Martijn Dendievel

De Vlaamse dirigent Martijn Dendievel is Associate Conductor bij Symfonieorkest Vlaanderen en winnaar van de Deutsche Dirigentenpreis 2021. In hetzelfde jaar won hij ook de eerste Conductors’ Academy van het Tonhalle-Orchester Zürich en was hij finalist in de LSO Donatella Flick Competition. In juni 2022 werd hij laureaat van de eerste editie van de International Conducting Competition Rotterdam. Van 2016 tot 2020 was hij eerste gastdirigent van het Akademisches Orchester Halle en hij wordt als “Maestro von Morgen” door het Forum Dirigieren van de Duitse Muziekraad ondersteund.
 
Martijn is regelmatig te gast bij orkesten zoals het Orchestra del Teatro Comunale Bologna en philharmonie zuidnederland. In het huidig seizoen debuteert hij bij het Tonkünstler-Orchester Wien, het Orchestra Sinfonica Siciliana en Sinfonia Varsovia. Hij keert ook terug naar het Belgian National Orchestra en de Hofer Symphoniker. In de voorbije jaren dirigeerde hij eveneens gerenommeerde orkesten zoals het Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra, het WDR Sinfonieorchester Köln, het Gürzenich Orchester Köln, de Staatskapelle Weimar, het Antwerp Symphony Orchestra en het Orchestra della Svizzera Italiana.

Hij groeide op in een muzikantenfamilie en zette zijn eerste muzikale stappen op viool. Later wisselde hij naar cello en leerde ook slagwerk en klavecimbel aan het Stedelijk Conservatorium Brugge. Hij verzamelde orkestervaring als paukenist en cellist in verschillende jeugdorkesten en concerteerde in zalen zoals het Konzerthaus Berlin en het Concertgebouw Amsterdam. Nog voor vijftiende verjaardag werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij vier jaar later een bachelor muziekschriftuur met onderscheiding behaalde. In juli 2022 sloot Martijn zijn master orkestdirectie in de klas van Prof. Nicolás Pasquet en Prof. Ekhart Wycik aan de HfM Franz Liszt Weimar af. Hij bezocht masterclasses bij Bernard Haitink, Iván Fischer, Paavo Järvi en Christian Thielemann.

Martijn spreekt vloeiend Nederlands, Frans, Engels en Duits, en heeft een grondige kennis van het Italiaans en het Zweeds.

website