‘Met sommige bezoekers bouw ik een persoonlijke band op’

Als je tickets bestelt bij Muziekcentrum De Bijloke, is de kans groot dat je onze nieuwe medewerker Noah Thys (31) aan de mail, lijn of balie treft.

Wat houdt je job in?

“Ik krijg alle ticketaanvragen binnen die niet via de website gebeuren. Ik help klanten dus aan de lijn, aan de balie of via mail. We kiezen samen goede zitplaatsen. Daarnaast neem ik alle andere telefoons op: ik beantwoord vragen persoonlijk of verwijs door naar collega’s. En één keer per maand maak ik de kassastaat op voor de boekhouding.”

Waarom doe je dat zo graag?

“Ik werk hier al elf jaar als vrijwilliger. Ook als zaalwachter was het luxe om te werken op zo’n fantastische plek en zomaar muzikanten tegen het lijf te kunnen lopen. Maar terwijl ik toen op ..n avond honderden bezoekers bij de vestiaire of ticketscan zag passeren, kan ik nu mijn tijd nemen om een klant op het gemak individueel te helpen. Soms vertellen mensen dan spontaan hun verhaal, wat De Bijloke voor hen betekent, hoe muziek hen raakt. Sommigen komen hier bijna wekelijks. Met zulke bezoekers bouw ik een persoonlijke band op.”

Waarmee ben je bezig naast je werk hier?

“Ik ben componist en zanger. Als componist ben ik trots op ‘De waterlelie’. Het Vlaams Radiokoor selecteerde dat werk van mij uit tientallen inzendingen en nam het op voor de cd ‘Les Flandriens’, met 13 Vlaamse composities. En het Oudenaardse Amaranthe haalde onlangs de media toen het op de World Choir Games in ZuidKorea het beste vrouwelijk kamerkoor werd, met onder meer een compositie die ik speciaal voor hen schreef. Als zanger ga ik binnenkort mee op kersttournee door Nederland en Belgi. met het Ierse vocaal ensemble ANÚNA.”

Wat was je meest uitzonderlijke ervaring?

“Ik werk nog maar een paar maanden in deze functie, dus voor die vraag moet ik putten uit mijn ervaring van daarvoor. Als componist voor ‘Stutter Stars’, een videogame voor kinderen met leerstoornissen, waagde ik mij aan de meest uiteenlopende muziekgenres. En als zanger deed ik de openingsact van de World Choir Games 2021 in Antwerpen: zingen én dansen op ‘Alors on danse’ van Stromae, met dansers en vuurwerk rond mij… Daarvoor ben ik wel érg ver buiten mijn comfortzone gegaan. (lacht)”