Vox Luminis

Malou Van den Heuvel

Vanaf de allereerste noten in 2004 eiste het oude-muziekensemble Vox Luminis de internationale aandacht op met zijn unieke geluid. Oprichter, artistiek leider en bas Lionel Meunier heeft het ensemble zo samengesteld dat elke stem zowel solo kan schitteren als kan samensmelten tot één lichtgevend klankweefsel.

Afhankelijk van het repertoire wordt deze kern van vocalisten geflankeerd door een uitgebreid continuo, solo-instrumenten of het volledige orkest. Dat repertoire bestaat voornamelijk uit Engelse, Italiaanse en Duitse muziek uit de 17e en vroege 18e eeuw, van virtuoze meesterwerken tot nog onaangeroerde juweeltjes die zowel tijdens zo'n 70 concerten per jaar als in opnames alle ruimte krijgen.

De missie van Vox Luminis is duidelijk: vocale muziek naar een breed publiek brengen, met uitmuntendheid als leidraad en toetssteen. Concerten, opnames, workshops met publiek over de hele wereld en een rigoureuze werkwijze zijn middelen om dit doel te bereiken.

De magie van Vox Luminis is de internationale muziekscène en pers niet ontgaan. In 2012 won het ensemble de Baroque Vocal Award en de prestigieuze Recording of the Year bij de Gramophone Classical Music Awards voor Schütz' Musikalische Exequien. Zeven jaar later volgde de Choral Award van hetzelfde vakblad voor de opname Buxtehude: Abendmusiken. Ondertussen vulde de prijzenkast zich met prijzen als 'Klara Ensemble of the Year 2018', een 2018 BBC Music Magazine Award in de categorie 'Choral' ', talrijke Diapasons d'Or, de 2020 Caecilia Prize en de Preis der Deutschen Schalplattenkritik, waarbij de laatste zelfs meerdere keren werd uitgereikt.

Vox Luminis is artist in residence in Concertgebouw Brugge en in de Abbaye Musicale de Malonne (Namen). In 2021 ging het een structurele en duurzame samenwerking aan met het prestigieuze Freiburger Barockorchester en het Freiburger BarockConsort voor meerdere projecten per jaar.
Het ensemble is ook een graag geziene gast in grote concertzalen en festivals wereldwijd, waaronder Bozar en Flagey in Brussel, De Singel Antwerpen, Auditorio Nacional en Teatro Real Madrid, L'Auditori en Palau de la Musica Barcelona, Salle Gaveau en Auditorium de Radio France in Parijs, Wigmore Hall Londen, Philharmonie Berlijn en Keulen, Laeiszhalle Hamburg, Lincoln Center New York, Jordan Hall Boston, Zaryadye Hall Moskou, Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, Festival de Saintes, Festival Oude Muziek Utrecht, Musikfest Bremen, Bachfest Leipzig, Klangvokal Dortmund, Aldeburgh Festival et Boston Early Music Festival, onder andere.

In het seizoen 2022-2023 debuteerde Vox Luminis in de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus Dortmund en de Salzburger Festspiele.

Vox Luminis geniet de gewaardeerde steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB) en Wallonie-Bruxelles International (WBI).

website