Lucie Horsch

blokfluit

De jonge Nederlandse blokfluitiste Lucie Horsch (°1999) is een gepassioneerde en charismatische pleitbezorger voor haar instrument. Ze groeide op in een muzikale (strijkers)familie (haar ouders zijn cellisten en haar broer speelt viool), maar koos zelf voor de klanken van de blokfluit. Vanaf haar vijfde volgde ze blokfluitlessen aan de Amsterdamse muziekschool en toen ze elf was ging ze naar de Sweelinck Academie in het Amsterdams Conservatorium. Hier volgde ze lessen bij Walter van Hauwe. Naast blokfluit studeerde ze piano in de klas van Jan Wijn, eveneens aan het conservatorium van Amsterdam. Ze zong een lange tijd in het Nationaal Kinderkoor van Nederland. In 2014 vertegenwoordigde ze Nederland in de Eurovision Young Musician-wedstrijd en in 2016 won ze de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award, in het bijzijn van Sir John Eliot Gardiner. 

In het seizoen van 2021/22 werd Horsch genomineerd door Het Concertgebouw (Amsterdam) en de Kölner Philharmonie als ‘ECHO Rising Star’ en kon daardoor optreden in de grote Europese zalen. Ze kreeg in datzelfde seizoen de Borletti-Buitoni Trust Fellowship voor uitzonderlijke jonge muzikanten aangeboden. Een jaar eerder, in 2020, mocht ze de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst nemen van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Buiten solo-optredens vormt Horsch een duo met de Franse luitist Thomas Dunford. Ze traden al op in zalen als Wigmore Hall (Londen), Het Concertgebouw (Amsterdam), de Philharmonie van Essen, het Brucknerhaus (Linz) en Bunka Kaikan (Tokio). Horschconcerteerde ook reeds op festivals als het Rheingau Musik Festival, het Budapest Spring Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en de Thüringer Bachwochen. 

Horsch heeft momenteel een exclusief contract met platenlabel Decca Classics. Haar debuutalbum met concerto’s en andere werken van Vivaldi won in 2017 de Edison Klassiek-prijs. Een tweede album, samen opgenomen met Thomas Dunford en de Academy of Ancient Music, met werken van Sammartini, J.S. Bach, Marais en Händel bereikte de eerste plaats in de UK Classical Charts en ontving de Opus Klassik-prijs in 2019.