkenen van harte. Door het maken van bewuste keuzes dragen we als ensemble graag ons steentje bij aan een duurzame wereld.

Musica Gloria werd in 2006 opgericht te Brugge door de toen 12-jarige Beniamino. Het ensemble en koor bestond uit een 20-tal enthousiaste kinderen en jongeren. Ze veroverden de harten van jong en oud met sfeervolle barokke kerstconcerten, gebaseerd op oude kerstliederen. Na selectie voor de fringe concerten van het MAfestival in Brugge en het Oude Muziek Festival in Utrecht in 2014 evolueerde het verder tot een professioneel ensemble met een stevige basis dankzij verscheidene projecten met uiteenlopende bezettingen: van traverso met strijkers en basso continuo tot orkestrale bezetting en van zang met ensemble tot duoconcerten. In 2020 zorgden o.a. de publicatie van enkele opnames – zowel in eigen beheer als bij Klara en AMUZ – voor een stroomversnelling.

website