Ivan Volkov

Sinds zijn doorbraak als assistent-dirigent van het Boston Symphony Orchestra op 19-jarige leeftijd, is Ilan Volkov uitgegroeid tot een veelzijdig dirigent wiens interpretaties van bekend repertoire internationaal veelgevraagd zijn.

Hij heeft een langdurige relatie met het BBC Scottish Symphony Orchestra, sinds 2003 als chef-dirigent en sinds 2009 als gastdirigent. Sinds het seizoen 2022-23 is Volkov als eerste gastdirigent verbonden aan Brussels Philharmonic.  

Volkov is een muzikale omnivoor en fungeert ook als een dynamisch boegbeeld van de internationale hedendaagse muziekscène. In 2012 lanceerde hij het Tectonics Festival, dat sindsdien is uitgegroeid tot een van 's werelds meest diverse en geprezen vieringen van nieuwe muziek, met festivals in Adelaide, Oslo, New York, Tel Aviv, Krakau, Athene, Glasgow en Reykjavik. In 2020 richtte hij samen met Ilya Gringolts de I&I Foundation op om de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe muziek te ondersteunen.  Volkovs repertoire met verschillende ensembles is wijdverbreid en hij treedt vaak op tijdens de belangrijkste festivals ter wereld, zoals Salzburg, Edinburgh, BBC Proms, Luzern, Unsound Krakow, Musikprotkoll en Berlijn.

Hij is ook thuis in opera's, waaronder Tsjajkovski's 'Jevgeni Onegin' voor San Francisco Opera, Britten's 'A Midsummer Night's Dream' op het Glyndebourne Festival, 'Peter Grimes 'voor Washington National Opera en Glyndebourne Festival, en Gerald Barry's 'The Importance of Being Ernest' in het Lincoln Center met New York Philharmonic, Bach's 'Actus Tragicus' in Stuttgart Opera, en Olga Neuwirth's 'The Outcast' in Wenen en Hamburgs Elbphilharmonie. Onlangs dirigeerde hij de wereldpremière van Missy Mazzoli's nieuwe werk 'The Listeners' bij de Noorse Nationale Opera en Samir Odeh-Tamimi's nieuwe creatie 'L'Apocalypse Arabe' voor het Aix Festival.

Volkovs diverse discografie omvat Stravinskis balletpartituren en een Gramophone Award-winnende opname van Brittens complete werken voor piano en orkest, beide voor Hyperion, en een veelgeprezen overzicht van Liszts drie 'Ode funéraires' met het BBC Scottish Symphony Orchestra. Hij heeft een podcast voor Radio Halas, waarin hij zijn uitgebreide muzikale voorkeuren verkent en collega's interviewt.