BIG BANG Festival

Muzikaal scholenparcours
VOOR SCHOLEN - 1e tot 6e leerjaar
ma 18 nov
Een hele dag lang de beste en avontuurlijkste voorstellingen voor jonge oren

Het BIG BANG Festival tovert ons eeuwenoude gebouw om tot een avontuurlijk muzikaal labyrint voor jong en oud. In elk hoekje ontdek je wel iets nieuws: mysterieuze gezangen, curieuze klankinstallaties, interactieve creaties of coole muziekvoorstellingen van internationale artiesten. Bangelijk toch!

Wij stippelen verschillende muzikale parcoursen uit op maat van leerlingen lager onderwijs. Je kunt kiezen uit een parcours in de voormiddag of in de namiddag. Trek je dansschoenen aan en laat je verrassen op de muzikaalste dag van het jaar!

Uren
Voormiddag: 9:40 – 12:15
Namiddag: 13:00 – 15:45

Programma

Voor elk parcours selecteren we minstens één grote en twee kleine voorstellingen. We sluiten het festival af met de knotsgekke fanfare La Murga Armada. Hieronder ontdek je alvast enkele voorstellingen die we voor jou in petto hebben.

unRAVELed
De wereld van de Franse componist Maurice Ravel spreekt tot de verbeelding. De mysterieuze dandy was een meester in het tot leven brengen van muzikale werelden. Van volksmelodieën en sprookjesverhalen zoals Ma Mère l'Oye tot orkestrale experimenten als zijn overbekende Boléro, die hij zelf muziek zonder muziek noemde.

We kijken in de voorstelling naar Ravel, als kind dat opgroeit in het huis van zijn vader, een ingenieur en uitvinder. De vele radarwerken die de kleine Maurice te zien krijgt, lijken de deur te openen naar zijn eigen verbeeldingswereld. In een caleidoscopisch decor bewegen vier muzikanten. Kleine lichtspots verlichten instrumenten en machines en veranderen ze in magische schaduwen. We horen machines die geluid produceren en uiteraard de heerlijke muziek van de meester zelf. Stap voor stap wordt de creatieve wereld van Ravel ontrafeld en word jij misschien zelfs één van zijn katten.

Radio Lomax
De wereld zit vol prachtige liederen: slaapliederen, liedjes om te feesten, liedjes om te rouwen, liedjes om te oogsten of te zaaien, liedjes met een gek verhaal, liedjes om op stap te gaan, ...

De nieuwe band Radio Lomax gaat voor jou op zoek naar verborgen parels. Drie prachtige stemmen en twee straffe instrumentalisten brengen de songs tot leven. Ze halen hun inspiratie bij Alan Lomax. Misschien zegt zijn naam je helemaal niets, maar zijn hele leven lang was hij op reis, zoekend naar de mooiste liederen om ze te behoeden voor de vergetelheid. Het resultaat: een duizelingwekkend archief vol verhalen en liederen dat ontelbaar veel muzikanten heeft geïnspireerd.

Dansconcert #1
Vier muzikanten en enkele dansers doen een kleine tornado ontstaan. Een vrolijke baslijn blaast de dansers naar alle richtingen. Ook de kinderen zweven mee. Muziek en dans zijn zo aanstekelijk dat je onmogelijk stil kan blijven zitten. Van traag naar snel, van hoog naar laag: langzaam maar zeker nemen de performers je mee naar een super funky finale. Party! Dansconcert is zo veel meer dan een voorstelling. Het is een aanstekelijk concert, een opzwepende dansperformance én een familiefeest (eentje dat écht leuk is).

Karakuri
Welkom bij Karakuri, de wereld waar beweging klank wordt. In een ruimte vol metalen voorwerpen verschijnt een vrouw. Is ze echt of is ze een pop? Beweegt ze zelf, hangt ze aan onzichtbare touwtjes of zit er een mechaniekje in haar? Op haar parcours doorheen de ruimte ontstaat klank, weerklinken ritmes en worden melodieën hoorbaar. Tot de ruimte plots lijkt te antwoorden en een eigen leven gaat leiden. Wie stuurt? Wie volgt? Is beweging muziek of is het toch omgekeerd?

We hebben de volgende kleine Muziekkamers voor je in petto:

Voyage
Junior Akwety en Mamadou Dramé nodigen je uit voor een reis tussen Centraal- en West-Afrika. De warme klank van de kora staat centraal. Daarrond cirkelen de stemmen van Junior en Mamadou. Een reeks aanstekelijke liedjes zijn het vertrekpunt voor een concert dat mensen samenbrengt en al je zintuigen prikkelt.

Susurrus
Susurrus is een kleurrijk, opblaasbaar luchtkasteel dat je eigenhandig kan ombouwen tot een akoestisch klankentapijt. Als een echte dirigent stuur jij ze allemaal aan: twee grote PVC-buizen lijken verdacht veel op panfluiten, de rekkerblazer is eigenlijk één grote stemband en de ruisgrammofoon is dan weer een lekker ouderwetse akoestische hoorn.

Klankdiner
Schuif aan bij deze klanktafel en word muzikaal performer in een swingende symfonie. Leg je hand op het tafelblad en voel de stem van jouw gastheer. Luister naar je lepel, verken je vork. Zweef met je handen boven muzikale kopjes. Doop ze in helder water en zie de klanken trillen.