Ontdek de artiesten van onze Jazz Club Night

Een kicking ass line-up in ons Kraakhuis, een broeierige undergroundsfeer in ons Café: op de Jazz Club Night zou je zweren dat De Bijloke niet in Gent maar in Londen of New York ligt. Ontdek de artiesten die geesten beroezen en benen doen dansen.

20:00 Yazz Ahmed: Hogepriesteres van de psychedelische jazz

De Brits-Bahreinse trompettiste Yazz Ahmed bezweert en betovert met mysterieuze melodieën en Midden-Oosterse ritmes. Met haar mix van psychedelische jazz en filmische electronica overtuigt ze muziekliefhebbers uit de meest diverse hoeken en genres, van jazz tot indie. 
Yazz gooit folk van Bahreinse parelduikers en traditionele trouwfeestgezangen complexloos in de blender met spirituele Arabische blue notes en futuristische electronica. Het leidde tot samenwerkingen met Radiohead en Lee Scratch Perry en ze werd instant gebombardeerd tot stem van de nieuwe generatie jazzartiesten door media van The Guardian tot Rolling Stone. 
The Wire kroonde ‘La saboteuse’ tot Jazz Album of the Year 2017, in De Bijloke put ze uit het bejubelde ‘Polyhymnia’ (2019), een persoonlijke ode aan uitzonderlijke vrouwen – van Rosa Parks over de Suffragettes tot Malala-Yousefzai. 
“Deze plaat is mijn muzikale antwoord op de verwezenlijkingen van die vrouwen. Ik vier ook de creativiteit van mijn medemuzikanten. Zo hoop ik anderen te inspireren om, in de woorden van Malala, ‘moedig te zijn, je innerlijke kracht aan te spreken en je volledige potentieel te omarmen’.”
Volgens The Jazz Mann is dat alvast gelukt: ‘Rijk, krachtig, kleurrijk, opwindend en vol fantasie. Ahmeds meest ambitieuze en succesvolle werk tot nu toe voelt als een onmiskenbaar statement.’ Kan niet anders, als ook het wonderkind van de Londense jazzscene Shabaka Hutchings (The Comet Is Coming, Sons of Kemet) zijn basklarinet bovenhaalde om dat statement mee in te kleuren. Een concert om nu al heel hard naar uit te kijken.

21:30 Next.Ape: The next big thing van meesterdrummer Antoine Pierre

Nu eens zweverig en jazzy, dan weer funky en dansbaar en het volgende moment overweldigend met een diepe hiphopbeat: het nieuwe cross-overproject van Antoine Pierre (TaxiWars) ademt net zo goed rock en jazz als triphop en groove. Met Next.Ape sloopt de Belgische wonderdrummer evenveel grenzen tussen genres als heilige huisjes van de muziek. Zangeres Veronika Harcsa verleidt en verovert, schopt tegen schenen, verrast en betovert. De ep met single ‘Undone’ (2019) bracht de band concerten in Boedapest, Luxemburg en Marokko. Dit najaar verschijnt hun langverwachte debuutalbum. In De Bijloke krijg je een unieke kans op een voorproefje en wij durven nu al beweren dat het naar meer zal smaken. Dat in concertrecensies meermaals de vergelijking met STUFF. valt, kan alleen maar betekenen dat je Next.Ape vooral live gezien moet hebben. Op onze Jazz Club Night natuurlijk.

23:00 The Fanck: Going out with a bang

Wie na die twee veelbelovende concerten pas echt zin 
heeft gekregen in een feestje, hoeft niet eens te verkassen. Passeer via ons Bijloke Café en je blijft gegarandeerd plakken. The Fanck verenigt met DJ Grazzhoppa, trompettist Bart Maris en pianist Peter Vandenberghe drie gevestigde waarden die niets meer te bewijzen hebben. Net daarom kan het geheel de som der delen alleen maar overstijgen, denken wij dan. Beats en scratches, hiphop en electronics, jazz met een punkspirit. Dat kan niet anders dan vonken geven!