Ook in seizoen 20 | 21 slaan Muziekcentrum De Bijloke en Davidsfonds Academie de handen in elkaar voor een sterke inhoudelijke samenwerking met de cursussen Legendarische pianowerken en Heerlijke dissonanten

De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van klassieke muziek of er nieuwsgiering naar is. Zowel leden als niet-leden.


Cursus: Legendarische pianowerken - naar de geest van de muziek

Grote componisten
De verhalen achter meesterwerken
Concerten met een totaalervaring

Muziekcentrum De Bijloke in Gent verwelkomt jaarlijks de grootste pianisten van het moment. Tijdens hun recitals spelen deze internationaal gelauwerde muzikanten legendarische pianowerken zoals de sonates van Beethoven en Schuberts Wanderer-Fantasie. Maar wat is het verhaal achter die muzikale werken? Wat maakt de werken zo bijzonder? Zijn het echt het maanlicht en een storm die Beethoven inspireren tot zijn grootse sonates en waarom schrijft de grote Schubert een werk dat hij zelf niet eens kan uitvoeren waardoor hij de woorden  “Der Teufel soll dieses Zeug spielen!” uitroept. 
Pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns neemt je van aan de piano mee naar de unieke wereld achter de muziek. Beethoven, Schubert, maar ook Chopin, Scarlatti en Skrjabin passeren de revue. Tijdens de concerten voel je de verhalen tot leven komen. Ze zorgen voor een totaalervaring die je niet mag missen.

Waldo Geuns
Waldo Geuns is sinds jongs af gepassioneerd door het verhaal achter de muziek. Het leidt hem van de piano naar de muziektheorie, de musicologie en de filosofie. In elk concert of lezing van Waldo zijn al die disciplines onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor cultuurmagazines en is hij redacteur bij Flagey in Brussel.

Data & programma

PROGRAMMA zo. 27 sept. 2020
11 u: onthaal
11.30 u-13 u: cursus (Kraakhuis)
13 u-14.30 u: vrije maaltijd
14.30 u-14.45 u: inleiding door Muziekcentrum De Bijloke (onder voorbehoud)
15 u: concert

PROGRAMMA vr. 27 nov. 2020, zat. 27 feb. 2021 en vr. 21 mei 2021
16 u: onthaal
16.30 u-18 u: cursus (Kraakhuis)
18 u-19.30 u: vrije maaltijd
19.30 u-19.45 u: korte inleiding door Muziekcentrum De Bijloke (onder voorbehoud)
20 u: concert

Inschrijven kan zowel voor de volledige cursus als per cursusdeel

Bijhorende concerten:
27/09/2020: Pavel Kolesnikov: Tempest
27/11/2020: Seong-Jin Cho: Wanderer-Fantasie
27/02/2021: Tamara Stefanovich: Stars, Stripes & Sonatas 
21/05/2021: Benjamin Grosvenor: Chopin versus Liszt

Coronamaatregelen
Wil iemand uit je ‘bubbel’ ook deelnemen aan deze cursus? Schrijf je samen in, zo kunnen wij de plaatsen beter indelen. In geval van extra veiligheidsmaatregelen kunnen mensen uit dezelfde ‘bubbel’ zonder extra risico naast elkaar zitten.

Indien we deze cursus dienen te annuleren wegens nieuwe overheidsmaatregelen, dan betalen we je het volledige inschrijvingsgeld terug.

Cursus: Heerlijke dissonanten

Harmonie en onrust in de Tudortijd

Zoals de pen van Shakespeare zijn publiek betoverde met woord en beeld, brachten de composities van Tallis, Byrd en zovele anderen de Tudors en hun onderdanen in de ban van hun klanken. Guido Latré schetst het algemene culturele en politieke kader waarin de componisten uit de Tudortijd leefden en werkten.

Terwijl in de Lage Landen religieuze en politieke spanningen de stem van de dichter en de klanken van de componist vaak deden verstommen, voelden de eilandbewoners aan de andere kant van het Kanaal zich begenadigde onderdanen van ‘Merry Old England’. Er zat muziek in hun land, en dan nog wel van de allerbeste kwaliteit. Toch was het gedonder vaak niet veraf. Het bewogen liefdesleven van Hendrik VIII bracht onzekerheid in het intellectuele, religieuze en politieke landschap. In de lange regeringsperiode van zijn dochter, Elizabeth I, verscherpten zich de tegenstellingen tussen Puriteinen en katholieken. Maar muziek en het bloeiende theaterleven ondersteunden haar in haar geslaagde poging de eenheid te bewaren. In de 17de eeuw zouden de onderhuidse tegenstellingen echter leiden tot een vernietigende burgeroorlog...

Bij deze spanningen en verzoeningen in Engeland speelde de stem van het volk een toenemende rol. De Tudortijd is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het parlement in een land dat zichzelf graag ziet als de moeder van de democratie in de moderne wereld. Je krijgt het rijk geïllustreerde verhaal van de Tudordynastie, in woord én muziek.

Guido Latre
Prof. Guido Latré is voltijds hoogleraar Engelse literatuur en cultuur in Louvain-la-Neuve, en gasthoogleraar in Gent. Hij specialiseert zich in de Engelse cultuur van de Renaissance. Hij was betrokken bij verschillende bekroonde documentaires van onder meer de BBC.

Data & programma

Zat. 12 december 2020
16u: onthaal
16u20: lezing door prof. Latré in het Kraakhuis
18u: vrije maaltijd (We onderzoeken de mogelijkheid om een gezamenlijke maaltijd te organiseren. We houden de ingeschreven cursiten op de hoogte.)
20u: concert The Virgin Queen

Coronamaatregelen
Wil iemand uit je ‘bubbel’ ook deelnemen aan deze cursus? Schrijf je samen in, zo kunnen wij de plaatsen beter indelen. In geval van extra veiligheidsmaatregelen kunnen mensen uit dezelfde ‘bubbel’ zonder extra risico naast elkaar zitten.

Indien we deze cursus dienen te annuleren wegens nieuwe overheidsmaatregelen, dan betalen we je het volledige inschrijvingsgeld terug.


Inschrijven, prijzen & info

Davidsfonds Academie
T 016 310 670
www.davidsfonds.be/academie