Nevermind

Rita Cuggia

De liefde en passie voor het oude repertoire en alle soorten muziek brachten Anna Besson, Louis Creac'h, Robin Pharo en Jean Rondeau ertoe om in 2013 Nevermind op te richten. Samen hebben ze de missie om de werken waar ze van houden te delen met een breed en gevarieerd publiek, door het kwartetrepertoire (fluit, viool, viola da gamba en klavecimbel) van de zeventiende en achttiende eeuw te promoten en te overstijgen. De vele concerten van Nevermind hebben hun overtuiging alleen maar versterkt en de vriendschap die deze vier musici delen straalt uit door hun passie en oprechte liefde voor het spelen, zoals blijkt uit de opvallende medeplichtigheid van hun samenwerkingen.

In 2023/24 brengt Nevermind het werk van de 17e-eeuwse componiste Elizabeth Jacquet de la Guerre, nadat ze haar muziek in 2022 al met veel bijval had uitgevoerd. Een opmerkelijk seizoenshoogtepunt is het tienjarig bestaan van het ensemble, dat ze zullen vieren op het podium van de Philharmonie de Paris en zullen volgen met optredens in het  Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, de Deutsche Staatsoper Berlin, Het Concertgebouw Amsterdam en Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

In september 2021 verscheen het langverwachte derde album van Nevermind, opgenomen voor het label Alpha / Outhere, dat zich verdiept in de kwartetten van Carl Philipp Emanuel Bach. Het vorige album van de groep, 'Quatuors Parisiens', was gewijd aan het werk van Georg-Philipp Telemann en werd in 2017 uitgebracht door Alpha / Outhere na een residentie in de Abbaye aux Dames de Saintes. Neverminds eerste album met Alpha / Outhere, 'Conversations', werd uitgebracht in 2016 met als doel inzicht te geven in Franse kwartetten uit de eerste helft van de 18e eeuw, waarbij nadruk lag op bijna volledig onbekende stukken gecomponeerd door twee virtuoze violisten: Jean-Baptiste Quentin en Louis-Gabriel Guillemain. 

Nevermind heeft hun virtuositeit tentoongesteld op prestigieuze locaties in heel Europa, waaronder het Auditorium van het Louvre, het Wiener Konzerthaus, Wigmore Hall en Barbican in Londen, het Amsterdamse Muziekgebouw, de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus Dortmund, de Alte Oper Frankfurt, het Centra Nacional de Difusión Musical in Madrid, het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs, Concertgebouw Brugge en de Salle de Musique in la Chaux-de-Fonds. Hun internationale tournees brachten hen tot in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, IJsland en het Verre Oosten; opmerkelijke hoogtepunten zijn het Boston Early Music Festival, het Oberlin Conservatory in Ohio, Hong Kong City Hall, en een zeer succesvolle tournee door Australië in 2019 met bezoeken aan Melbourne, Sydney, Canberra, Adelaide, Newcastle en Brisbane. De zomer brengt hen telkens naar tal van festivals, met eerdere optredens op het Rheingau Musik Festival, het Festival Oude Muziek in Utrecht, het Schleswig-Holstein Musik Festival, het Prague Spring Festival, Festival Ravel, het festival van Saintes, Bel-Air Claviers Festival, en het Gstaad Menuhin festival in Zwitserland. 

Het kwartet dook in 2019 voor het eerst in de wereld van de hedendaagse muziek en lanceerde werken voor viool, fluit, viola da gamba en klavecimbel getiteld 'La Harpe de David', speciaal gecomponeerd voor Nevermind door Philippe Hersant. Het werk ging in première op het Internationaal Festival van Sacrale en Barokmuziek van Froville, het Festival van Saintes, het Festival van La Chaise-Dieu en het Sinfonia Festival in Périgord.

website