Katarina Livljanić

David Morganti

Katarina Livljanić is zangeres en musicologe. Ze is een internationale specialist in middeleeuwse muziek en de uitvoering van gregoriaans. Ze werd geboren aan de Adriatische kust van Kroatië en besloot al op zeer jonge leeftijd middeleeuwse muziek uit te voeren. Ze volgde een opleiding aan het conservatorium van Zagreb voordat ze naar Frankrijk verhuisde om zang en musicologie te studeren. Ze leidt het door haar opgerichte vocaal ensemble Dialogos, gespecialiseerd in middeleeuwse gezangen en liturgisch theater uit de Glagolitische traditie. Voor haar werk op dit gebied ontving ze in 2002 een onderscheiding voor culturele prestaties van de president van Kroatië en in 2016 ontving ze de titel Chevalier des Arts et des Lettres van de Franse regering.

Ze behaalde een doctoraat aan de Ecole Pratique des Hautes Etudes in Parijs. Als Maître de conférences in middeleeuwse muziek aan de Sorbonne-universiteit in Parijs leidde ze bijna twintig jaar lang een masterprogramma voor middeleeuwse muziekuitvoering. Sinds 2019 is ze docente zang aan de afdeling Middeleeuwen en Renaissance van de Schola Cantorum Basiliensis. Ze wordt regelmatig uitgenodigd als gastdocent of artiest in residentie aan Harvard University (gastdocent in 1997, artiest in residentie in 2003 en Blodgett Artist in Residence in 2011) en aan tal van universiteiten in Europa, de Verenigde Staten en Canada (Schola Cantorum Basiliensis, Fondazione Cini, Boston University, Yale...) als docent of inwonend artiest. Samen met Benjamin Bagby (Sequentia) kreeg ze in 2007 een Cornille Visiting Professorship aan Wellesley College (VS). Ze publiceert artikelen over middeleeuwse gezangen in gespecialiseerde tijdschriften over de hele wereld en is de auteur van een deel in de collectie Paléographie Musicale, opgericht door de monniken van Solesmes in 1889. In 2002 was ze artistiek adviseur bij het Festival Oude Muziek in Utrecht en in 2023 is ze co-curator van het festival. In 2012 was ze artist in residence bij het Laus Polyphoniae Festival in Antwerpen, België.

Als solist treedt ze op met hedendaags repertoire in samenwerking met de Kroatische pianist Danijel Detoni en het Franse ensemble Variances onder leiding van Thierry Pecou. Ze is ook actief als dichteres en publiceert in Kroatische literaire tijdschriften.