All Arias

Muziektheater Biënnale

Drie weken lang overspoelen binnen- en buitenlandse gezelschappen Gent, Antwerpen en Brugge op het nieuwe tweejaarlijkse muziektheaterfestival All Arias. Het thema dit jaar: een stem geven aan de stemlozen. In elke stad maken de bewoners zelf een voorstelling. Centrale gast is de Libanese componiste Bushra El-Turk. Net wat u zegt: All Arias is overal.

Met All Arias start een nieuwe traditie. Een traditie in de vorm van een festival dat tweejaarlijks een platform biedt voor binnen- en buitenlands muziektheater. Drie weken lang slaan culturele partners uit Brugge, Antwerpen en Gent de handen in elkaar voor een meeslepend en gevarieerd programma vol muziek en muziektheater.

Elke festivaleditie heeft een centrale gast. Dit jaar richten we de focus op de Libanese componist Bushra El-Turk, die met Woman at Point Zero nieuw muziektheater presenteert. ‘Welkom op het kleine theater tussen mijn oren’, lezen we op de site van de in Londen gevestigde artiest. Haar muziek is doordrongen van theatrale gebaren, rituelen en intrigerende kleurcombinaties en ook haar instrumentaal werk kent een grote dramatische intensiteit. Bushra El-Turk denkt en werkt transcultureel. In haar composities gaan westerse en oosterse muziektradities naadloos in elkaar over en worden de grenzen tussen traditionele speeltechnieken, improvisatie en hedendaagse klanken opgeheven.

El-Turk is dan ook de uitgelezen gaste voor deze eerste festivaleditie die als thema heeft ‘een stem geven aan de stemlozen’. Haar werk is vaak politiek en activistisch geladen en focust op issues als huishoudelijk geweld en de onderdrukking van de vrouw in de Arabische wereld. Rond het thema ‘een stem aan de stemlozen’ worden lezingen en debatten georganiseerd. 

 Naast een waaier aan muziektheaterproducties presenteert All Arias tot slot ook een heus stadsproject: nieuw muziektheater dat wordt gemaakt met diverse inwoners van de drie steden. 

 All Arias is een samenwerking van Concertgebouw Brugge, deSingel, LOD muziektheater, Muziekcentrum De Bijloke, Muziektheater Transparant en Opera Ballet Vlaanderen.

Deze eerste festivaleditie heeft als thema ‘een stem geven aan de stemlozen’

Events in deze reeks