Tanguy de Williencourt

Wouter Maekelberghe

De pers is algemeen enthousiast over "de opkomst van deze allround musicus" (Michel Le Naour, Concertclassic), "wiens pianistische autoriteit en rijke kleurenpalet" (Alain Cochard) hem bestempelen als "een van de toekomstige groten van de piano" (La Croix).

Tanguy de Williencourt treedt op in Frankrijk en daarbuiten: Philharmonie de Paris, Auditorium de Radio France, Théâtre des Champs-Elysées, Auditorium du Musée d'Orsay, Collège des Bernardins, Opéra de Lille, Auditorium de Bordeaux, Grand Théâtre de Provence, St Petersburg Philharmonic, Berlin Philharmonic, Salle Flagey in Brussel, Opera Bonn, Palazzetto Bru Zane, Sala Sao Paulo, en het Menuhin Festival in Gstaad, het Chopin Festival in Nohant, het Radio France Festival in Montpellier, het Pablo Casals Festival in Prades, La Chaise-Dieu, La Vézère, Les Solistes à Bagatelle, Les Chorégies d'Orange, Abbaye de Royaumont, La Folle Journée de Nantes (Ekaterinburg, Warschau en Tokyo), La Roque d'Anthéron en het Lille Piano Festival. Hij maakte een opmerkelijke verschijning op de Victoires de la Musique awards in 2017.

Zijn discografie omvat, voor Mirare, een album met solowerken en werken met orkest van César Franck (CHOC Classica), evenals twee complete werken van Beethovens Bagatellen en de Wagner/Liszt pianotranscripties, beide met lovende kritieken (***** Classica en Diapason). Tanguy de Williencourt neemt zijn vierde cd op met cellist Bruno Philippe voor Harmonia Mundi, een label waarmee hij ook een Berlioz-album heeft opgenomen met mezzosopraan Stéphanie d'Oustrac, evenals de cd Debussy: the late works, die in 2019 de BBC Music Magazine Award en de Gramophone Award won. De cd 'Proust: le concert retrouvé', opgenomen met violiste Théotime Langlois de Swarte, was een groot kritisch succes en won de Gramophone Editor's Choice in 2021. Tanguy nam ook deel aan het maken van een film gewijd aan Renée Fleming, geproduceerd in het Théâtre du Châtelet en wereldwijd uitgebracht op het IMAX-netwerk in 2022.

Na schitterende studies aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klassen piano (Roger Muraro), kamermuziek (Claire Désert), begeleiding (Jean-Frédéric Neuburger) en stemvoering, ontving hij steun van de stichtingen Blüthner, Banque Populaire, ADAMI (Klassieke Openbaring) en SPEDIDAM. In 2016 ontving hij de dubbele Prix du Jury et du Public van de Société des Arts de Genève, en het jaar daarop won hij de Paris Play-Direct Competition van de Philharmonie de Paris met het Orchestre de Chambre de Paris. Tegelijkertijd kreeg hij advies van Maria João Pires, Christoph Eschenbach, Stephen Kovacevich en Paul Badura-Skoda.

Tanguy de Williencourt doceert sinds 2021 piano aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris en is door Gustavo Dudamel aangesteld als dirigent bij de Opera van Parijs voor het seizoen 2022-2023.

In 2023-2024 geeft hij recitals in Frankrijk en daarbuiten, onder andere in het Palais du Pharo in Marseille, het Baden-Baden Festpielhaus en de Wigmore Hall met Bruno Philippe, en gaat hij op tournee met het Orchestre de Flandres voor Tsjaikovski's Concerto No. 1 met dirigent Martijn Dendievel. Hij is ook assistent-dirigent van Mark Wigglesworth bij de Opera van Parijs, voor Bellini's Beatrice di Tenda.

website