Het Requiem van Mozart: een true crime verhaal

In 1791 zat Mozart aan zijn bureau te werken aan de muziek voor wat 'De Toverfluit' zou worden. Hij wordt onderbroken door een klop op de deur. Wanneer hij de deur opent, wordt hij opgewacht door een man die helemaal in het zwart gekleed is. Het gezicht van de man wordt bedekt door een masker. Hij vertelt de componist dat hij hier is om een stuk voor zijn meester te schrijven. Maar er is een voorwaarde: Mozart mag nooit vragen wie zijn meester is, en nooit proberen erachter te komen.

Mozart accepteert de opdracht - als hij hoort wat het honorarium is, trekt hij zich niets aan van de kleine lettertjes. Maar Mozart wist niet dat dit 'Requiem' het laatste zou zijn dat hij ooit schreef. Nog voor het einde van het jaar zou Mozart op 35-jarige leeftijd sterven. En het 'Requiem' - het werk dat aantoonbaar die dood veroorzaakte - zou onvoltooid blijven.

In de geniale podcast 'Case Notes' wordt het verhaal van Mozarts 'Requiem' op de spannendst mogelijke manier verteld. Beluister de aflevering hieronder.

Mozarts Requiem

Collegium Vocale Gent, Antwerp Symphony Orchestra & Philippe Herreweghe

vr 11 okt 20:00 - 21:15