Alina Pogostkina

Nikolaj Lund

Alina Pogostkina, winnares van het Sibelius Concours 2005 in Helsinki, wordt geprezen om haar "diep ontroerende" optredens (Hamburger Abendblatt), treedt op bij 's werelds meest gerenommeerde festivals en concertpodia en werkt samen met dirigenten als Sakari Oramo, Lionel Bringuier, Gustavo Dudamel, Jonathan Nott, Paavo Järvi, Michael Sanderling, Kristiina Poska, Juraj Valčuha, David Afkham, Robin Ticciati, Thomas Hengelbrock en John Storgårds.

Hoogtepunten van haar seizoen 2022/23 waren optredens met het Konzerthausorchester Berlin, het BBC Philharmonic Orchestra, evenals de terugkeer naar het NDR Elbphiharmonieorchester en MDR Sinfonieorchester en de voortzetting van haar artistieke samenwerking met het Camerata RCO, met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Alina Pogostkina heeft langdurige artistieke relaties met orkesten als het Finnish Radio Symphony Orchestra, het Philharmonia Orchestra, het Orchestre Philharmonique de Radio France, de NHK en Yomiuri Nippon Symfonieorkesten, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het SWR Symphonieorchester, het Mahler Chamber Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het San Francisco Symphony, het Orchestre National de France en het St. Petersburg Philharmonic Orchestra. Recente hoogtepunten zijn debuten met het Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia en Mikko Franck, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin en Osmo Vänskä en het Budapest Festival Orchestra met Marin Alsop.

Haar liefde voor kamermuziek bracht Alina Pogostkina ertoe een strijktrio te vormen met altviolist Nimrod Guez en cellist Danjulo Ishizaka en de groep heeft de afgelopen seizoenen succesvolle tournees door Duitsland gemaakt. Andere gewaardeerde artistieke partners zijn Pekka Kuusisto, Joshua Bell, Jörg Widmann, Maximilan Hornung, Dorothee Oberlinger en I Sonatori de la Gioiosa Marca. Verder is ze regelmatig te gast op festivals als Schleswig-Holstein, Salzburger Festspiele, Edinburgh International Festival, Grafenegg Festival, Istanbul Music Festival, Rheingau Musik Festival, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Aix-en-Provence Easter Festival en Vinterfest. 

Alina Pogostkina toont een indrukwekkende veelzijdigheid in divers en breed repertoire van barok en klassiek - vaak gespeeld op darmsnaren - tot moderne meesterwerken. In 2018, naar aanleiding van haar wens om het spirituele aspect van muziek verder te verkennen, creëerde ze 'Mindful Music Making', een speciaal samengesteld programma met als doel empowerment, mindfulness en diepere verkenning van individuele creativiteit relevant te maken voor de klassieke musicus van de 21e eeuw.  

De in St. Petersburg geboren Alina Pogostkina groeide op in Duitsland en kreeg vioolles van haar vader Alexander Pogostkin. Later studeerde ze bij Antje Weithaas aan de Berlijnse Hochschule für Musik 'Hanns Eisler' en barokviool bij Reinhard Goebel. Ze speelt op een Camillo Camilli-viool uit 1752.

website