Björn Comhaire

Educatieve en participatieve projecten in 2023

Muziek van jongs af aan!

Samen zingen, musiceren en ontdekken! Met educatieve en participatieve projecten voor kinderen en jongeren inspireren en stimuleren we hun creativiteit: van initiërende workshops voor kleuters tot inspirerende ontdekkingstrajecten voor tieners.

Hieronder vind je een selectie van onze educatieve en participatieve projecten in 2023.

Barok à Gogo! (5e en 6e leerjaar)

Dit tweedaagse project liet kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar interactief en creatief kennismaken met de muziek van een centrale barokcomponist. Muziekcentrum De Bijloke werkte daarvoor samen met het barokensemble a nocte temporis en Reinoud Van Mechelen.

In Barok à Gogo ontmoetten leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een van de befaamdste tenorzangers van dit moment, Reinoud Van Mechelen. Reinoud toert de wereld rond met zijn barokensemble a nocte temporis. Samen kwamen ze naar Muziekcentrum De Bijloke voor een open repetitie en een ontmoeting met de klassen.

Tijdens voorbereidende workshops in de klas (op 23, 24, 25, 26 & 30 januari) ontdekten de leerlingen de universele taal van muziek. Hoe kunnen muzikanten met de kleinste beweging toch samenspelen en communiceren? De leerlingen doken in het repertoire en gingen aan de slag met lichaam en stem. Al musicerend en bewegend traden de kinderen in de voetsporen van J.S. Bach en toverden een van zijn composities om tot een eigen meesterwerk. 

Het eigenlijke werk hoorden ze op 31 januari live tijdens een open repetitie van a nocte temporis in de Concertzaal, lekker knus met kussens pal tussen het orkest. Na afloop verkenden de leerlingen in kleine groepjes het gebouw. In verschillende hoeken en zaaltjes zaten groepjes muzikanten klaar om hen te woord te staan. In de speeddates mochten de leerlingen honderduit vragen stellen.

Big Little Music Competition

Big Little Music Competition is de nieuwe kamermuziekwedstrijd van Muziekcentrum De Bijloke. Parels uit drie eeuwen kamermuziek en musiceren op het puntje van de stoel: dat waren de ingrediënten van deze eerste wedstrijdeditie. In het kader van het door Anneleen Lenaerts gecureerde kamermuziekfestival Big Little Music gaven we de kans aan jonge, veelbelovende kamermuziekensembles om zich te presenteren aan een enthousiast publiek.

Op zaterdag 4 februari 2023 speelden vier ensembles de finale in het Kraakhuis in Muziekcentrum De Bijloke. Vier ensembles presenteerden elk een programma van 30 minuten en lieten horen dat ze klaar zijn voor het podium van morgen. De jury stond onder leiding van Anneleen Lenaerts. Het winnende ensemble Aliis Trio kreeg als aanmoedigingsprijs een volwaardig concert in Muziekcentrum De Bijloke in seizoen 2023-2024, op zondag 9 juni 2024. Ook andere finalisten kregen een plek: Trio Malatya en Phasma Trio speelden afgelopen zomer op Bijloke Wonderland.

Teenage Lontano (OKAN)

34 anderstalige jongeren uit een Gentse school brachten op 12 mei 2023 de Belgische première van Marina Rosenfelds 'Teenage Lontano'.

‘Beste mevrouw, ik was blij om met jou te werken.’ ‘Ik had een beetje stress in het begin, maar na de show was ik heel blij. Die dag was fantastisch.’ De reacties van de deelnemende jongeren (én de pers) over ‘Teenage Lontano’ waren even hartverwarmend als de voorstelling zelf.

In het publiek: een mix van sympathisanten, buurtbewoners, familieleden en Bijlokebezoekers met een hart voor nieuwe muziek. Centraal: de performers van de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers van Tectura Groenkouter. Vooraf: een intensieve week repeteren met enthousiaste begeleiders, eerst nog wat verlegen leerlingen en natuurlijk componiste Marina Rosenfeld zelf. 

Met de steun van
 

Soundpainting Ensemble

Soundpainting is een gebarentaal van meer dan 1500 tekens die bedacht werd door de New Yorker Walter Thompson. Je kan soundpainting zien als een manier van dirigeren waarin je muzikanten van alle niveaus en soorten kan aansturen. Als ‘soundpainter’ schilder je als het ware met geluiden en kneed je de reacties van je spelers instant tot een unieke compositie. 

Tussen januari en mei werd er maandelijks gerepeteerd met het vaste Safety Last Soundpainting Ensemble, dat op zondag 28 mei een concert gaf op Coté Jardin. De stille film 'Safety Last' uit 1923 werd, onder de bezielende leiding van dirigent Johan Sabbe, live van een soundtrack voorzien.

Listen To This! (3e en 4e middelbaar)

Listen to This is een concertformule die jongeren van het secundair onderwijs op een toegankelijke manier in contact brengt met klassieke muziek. Het ensemble speelt een ingekorte versie van een regulier concert: nu eens ontdek je hedendaagse, dan weer oude muziek.

Het project tast naar de muzikale ziel en muziekkeuzes van de artiesten. Storyteller Naomi van der Horst vat hun persoonlijke verhaal in teksten. Met prangende vragen, interviews en verdieping in woord en muziek belichtte Naomi het thema van het concert. Zo wordt een brug geslaan naar de jongeren en worden ze uitgedaagd om écht te luisteren. Na afloop van het concert was er een meet & greet, waarbij alle mogelijke vragen op de muzikanten én verteller werden afgevuurd.

Zet je schouders onder onze educatieve projecten

Al deze activiteiten nemen een serieuze hap uit het budget van Muziekcentrum De Bijloke. Tegelijkertijd houden we ze zo goedkoop mogelijk voor de deelnemende scholen en zelfs gratis voor financieel kwetsbare groepen.

Elke bijkomende steun voor deze projecten is dan ook meer dan welkom. Warme dank aan onze vele trouwe abonnees, Vrienden, Bijloke-liefhebbers en sympathisanten die deze sociale en educatieve projecten met een gift een stevige financiële duw in de rug geven.


Steunen kan op projectrekening 'Fonds Vrienden van Muziekcentrum De Bijloke', beheerd door de Koning Boudewijnstichting, op rekening BE10 0000 0000 0404  BIC:BPOTBEB1 met vermelding ***623-3657-70036***. of via de online betaalmodule van de Koning-Boudewijnstichting.

Giften geven recht op een fiscaal attest. De giften vanaf € 40 per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijke gestorte bedrag (art. 145/3.3 WIB)