Davidsfonds Academie

Boeiende muziekcursus in Muziekcentrum De Bijloke


Ook in seizoen 22 | 23 slaan Muziekcentrum De Bijloke en Davidsfonds Academie de handen in elkaar voor een sterke inhoudelijke samenwerking. Meer informatie over de cursus, het thema en bijhorend concert volgt midden augustus.

De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van klassieke muziek of er nieuwsgiering naar is. Zowel voor leden als niet-leden.

Cursus: Dmitri Sjostakovitsj

Het ontroostbare genie

Dmitri Sjostakovitsj is niet alleen de meest gespeelde, maar ook de meest bediscussieerde klassieke componist van de 20ste eeuw. In 1975 sterft hij in Moskou, wanneer de tegenstellingen tussen Oost en West het wereldbeeld bepalen. Sjostakovitsj keert tijdens zijn leven zijn vaderland nooit de rug toe. In tegenstelling tot zijn collega Stravinsky blijft hij in de Sovjet-Unie.

Was Sjostakovitsj echt een trouwe vazal van het communisme, of toch eerder een discrete dissident? En wat zegt dat over zijn muziek? Is die vooral politiek beladen, of herbergt zij ook andere betekenissen? Aan de hand van concrete meesterwerken geeft Pieter Bergé de antwoorden op al deze vragen.

Pieter Bergé
Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven en artistiek directeur van het Leuvense Festival 20/21. Daarnaast is hij dramaturg en schrijver, en heeft hij een grote passie om zijn muzikale kennis te delen met echte liefhebbers. Meer info.

Cursusdagen
maandag 27.02.23 - 19:30 - 21:30
maandag 06.03.23 - 19:30 - 21:30

Inschrijvingen verlopen rechtstreeks via de cursuspagina van het Davidsfonds.

Bijhorende concert: