Clemens Hagen

cello

Cellist Clemens Hagen komt uit een Salzburgse muzikantenfamilie en kreeg zijn eerste lessen op zesjarige leeftijd. Twee jaar later begon hij te studeren aan de Mozarteum Universiteit in zijn geboortestad en later verhuisde hij naar de Muziekuniversiteit in Basel. Zijn leraren waren onder andere Wilfried Tachezi en Heinrich Schiff. Naast talloze eerste prijzen ontving Clemens Hagen in 1983 de speciale prijs van de Wiener Philharmoniker en de Karl Böhm Prijs.


Clemens Hagen heeft als solist opgetreden met internationaal gerenommeerde orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het Wiener Symphonieorchester, het Concertgebouworkest, de Camerata Salzburg, de Deutsche Kammer Philharmoniker, het Chamber Orchestra of Europe, het SWR Symphonieorchester, het Cleveland Orchestra en het NHK Symphony Orchestra onder dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, Franz Welser-Möst, Ingo Metzmacher, Sándor Végh, Daniel Harding, Zoltán Kocsis en Sylvain Cambreling.

Clemens Hagen's uitgebreide discografie omvat live-opnames van Brahms' Dubbelconcert met Gidon Kremer en het Concertgebouworkest onder Nikolaus Harnoncourt en Beethovens Triple Concerto met Thomas Zehetmair, Pierre-Laurent Aimard en het Chamber Orchestra of Europe, ook onder Harnoncourt. Hij heeft ook de complete werken voor cello en piano van Beethoven en Schumann opgenomen met Paul Gulda en Stefan Vladar en zijn laatste opname bevat het Celloconcert nr. 1 in C-groot van Haydn.

Kamermuziek is een essentiële aanvulling op de solocarrière van Clemens Hagen, waaronder eerst en vooral het Hagen Kwartet, waarmee hij al veertig jaar wereldwijd optreedt en meer dan vijfenveertig cd's heeft opgenomen voor Deutsche Grammophon. Andere kamermuziekpartners zijn Gidon Kremer, Renaud Capuçon, Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov, Christian Tetzlaff, Yuja Wang, Evgeny Kissin, Mitsuko Uchida, Martha Argerich, Hélène Grimaud, Kirill Gerstein, Stefan Vladar, Leif Ove Andsnes en Sabine Meyer.

Clemens Hagen werd in 2003 door wijlen Claudio Abbado uitgenodigd om lid te worden van het nieuw opgerichte Lucerne Festival Orchestra en is nog steeds lid van het orkest. Vanaf het seizoen 2018/19 is hij de cellist van het Vienna Piano Trio. Clemens Hagen doceert sinds 1988 cello en kamermuziek aan de Mozarteum Universiteit en bekleedt daar sinds 2003 een professoraat.

Hij bespeelt een cello van Antonio Stradivari uit 1698.