Steven Osborne

Ben Ealovega

Steven Osborne is een van de meest gewaardeerde musici van Groot-Brittannië met een immense muzikaliteit en uitzonderlijke verfijning van expressie in divers repertoire, of het nu Beethoven of Messiaen, Schubert of Ravel, Prokofiev of jazzimprovisaties betreft. Zijn talrijke onderscheidingen omvatten The Royal Philharmonic Society Instrumentalist van het Jaar, twee BBC Music Magazine Awards en twee Gramophone Awards. 

Zijn residenties in de Londense Wigmore Hall, de Antwerpse deSingel, het Bath International Music Festival, het Antwerp Symphony Orchestra, het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Royal Scottish National Orchestra getuigen van het respect dat hij afdwingt. Beschreven door The Observer als "altijd een speler in absolute dienst van de componist", hebben Steven Osborne's 32 opnames op Hyperion meerdere prijzen gewonnen. Zijn twee releases uit 2021, Prokofievs 'War Sonatas', en Franse werken voor pianoduo met Paul Lewis, stonden beide op de shortlist voor een Gramophone Award. 

Steven Osborne's recitals worden zonder uitzondering geprezen door het publiek en de critici, en zijn 22/23 programma's herhalen zijn recente opnamen repertoire van Beethoven en Rachmaninov afgewisseld met zijn eigen improvisaties en een andere van zijn zeer geliefde componisten, Schubert. Osborne heeft opgetreden op veel van 's werelds prestigieuze podia, waaronder het Wiener Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlijn Phillharmonie, Hamburg Elbphilharmonie, Suntory Hall Tokyo, Kennedy Center Washington en is een regelmatige gast in zowel Lincoln Center als Wigmore Hall. 

Concerto optredens brengen Steven Osborne naar grote orkesten over de hele wereld, waaronder recente bezoeken aan het Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Radio Symphonieorchester Wien, Oslo Philharmonic, Danish National Radio, London Symphony, Royal Stockholm Philharmonic, Yomiuri Nippon Symphony, Australian Chamber Orchestra, Seattle Symphony, Aspen Music Festival en Mostly Mozart Festival at Lincoln Center met repertoire variërend van Mozart, Beethoven, Brahms, Ravel, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Messiaen tot Tippett, Britten en Julian Anderson die zijn Pianoconcert van 2017 aan Steven opdroeg. In het seizoen 22/23 keert hij terug naar het London Philharmonic Orchestra voor het Tippett Pianoconcert met Ed Gardner en treedt hij op met het Stuttgart Philharmonic, BBC Philharmonic, Royal Scottish National Orchestra, Ulster Orchestra, Singapore Symphony, West Australian Symphony, Adelaide Symphony en het Orquestra Sinfonica do Estado de Sao Paulo. 

Als Hyperion-labelartiest sinds 1998 hebben zijn opnames vele prijzen gewonnen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, waaronder twee Gramophone Awards, drie Preis der Deutschen Schallplattenkritik Awards en een Choc in Classica Magazine, naast een reeks Editor's Choice in Gramophone en Recordings of the Year van The Daily Telegraph, The Guardian, The Times en The Sunday Times. Zijn opnames omvatten een breed repertoire, waaronder Beethoven, Schubert, Debussy, Ravel, Liszt, Stravinsky, Prokofiev, Rachmaninov, Medtner, Messiaen, Britten, Tippett, Crumb en Feldman. 

Steven Osborne won de eerste prijs op het prestigieuze Clara Haskil Concours (1991) en het Naumburg International Concours (1997). Hij werd geboren in Schotland en studeerde bij Richard Beauchamp aan de St. Mary's Music School in Edinburgh en Renna Kellaway aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Hij is gasthoogleraar aan de Royal Academy of Music en het Royal Conservatoire of Scotland, beschermheer van het Lammermuir Festival en werd in 2014 verkozen tot Fellow van de Royal Society of Edinburgh. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE) voor diensten aan de muziek in de Queen's New Year Honours van 2022.