Rinaldo Alessandrini

muzikale leiding

Naast zijn activiteiten als stichter en muzikale leider van het Concerto Italiano staat Rinaldo Alessandrini bekend als (opera)dirigent, klavecinist, fortepianist en organist. Hij wordt beschouwd als een van ’s werelds meest gezaghebbende interpretatoren van de muziek van Monteverdi en hij heeft een diepgaande kennis van het Italiaanse repertoire uit de zeventiende en achttiende eeuw. 

Alessandrini treedt regelmatig op in Europa, Noord-Amerika en Azië, en dirigeerde reeds verschillende internationale orkesten waaronder het Scottish Chamber Orchestra, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Portland Baroque Orchestra, de Royal Liverpool Philharmonic, het San Francisco Symphony Orchestra en het Deutsche Symphonie Orchester Berlin. 

Als operadirigent voerde Alessandrini werken uit als Händels ‘Orlando’ in Cardiff met de Welsh National Opera, Purcells ‘Fairy Queen’ in de Philharmonie Berlin, Mozarts ‘La finta semplice’ in München, Glucks ‘Orfeo’ en Mozarts ‘Le nozze di Figaro’ in Oslo en Mozarts ‘Don Giovanni’ in Luik. Hij was ook gastdirigent van de Oslo Opera en van het RIAS Kammerchor Berlin. 

De opnames van Alessandrini op labels als Opus 111, Astrèe, Deutsche Grammophon, harmonia mundi en Naïve, omvatten niet alleen Italiaanse muziek, maar ook muziek van J.S. Bach en diens tijdgenoten. Hij verzamelde met deze albums reeds vijf Gramophone Awards, twee Grand Prix du Disque, drie Deutscher Schallplattenpreis, een Prix Caecilia, de Premio Cini en vier Midem Awards in Cannes. In 2003 werd Alessandrini benoemd als ‘Chevalier dans l’ordre des Artes et des Lettres’ door de Franse minister van cultuur.