Ook dit seizoen slaan Muziekcentrum De Bijloke en Davidsfonds Academie de handen in elkaar voor een sterke inhoudelijke samenwerking in de vorm van een muziekcursus. In de eerste cursus, gespreid over vier jaar, geeft docent Yves Senden een breed overzicht van stijlperiodes, componisten en hun werk. 

De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van klassiek muziek of er nieuwsgiering naar is.

Inschrijven kan per seizoen, zodat later instappen of inschrijven volgens specifieke interesse perfect mogelijk is.

Wegens de verbouwingen van de concertzaal zal deze cursus uitzonderlijk op een andere locatie plaatsvinden. 


Cursus I, deel IV: Het gregoriaans als voedingsbodem voor muzikale evoluties.

Befaamde polyfonisten uit onze streken
Motetten, chansons, liederen en madrigalen

De Europese klassieke muziekgeschiedenis heeft een ongeziene evolutie doorgemaakt. Vooral het gregoriaans heeft daarin een grote rol gespeeld. De gezangen drukten hun stempel op genres als mis en mottet en dat vanaf de middeleeuwen tot diep in de renaissance. De meest exclusieve ontwikkeling in de Europese muziekgeschiedenis is evenwel de meerstemmigheid.


In dit vierde en laatste deel van de cyclus ‘Overzicht van de muziekgeschiedenis’ maakt u kennis met de vroege muziek, via werken van Leoninus en Perotinus, figuren als Tallis en Palestrina en de baanbrekende Vlaamse polyfonisten. Van de meest verheven madrigalen tot de ietwat pikante moresken, van treurzangen over drinkliederen tot ballades: Yves Senden rondt af in pure schoonheid.
 

Yves Senden
Prof. Yves Senden is licentiaat in de klassieke filologie en doctor in de kunsten. Hij behaalde eerste prijzen harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, orgel en kamermuziek, en een diploma Uitvoerend Musicus in Den Haag. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en is reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.
 

Data :
Telkens op maandag van 14 tot 17 uur
30 sept 
7, 14, 21 okt
4, 18, 25 nov
2, 9 en 16 dec
 

Inbegrepen concerten:
- zondag 3 november 2019: Victoria's Requiem door El Grillo & Inge Bollaert om 15 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)
- zaterdag 14 maart 2020: Back to the roots door de Wiener Sängerknaben om 20 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)

Facultatief: concert op woensdag 4 maart 2020: Muzikale reis naar Karakorum door La Camera delle Lacrime om 20 uur in het Kraakhuis (De Bijloke, Gent)

Locatie :
Clemenspoort, zaal De Parel (Overwale 3, Gent).

Openbaar vervoer: op 250m van het St-Pietersstation. Er zijn 40 fietsenstallingen.
Auto: De Clemenspoort is vlot bereikbaar via de N60, R4, E40 of E17.
Parking: GPS-adres: Sint-Denijslaan 251; rij de oprit HELEMAAL ten einde. Volg de signalisatie 'parking Clemenspoort' (1.20 € per uur).


Inschrijven & info

Davidsfonds Academie
T 016 310 670
www.davidsfonds.be/academie