Big Little Music

Kamermuziekfestival

Muziekcentrum De Bijloke organiseert zijn eerste kamermuziekfestival! Curator van dienst is Anneleen Lenaerts, de vaste harpiste van de Wiener Philharmoniker. Het thema was dan ook snel beklonken: ‘Wenen’!

 

We organiseren niet alleen drie topconcerten, we bouwen ook een heus Weens salon in onze foyers. Bij ieder concert (start: 45 minuten vooraf het concert, duur: 30 minuten) houdt moderator Kaat Haest er met Anneleen en enkele gasten een 'salongesprek' over het concert, een stukje taart of drankje hoort er natuurlijk ook bij. 

 

Tekst: Anneleen Lenaerts

Wenen is een stad die overloopt van muzikale geschiedenis en traditie, zeker als je weet dat componisten zoals Mozart, Beethoven, Haydn en Schubert er zomaar over straat liepen. Met pareltjes die uit hun eerste Weense School voortvloeiden, zal het Hagen Quartett een mooie symbolische start maken van het festival.

 

Wat voor velen nog een verrassing mag zijn, is dat de Wiener Philharmoniker ontstond uit het orkest van de Weense Staatsopera en dat dezelfde muzikanten nog steeds elke dag in de opera spelen. Aankomend in Wenen als een complete opera-leek, voerde ik tijdens mijn eerste seizoen 45 verschillende opera’s uit zonder voorafgaande repetitie. Er werdop die manier dus zeer intensief getimmerd aan mijn liefde voor opera. Ik werd een grote fan van Richard Strauss en zijn werken zoals Rosenkavalier, Ariadne auf Naxos etc. Daarom maken we met Liederabend een reis door mijn favoriete operarepertoire met extra aandacht voor deze grote meneer.

 

Deze laatste mogen we natuurlijk niet verwarren met Johann Strauss Jr., die jaarlijks 50 miljoen kijkers gelukkig maakt op 1 januari. Omdat deze bijzondere traditie van Weense walsen een heel belangrijk onderdeel vormt van ons orkest, breng ik een echt stukje Wenen naar België om met jullie op zondag met Philharmonix in walsende feestvreugde af te sluiten.

 

Tot op Big Little Music!

  

Combiticket:
Krijg 20% korting bij aankoop van tickets voor twee of meer voorstellingen
.

 

Tentoonstelling oude piano's door Piano's Maene

Tijdens het festival presenteert Piano's Maene in onze bibliotheek enkele oude en exclusieve piano's uit hun uitzonderlijke collectie zoals de Pianoforte's Stein school eind 18e eeuw, Fritz 1810, Schott Wenen 1835, Streicher 1870, Piramidepiano Wachtl & Bleyer 1815, Boekenkastpiano Seuffert 1830, ...
 
Met dank aan:
 

 

 

 

Events in deze reeks