Trailer

Het Programma

Ooit was het orgel het meest moderne, indrukwekkende en luidruchtigste instrument ter wereld. Nu is het een buitenbeentje in het reguliere concertprogramma. Hoog tijd om het orgel uit zijn isolement te halen. We zetten het drie avonden lang in de kijker met muziek die buiten de lijntjes kleurt van het traditionele orgelrecital. In een internationaal programma presenteren een handvol meester- organisten u orgelmuziek van de vroege middeleeuwen tot gisteren:

Download hier het programmaboekje van de volledige driedaagse.

Het Orgel

Het wordt een fascinerende ontdekkingstocht op zevenmijlslaarzen in de prachtvolle Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk, waar we u uitnodigen onder het imposante Van Peteghemorgel. Vier generaties lang heeft de Gentse familie Van Peteghem orgels gebouwd. Slechts enkele van deze door Mozart geprezen instrumenten bleven intact, waaronder het orgel van deze barokke architectuurparel.

De Organisten

Op vrijdagavond jaagt de hedendaagse componist-organist Wolfgang Mitterer een bombardement van klanken uit de pijpen met zijn spectaculaire Grand Jeu 2. Het actuele orgelcollectief 64-feet contrasteert met introverte en etherische muziek van Giacinto Scelsi en cerebrale mystiek van Arvo Pärt. Tussendoor laat Servir Antico, het oudemuziekensemble van de avontuurlijke organiste Catalina Vicens, horen dat er op de veertiende-eeuwse muziekkronkels uit het Trecento geen spatje roest zit.

Op zaterdag rollen we de rode loper uit voor Iveta Apkalna, de virtuoze titularis van het concertorgel van de Hamburgse Elbphilharmonie. In een prikkelend programma zet ze de hersenknersende fuga’s van Johann Sebastian Bach af tegen de bezwerende minimal music van Philip Glass.

En ook op zondag slaan we de brug tussen oud en nieuw. Ondersteund door beeld, vedels, zang en met een historische collectie pijporgeltjes in de bagage gaat Catalina Vicens op zoek naar middeleeuwse miniaturen van orgelspelende monsters en engelen. Op de tast naar welke hemelse harmonieën en duivelse hattricks er uit deze manuscripten zouden kunnen rollen, laat ze de muziek uitwaaieren van de vroegste polyfonie tot nu.

O.L.V.-Sint-Pieterskerk

Voor een uitzonderlijke gelegenheid gebruiken we een even uitzonderlijk decor: de Sint-Pieters- kerk. Deze kerk ligt op een boogscheut van de Bijloke aan het gelijknamige plein. Tegelijk is het één van de meest imposante gebouwen van de stad.

Op de magnifieke marmeren vloer onder de koepel, maken we plaats voor een 250-tal toeschouwers. Voor de zitplaatsen onder het orgel voorzien we strandstoelen en duo-zitzakken (!), zodat iedereen genieten van de klank en tegelijk comfortabel omhoog kan kijken naar het orgel.

De kerk beschikt over verwarming. Voor sanitair kunnen we terecht in de aanpalende St. Pietersabdij. Er is een deur in de kerk die uitkomt in de abdij.