Ook dit seizoen slaan Muziekcentrum De Bijloke en Davidsfonds Academie de handen in elkaar voor een sterke inhoudelijke samenwerking in de vorm van twee muziekcursussen. In de eerste cursus, gespreid over vier jaar, geeft docent Yves Senden een breed overzicht van stijlperiodes, componisten en hun werk. De tweede cursus gaat dieper in op het leven en werk van Schubert.

De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van klassiek muziek of er nieuwsgiering naar is.

Inschrijven kan per seizoen, zodat later instappen of inschrijven volgens specifieke interesse perfect mogelijk is.

Wegens de verbouwingen van de concertzaal vinden de cursussen en bijhorende concerten uitzonderlijk op een andere locatie plaats. 


Cursus I, deel IV: Het gregoriaans als voedingsbodem voor muzikale evoluties.

Befaamde polyfonisten uit onze streken
Motetten, chansons, liederen en madrigalen

De Europese klassieke muziekgeschiedenis heeft een ongeziene evolutie doorgemaakt. Vooral het gregoriaans heeft daarin een grote rol gespeeld. De gezangen drukten hun stempel op genres als mis en mottet en dat vanaf de middeleeuwen tot diep in de renaissance. De meest exclusieve ontwikkeling in de Europese muziekgeschiedenis is evenwel de meerstemmigheid.

In dit vierde en laatste deel van de cyclus ‘Overzicht van de muziekgeschiedenis’ maakt u kennis met de vroege muziek, via werken van Leoninus en Perotinus, figuren als Tallis en Palestrina en de baanbrekende Vlaamse polyfonisten. Van de meest verheven madrigalen tot de ietwat pikante moresken, van treurzangen over drinkliederen tot ballades: Yves Senden rondt af in pure schoonheid.
 
Yves Senden
Prof. Yves Senden is licentiaat in de klassieke filologie en doctor in de kunsten. Hij behaalde eerste prijzen harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, orgel en kamermuziek, en een diploma Uitvoerend Musicus in Den Haag. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en is reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

Data :
Telkens op maandag van 14 tot 17 uur
30 sept 
7, 14, 21 okt
4, 18, 25 nov
2, 9 en 16 dec

Inbegrepen concerten:
- zondag 3 november 2019: Victoria's Requiem door El Grillo & Inge Bollaert om 15 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)
- zaterdag 14 maart 2020: Back to the roots door de Wiener Sängerknaben om 20 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)

Facultatief: concert op woensdag 4 maart 2020: Muzikale reis naar Karakorum door La Camera delle Lacrime om 20 uur in het Kraakhuis (De Bijloke, Gent)

Locatie :
Clemenspoort, zaal De Parel (Overwale 3, Gent).

Openbaar vervoer: op 250m van het St-Pietersstation. Er zijn 40 fietsenstallingen.
Auto: De Clemenspoort is vlot bereikbaar via de N60, R4, E40 of E17.
Parking: GPS-adres: Sint-Denijslaan 251; rij de oprit HELEMAAL ten einde. Volg de signalisatie 'parking Clemenspoort' (1.20 € per uur).


Cursus II: Franz Peter Schubert - Burgercomponist en meester van de melodie

Meer dan 600 liederen en 21 pianosonates
De typische Schubertmelodie
Werk en leven van de componist 

Een drinkebroer die op de kap van zijn vrienden leefde. Zo is Schubert gekend, maar dat is slechts een deel van de waarheid. In tegenstelling tot zijn voorgangers behoorde Schubert tot de middenklasse en was hij de eerste zelfstandige burgercomponist. Omdat hij geen virtuoos was, kon hij geen dubbele carrière als componist en instrumentalist uitbouwen.

Wenen was zijn woonplaats, zijn werkplaats en zijn leven. Hij verzette er zich ook tegen het Metternich-regime en de censuur. Hij wilde opera’s maken, maar slaagde er niet in de Italiaansgezinde concurrentie het hoofd te bieden. Als tijdgenoot van Beethoven sloeg hij een heel andere muzikale richting in: zo hoefde hij niet in zijn schaduw te staan. Zijn originaliteit ligt niet alleen in het scheppen van het romantische lied, maar ook in zijn instrumentale muziek. Yves Knockaert, auteur van een gloednieuwe Schubertbiografie, doet het voor u allemaal uit de doeken. De concerten in De Bijloke illustreren het helemaal.  

Yves Knockaert
Yves Knockaert is docent muziekgeschiedenis, muziekfilosofie en nieuwe muziek aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens. Hij werkte bij Klara programmareeksen uit over muziek van de 19de en 20ste eeuw en publiceert in tal van tijdschriften en boeken. Hij is o.a. auteur van Wolfgang Amadé en Schubert, de biografie (Uitgeverij Polis).

Data
Telkens op maandag van 14 tot 17 uur
3 en 17 februari 2020
2 maart 2020

Inbegrepen concerten
Aansluitend bij deze cursus gaat u naar het concert Unvollendete door B'Rock Orchestra, René Jacobs & Nicolas Altstaedt op woensdag 29 januari, 20 uur in de Groenzaal van Sint-Bavo, Lange Boomgaardstraat 116, 9000 Gent.

U kunt ook facultatief het concert Ich bin der Welt abhanden gekommen van Andrè Schuen & Daniel Heide bijwonen op zat. 8 feb., 20 uur in De Bijloke (Kraakhuis).

Locatie :
Clemenspoort, zaal De Parel (Overwale 3, Gent).

Openbaar vervoer: op 250m van het St-Pietersstation. Er zijn 40 fietsenstallingen.
Auto: De Clemenspoort is vlot bereikbaar via de N60, R4, E40 of E17.
Parking: GPS-adres: Sint-Denijslaan 251; rij de oprit HELEMAAL ten einde. Volg de signalisatie 'parking Clemenspoort' (1.20 € per uur).


Inschrijven, prijzen & info

Davidsfonds Academie
T 016 310 670
www.davidsfonds.be/academie